Uncategorized

VIDEO – Viata de noapte din Cluj, surprinsa de un student intr-un eseu cinematografic

eseu cinematografic

Grigore Florea, student la Facultatea de Teatru si Televiziune din Cluj-Napoca, a realizat un eseu cinematografic filmat pe strazile din oras. Ideea proiectului a venit in urma unei teme de examen primita la facultate. Dupa multe ore de filmari petrecute prin Cluj-Napoca, tanarul a trecut la montaj, iar produsul finit „Dark into light” surprinde viata de noapte din oras intr-o maniera diferita.

Initial am dorit sa redau vizual atomosfera padurii, dar cu timpul planurile s-au schimbat. Am hotarat sa aleg <<noaptea>>, imbinand diverse elemente vizuale precum transportul, atmosfera clujeana, singuratateea, luminile, etc.

Am apelat la Nadia Zidrashko, o prietena, ca sa ma ajute cu textul poetic. Apoi la o studenta de la actorie, anul I. L-am luat pe colegul meu de camera Iakob Biro Norbert sa ma insoteasca, ca asistent, si in prima noapte am filmat-o pe actrita studenta, undeva dupa miezul noptii.

In a doua noapte, iarasi cu colegul, am filmat prin Cluj diverse cadre specifice: pe Memo, transportul, gara” a declarat pentru cluju.ro Grigore Florea, student Facultatea de Teatru si Televiziune din Cluj-Napoca.

Potrivit studentului, eseul vizual transmite un mesaj profund dominat de sentimente cu o incarcatura afectiva, nostalgia si singuratatea fiind sentimente dominante pe parcursul intregului clip video.

Meseria de actor cere in primul rand multe sacrificii. Inca din anul I iti sacrifici timpul liber, hobby-urile, prietenii, viata personala si te cufunzi intru totul sub plapuma magica a ceea ce se numeste teatru si scena. Eu, pe langa scena, am hotarat sa evoluez si in fata camerelor de filmat, astfel, o experienta frumoasa a fost eseul cinematografic, productia lui Grigore Florea, sub egida feerica a noptii.

Desi eram in saptamana de <<cantonament>>, cu repetitii generale tarzii pentru spectacolul de examen, intr-una dintre zile, sambata mai exact, cu 1 zi inainte de spectacol, dupa repetitiile ce s-au incheiat pe la miezul noptii, am iesit cu Grigore si cu asistentul sau sa cucerim noaptea si sa prindem cele mai culminante imagini ale tacerii nocturne. Strazile erau goale, luminile palpaiau, formand umbre groase si demonice. Era foarte frig si am cutreierat orasul zeci de kilometri, insa a fost de neuitat. Sa asculti tacerea, sa simti vertebrele ei. Sa joci starea de mister care te inconjoara si care te domina intr-un joc al nebuniei.

Sa fii singur, atat de singur… Intr-un final ma bucur nespus ca eseul cinematografic a iesit foarte bine, desi eram foarte racita, si a doua zi la inregistrarea monologului s-a observat asta, in video, vocea respectiva releva chiar insasi starea de frig, de chin, de singuratate, durere si tristete. Impactul acestuia a fost destul de mare, iar comentariile si <<recenziile>> au fost doar de bine” declarat pentru cluju.ro Mihaela Ceaicovschi, studenta in anul I la actorie in cadrul Facultatii de Teatru si Televiziune – UBB.3 Comments

  1. Cristina, ai mare dreptate. Nu am retinut nimic din ce a spus si mi se pare chiar penibil. Nu te inspira si nu iti trezeste niciun sentiment sau o traire. Vorbeste si tot vorbeste si nu intelegi ce vrea sa spuna.

Lasă un răspuns

Site creat de