Vineri, 15 aprilie, la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, workshop-ul “Latte art & cup tasting”, organizat de Şef lucrări dr. ing. Laura Stan şi dr. ing. Cristina Semeniuc. Evenimentul a avut loc în cadrul Staţiei Pilot de produse zaharoase a facultăţii.
La acest eveniment au participat în jur de 60 de persoane, dintre care studenţi, masteranzi şi cadre didactice. Obiectivul principal al workshop-ului a constat în realizarea analizei senzoriale a cafelei în vederea identificării originii şi defectelor de gust şi aromă. Şase sortimente de cafea diferite ca origine (Etiopia, Cuba, Kenya, Columbia, Brazilia) au fost degustate de către participanţii curioşi să exploreze noi senzaţii în această băutură fascinantă.
Invitatul special al evenimentului a fost Marius Nica, barista la Olivo Café Cluj-Napoca, triplu campion naţional la competiţia de Latte Art (desene în cafea) şi Cup tasting (degustare de cafea) şi locul 10 mondial. Marius Nica i-a învăţat pe participanţi să identifice multiple calităţi senzoriale ale cafelei: gradul de prăjire, aroma, gustul, gustul remanent, aciditatea, corpul şi echilibrul, uniformitatea precum şi defectele de aromă. Intensitatea acestor percepţii au fost înregistrate în virtual în aplicaţii specifice acestui scop. De asemenea, în cadrul workshop-ului s-au dezbătut criteriile şi caracteristiile specifice fiecărui sortiment degustat, iar participanţii au împărtăşit păreri pozitive şi entuziasmate despre experienţa dobândită în cadrul acestui workshop.