În perioada 01 octombrie – 07 noiembrie, Centrul Cultural Clujean propune o călătorie printre fragmente ale viitorului muncii, în cadrul expoziției Work Upside Down.
Activitate a proiectului Cluj Future of Work finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Urban Innovative Actions și Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Work Upside Down aduce împreună 13 lucrări artistice prezentate sub forma unor instalații imersive, performance-uri sau narative contextuale care facilitează comunicarea, conștientizarea și reflexia asupra modului în care munca s-ar putea transforma în viitor.
Când va avea loc vernisajul expoziţiei Work Upside Down
Vernisajul va avea loc în 01 octombrie de la ora 18:00, la Casa Municipală de Cultură din Piața Unirii 24.
Câmpul muncii este unul efervescent și divers, care se transformă pe măsură ce realitatea din jur își însușește noi instrumente și mecanisme de funcționare. Dezvoltarea tehnologică, digitalizarea, introducerea Inteligenței Artificiale în mediul nostru de lucru sunt doar câteva exemple care marchează această transformare.
Pornind de la acest gând, Work Upside Down se constituie ca o explorare a mai multor viitoruri imaginate, dar plauzibile, despre formele pe care le-ar putea lua ritualurile și spațiile de lucru în anii ce urmează.
Viitorul muncii imaginat de 13 artişti
Organizată la inițiativa Centrului Cultural Clujean și avându-i drept curatori pe membrii colectivului artistic Time’s Up, alături de Corina Bucea și Rarița Zbranca, expoziția Work Upside Down devine un caleidoscop al viitorului muncii, așa cum a fost vizualizat de către 13 artiști și grupuri de artiști din România, Austria și Țările de Jos: Blajin, Compania Texte bune în locuri nebune, Compania MIN(D)ING, Cristina Vasilescu în colaborare cu Quote—Unquote și Bob Bicknell-Knight, Ioana Păun & Flavia Giurgiu, Kali / Mihaela Drăgan, Larisa Crunțeanu, LARP Timișoara, Mihai Păcurar, Orsolya Gál, Polina Kanis, Raluca Paraschiv, Time’s Up.
Diversitatea e elementul central al expoziției, întrucât cele 13 proiecte abordează viitorul într-un mod particular și subiectiv.
Ce vei putea face la expoziţia Work Upside Down
Astfel, participanții vor putea să afle ce înseamnă să aplici pentru un interviu la un loc de muncă în anul 2077, să arunce o privire în peisajul anului 2049, să se plimbe printre artefactele anilor care urmează și să descopere aspectele de care ne-am putea ciocni peste câteva decenii.
Acest lucru va fi posibil atât prin interacțiunea cu instalațiile expuse, cât și prin participarea la concertele, spectacolele și jocurile interactive care oferă o experiență imersivă a viitorului muncii la finalul căreia publicul va avea ocazia să își formeze propria perspectivă despre modul în care munca s-ar putea schimba în anii ce urmează.
Accesul publicului la toate evenimentele din cadrul expoziției este liber și se realizează conform regulilor de siguranță impuse de evoluția răspândirii coronavirusului.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 02 octombrie – 07 noiembrie de marți până duminică, în intervalul orar 16:00-20:00.
Acestui interval orar i se adaugă programul evenimentelor speciale, care poate fi consultat pe site-ul oficial: wud.diviziadeinovare.ro.
Cluj Future of Work este un proiect inițiat de Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca, creată de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primăria Cluj-Napoca.
sursa foto: http://www.youthemploymentdecade.org/en/repor/espanol-que-pasara-con-el-trabajo-en-los-proximos-anos/