Universitatea de Stiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca găzduieşte cel de-al 8lea Congres Internaţional „Pigmenți în alimente” (PIF) ȋn perioada 28 Iunie-1 Iulie 2016. Este o onoare şi o recunoaştere a prestigiului stiinţific internaţional al colectivului de biochimişti din universitate, cu o lungă tradiţie ȋn cercetarea pigmenţilor vegetali, de curȃnd sarbătorind 75 de ani de cercetare a carotenoidelor, iniţiată de mentorul acad. Cornel Bodea şi continuată de generaţii succesive de cadre didactice şi cercetători pasionaţi de acest domeniu.
Co-organizatorii acestui eveniment unic sunt Societatea europeană EUCHEMS (Divizia de Chimia Alimentelor), Academia Romȃnă şi Academia de Stiinţe Agricole şi Silvice, Societatea de Chimie, Societatea Romană de Biochimie şi Biologie Moleculară.
Acest congres urmează celor anterioare organizate ȋn Sevilla (1999), Lisabona (2002), Quimper (2004), Stuttgart-Hohenheim (2006), Helsinki (2008), Budapesta (2010) și Novarra (2013), care au prezentat cele mai importante noutăţi ȋn cercetarea şi dezvoltarea tehnologică a pimenţilor din plante şi a colorantilor utilizaţi ȋn alimente, pentru beneficii ȋn nutriţie şi sănătate.
Pe durata a patru zile, ȋn şase sesiuni de prezentări orale şi poster, oamenii de știință din întreaga lume (17 ţări: Germania, Franța, Marea Britanie, SUA, Insula Reunion, Spania, Italia, Danemarca, Ungaria, Polonia, Turcia, Brazilia, Uruguay, Panama, Mexic, China și România ) vor prezenta cele mai actuale progrese ȋn ştiinţa şi tehnologia pigmenților, de la caracterizarea chimică și bioprospectarea biodiversităţii, la metode bioanalitice avansate, biotehnologii de producție prin inginerie metabolică, de formulare a nutraceuticelor şi aditivilor naturali, studii de stabilitate, bioactivitate, funcționalitate și efecte asupra sănătății, precum şi aspecte legate de calitate și de siguranță alimentară.
Personalităţi recunoscute din domeniul chimiei pigmenţilor (prof.Deli din Universitatea Pecs-Ungaria, prof. Neal Craft din SUA, prof. Giufrida din Italia), al biochimiei carotenoidelor, precum renumitii profesori Britton și Fraser din UK, Porf. Sandmann din Germania, Antonio Melendez, Begona Olmedilla si Damaso Hornerodin Spania. Domeniul cercetarii antocianilor este reprezentat de prof. Monica Giusti și prof Andersen din Norvegia), iar din domeniul biotehnologiilor (Roland Dufosse – Franta si Philippe Thonart din Belgia). Conducerea EUCHEMS, coordonatorul Societatilor Europene de Stiinte Chimice si Moleculare va fi reprezentată de Prof. Marco Arlorio din Italia si Prof. Murkovics din Austria. Din partea firmelor internationale renumite in comercializarea de aparatura analitica (MUSO, SCIEX, Antisel) precum si din domeniul colorantilor naturali și ai nutraceuticelor cum sunt DSM Nutraceuticals reprezentat prin Dr. Manfred Eggersdorfer, Christian Hansen, LGC Standards. Mulţi tineri doctoranzi si cercetatori post doctorali din Romania și alte ţari vor audia confernţe si vor primi premii înurma comptetiţiei de postere.
Romania este reprezentată prin Universitatea din Galaţi, din Iași si binenţeles din Cluj-Napoca ( UBB și USAMV, precum și prin cercetători din institute naţionale. Organizatorii (colectivul de la Chimie-Biochimie) are un număr de peste 10 prezentari poster, reprezentând ultimele rezultate remarcabile in domeniul pigmenţilor naturali cu implicaţii în bioidustrie, nutriţie si medicină, demosntând încă o dată că pot reprezenta cu cinste Romania în ierarhia știinţifică internaţională.
Programul științific este adaptat la noile abordări și tendințe în acest domeniu științific si are ca şi logo “Alimente colorate pentru beneficii in sănătate”, include 12 conferinţe invitate ale celor mai cunoscuţi experți internaționali în domeniu, precum și 18 prezentări orale selectate de comitetul internaţional, 65 de prezentări poster. Detaliile programului final se pot accesa la http://pif2016.usamvcluj.ro
Un program social divers este pregătit pentru participanţi: turul municipiului, vizita la Salina Turda şi un circuit transilvan prin Sighisoara, Mediaş, Biertam, oferindu-le posibilitatea de a ne descoperi patrimoniul cultural și academic, tradiţiile şi peisajul unic al Transilvaniei!