Studentie, Important

Universitatea Babeș-Bolyai introduce din toamnă un program de licență în Inteligență Artificială

Universitatea Tehnică vrea să construiască la Cluj un Institut de Cercetare în Inteligență Artificială

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va organiza din toamna anului 2023 programul de licență în domeniul inteligenței artificiale.

Urmărind tendințele la nivel internațional și avantajele competitive proprii – precum Institutul UBB de Inteligență Artificială, Realitate Virtuală și Robotică și parteneriatul strategic al acestuia cu marii actorii internaționali din domeniu -, UBB a propus la începutul anului instituțiilor abilitate din țară standardele pentru organizarea programelor de licență în inteligență artificială, a obținut în luna februarie aprobarea standardelor, iar acum un astfel de program propus de UBB în baza acestor standarde a fost aprobat joi, 13 iulie 2023, de Agenția Română pentru Asigurarea Calități în Învățământul Superior (ARACIS).

„Noi suntem serioși când începem anumite demersuri academice. La începutul anului, observând tendințele internaționale și nevoile/interesele din țară, am propus standardele pentru organizarea specializării de inteligență artificială la nivel de licență, standarde care au fost aprobate de ARACIS în februarie 2023. Pornind de la aceste standarde, am acreditat acum programul, iar din toamnă UBB va avea implementată la nivel de licență și specializarea în inteligență artificială”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David

În continuare, acesta precizează: „Acum sunt foarte mulțumit de profilul academic al domeniului computer science/informatics la UBB, care s-a dezvoltat major din 2020. La nivel de licență avem atât specializările clasice în zona de „software”, cât și specializările clasice în zona de „engineering”, la care se adaugă în premieră programul inovativ de inteligență artificială. La nivel de master s-au dezvoltat programe și cursuri competitive, cu parteneri academici și din industrie internaționali, cum sunt cele din zona „cybersecurity”, „data science/big data/machine learning”, „robotic process automatization” etc. La nivel de doctorat, cercetările UBB, fundamentale și/sau aplicative, unele inclusiv în parteneriat cu mediul economic, ne situează pe primele poziții în țară în clasamentele internaționale. La nivel postuniversitar s-au inițiat programe sau cursuri deschise („open courses”) în cam toate dezvoltările majore din domeniu.

Nu în ultimul rând, UBB coordonează Strategia națională în „quantum comunications” și organizează din toamnă primul său curs postuniversitar în domeniu. Dacă socotim că aceste dezvoltări au loc în limbi diferite – română/maghiară/germană/engleză -, acest domeniu devine la UBB un HUB inovativ pentru țară, lucru întărit și de organizarea de către „European Institute of Innovation & Technology (EIT)” a Biroului EIT Digital pentru România la UBB. Ne așteptăm acum studenții din țară și din străinătate!”Site creat de