Studentie, Important

Universitatea Tehnică din Cluj implicată într-un proiect european, în valoare de 5,8 milioane de euro, care are ca scop reducerea prețului la energie

economisire energie

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este partener în proiectul european Horizon2020 BRIGHT care a fost lansat în perioada 19 – 20 noiembrie 2020.

Proiectul va fi implementat pe durata a 3 ani (noiembrie 2020 – octombrie 2023), are un buget total de 5.8 milioane de euro și este coordonat din partea Universității Tehnice din Cluj-Napoca, de prof. dr. ing. Tudor Cioară, membru al Laboratorului de Cercetare în Sisteme Distribuite (DSRL) din cadrul Departamentului Calculatoare, Facultatea de Automatică și Calculatoare.

În proiect sunt implicate organizații de cercetare importante și companii cu expertiză complementară din zona de cercetare și industrială din Europa, care nu numai că oferă o gamă largă de cunoștințe pentru îndeplinirea obiectivele proiectului, dar și capacități financiare și administrative relevante pentru exploatarea comercială cu succes a rezultatelor.

Consorțiul este format din 16 parteneri din 7 țări (Italia, Belgia, România, Slovenia, Olanda, Estonia si Grecia).

Proiectul H2020 BRIGHT are ca obiectiv principal dezvoltarea unui ecosistem tehnologic în jurul comunității locale pentru a susține participarea consumatorilor/producătorilor de energie în programele de tip „Cerere – Răspuns” urmărind creșterea nivelului de utilizare a energiei regenerabile produse și ideal de comunități autonome din punct de vedere energetic.

Impactul estimat este scăderea prețului la energie și creșterea gradului de adopție al programelor de tip „Cerere – Răspuns” în Europa, a flexibilității din sistem cu 20% precum și a nivelului de utilizare al energiei regenerabile produsă local.

Pentru a-și atinge obiectivul, proiectul BRIGHT va combina următoarele tehnologii inovative:

– proiectarea ecosistemului luând în considerare factori sociali și înțelegerea comportamentului utilizatorului pentru a stimula participarea acestuia;
– modele digitale (eng. Digital Twins) ale activelor energetice și ale comunității pentru evaluarea flexibilității pe care o pot oferi în interacțiunile dintre diferite rețele de utilități (electricitate, termică, apă, gaz, telecomunicații);
– utilizarea de tehnologii blockchain și învățare automată pentru a implementa mecanisme descentralizate de tranzacționare a energiei și a serviciilor de tip „Cerere – Răspuns” crescând nivelul de încredere și confidențialitate;
– servicii de analiză a beneficiilor obținute în comunitate și crearea de planuri de business inovative pentru interacțiunea dintre diferiți actori în piața de energie.



Lasă un răspuns

Site creat de