Social & Cultura, Important

Urban Etiquette 2 | Bunele maniere în mediul urban

ce poti sa faci cu 10 lei in cluj-napoca

Pe unii dintre noi oamenii din jur ne inspiră să abordăm un stil vestimentar sau stil de viață.

Pentru mine oamenii sau experiențele lor reprezintă o adevarată sursă de inspirație. Așa că ne-am gândit să revenim cu un al doilea articol despre bunele maniere în mediul urban. Mai mult ca sigur ați trecut prin situații asemănătoare așa ca noi sperăm ca toți cei care citesc să se gândească la bine-cunoscuta zicală ”Ce ție nu îți place, altuia nu îi face”.

Daca esti prins în trafic si consumi băuturi, alimente sau fumezi în mașină păstrează ambalajele până reușești să ajungi la destinație sau la un coș de gunoi. Niciunul dintre noi nu aruncă resturile acasă lângă pat sau lângă birou. Așa că data viitoare gândește-te mai bine înainte de a deschide geamul și de a arunca ambalaje pentru că și mediul înconjurător e casa ta.

Metrourile și majoritatea centrelor comerciale au scări rulante pentru a circula mai ușor mai ales dacă ai și bagaje. Dar sunt situații când ne grăbim și trebuie să ajungem la o anumită linie de metrou, să ne întâlnim cu cineva sau dacă ești în aeroport să prinzi un alt avion pentru că primul a avut întârziere. Putem sa le facem ziua mai frumoasă celor care se grăbesc dacă atunci când folosim scările rulante stăm pe partea dreaptă lăsând culoarul din stânga liber.

Cu toții mergem la cumpărături, iar câteodată preferăm să utilizăm transportul în comun decât să folosim mașina sau să dam bani pe taxi. Doar că unii dintre noi ocupă nu unul, ci două locuri, cel de-al doilea fiind pentru sacoșele de cumpărături. Nu ne înțelegeți greșit, nu avem nimic împotrivă, și noi mai facem asta, dar nu atunci când autobuzul e foarte aglomerat, iar acel loc poate fi ocupat de cineva care se întoarce obosit de la muncă, de un om vârstnic sau de o mamă cu un copil.

Rămânem la capitolul transportul în comun. Cu toții suntem sensibili la anumite mirosuri, suntem oameni și organismul nostru percepe și reacționează diferit la mediul înconjurător. De aceea, ar fi bine să evităm să mâncăm în autobuz diverse sandwich-uri sau orice tip de mâncare care ar conține ingrediente cu un miros mai greu de suportat oricât de foame ne-ar fi, mai ales dacă e vară, e aglomerat și poate nimerești un autobuz fără aer condiționat.

Nu credeam că o să mai văd oameni care aruncă pe jos coji de semințe, dar da.. mai sunt astfel de persoane. Mai grav este că printre acestea sunt și mame care se plimbă cu copiii lor. Ce fel de exemplu dăm tinerei generații cu privire la cum avem grijă de mama natură și de respectul față de ceilalți oameni care sunt nevoiți fie să strângă după noi (indiferent dacă sunt plătiți pentru asta sau nu), fie să calce printre gunoaie?

Se zice despre noi, ardelenii, că nu ne grăbim niciodată și că suntem ”molcomi”. Ei bine, vă spunem că nu e chiar așa, mai ales când mergem într-o benzinărie și dăm de un șofer care nu se grăbește cu plata combustibilului sau își curăță parbrizul și celelalte geamuri. Noi recomandăm ca să se punem în păpucii celorlalți și dacă mai avem alte lucruri de făcut la mașină ce nu necesită ocuparea locului la pompa de benzină să ne retragem în parcare sau undeva unde nu încurcăm și așa nu stricăm ziua cuiva.

Cât de fain îi să nu te mai încurci în cabluri atunci când vrei să pui muzică pentru că acum poți să folosești o boxă wireless (chiar sunt unele destul de puternice cât să înlocuiască un sistem audio). Ce nu îi fain e să te plimbi liniștit prin oraș, să admiri clădirile și priveliștea și atenția să îți fie distrasă de zgomotul unor melodii mai puțin plăcute sau nepotrivite cu ambientul. Avem mai multe recomandări mergând tot pe principiul ”ce ție nu îți place, altuia nu îi face”: fie să folosiți căști, fie dați volumul mai încet sau…o recomandare mai creativă ar fi dacă am avea parte și de un moment de dans sau de ce nu un flash mob.

Poate printre cele mai frumoase gesturi e să saluți și să urezi o zi frumoasă atunci când ieși din lift. Mirarea e și mai mare pentru că sunt unii oameni care nu spun un simplu ”Bună dimineața!” colegilor sau te întâlnești cu foști colegi, prieteni care nu te mai recunosc și dai de un străin cu care ai împărțit un spațiu de 2×2 cel mult 2-3 minute și pățești asta. Dacă nu ați avut o astfel de experiență vă spunem sincer că ai un amalgam de sentimente de la șoc, mirare, până la ”awww, ce drăguț” și le povestești tuturor despre cum un străin ți-a făcut ziua mai frumoasă.

Sperăm că v-am pus pe gânduri și poate că de acum înainte vom da de mai mulți oameni care se gândesc și la cei din jur înainte de a face anumite gesturi.

Te invităm să citeşti şi articolul anterior:

TOP 10 Urban Etiquette – Reguli de etichetă, absolut necesare în viața contemporană



Lasă un răspuns

Site creat de