Social & Cultura

VIDEO REPORTAJ Traian Andras – artizan „geto-dac” din Cluj despre originea Mărţişorului

Traian Andras martisor

VIDEO REPORTAJ Traian Andras – artizan „geto-dac” din Cluj despre originea Mărţişorului

Aflându-ne la început de primăvară, respectiv a perioadei Mărțișorului, cu toții suntem preocupați de căutarea unui cadou pentru cei dragi.

V-ați întrebat vreodată, însă, care este semnificația cadourilor de Mărțișor? Dacă încă nu știți povestea și originea mărțișorului, vă invitam sa îl ascultați pe domnul Traian Andras, un artizan pasionat de prelucrarea ceramicii, de mai bine de 30 de ani, care ne-a vorbit despre originile și simbolul mărțișorului.

Domnul Traian, după cum și numele ii spune, susține autenticitatea geto-dacă a sărbătorii mărțișorului. De altfel, este singurul artizan participant la târgul de mărțișoare din Cluj, costumat în dac, care împărtășește fiecărui trecător, din fața standului său, povestea originii mărțișorului.

Geto-dacii sărbătoreau la 1 Martie Noul An. Considerau că odată cu revenirea naturii la viaţa începe un nou ciclu, un nou an. Astfel, trecerea în Noul An era marcată printr-un Mărţişor (…) Şnurul Mărţişorului era confecţionat din lâna şi trebuia să fie alb cu negru, care simbolizează binele şi răul, său alb cu roşu, care simbolizează unitatea familiei; legătura strânsă dintre bărbat şi femeie. Femeia fiind născătoare de copii era sânge, foc şi pasiune, iar bărbatul – cinste, puritate, demnitate. De ce sunt împletite aceste culori într-un şnur? Deoarece orice funie pe care o împleteşti, nu ai niciun motiv să o despleteşti. Era simbolul perfect pentru a arăta unitatea dintre cei doi care devine puternică, rezistenta şi de nedesfăcut” ne-a povestit artizanul Traian Andras.

Pe Traian Andras îl mai găsiţi astăzi şi mâine în cadrul “Târgul Mărţişorului” organizat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Vă reamintim că pe platoul din Piața Unirii sunt amenajate standuri pentru 100 de comercianți.


Material realizat de Anamaria Maxim si Claudiu Morar

Mărțișorul – povestea din spatele simbolului



Lasă un răspuns

Site creat de