Studentie, Important

Xenia Burghelea, o tânără avocată din Cluj-Napoca, a devenit campioană națională la dezbateri academice (FOTO)

Xenia Burghelea

În perioada 4-6 noiembrie 2017 a avut loc Turneul Campionilor în Dezbateri, ediția a VI-a, o competiţie anuală organizată de Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică, care îi pune faţă în faţă pe cei mai buni debateri români, finalişti şi câştigători ai unor campionate naţionale, europene sau internaţionale de top precum cele de la Oxford sau Cambridge.

Ediția din acest an a fost câștigată de Xenia Burghelea (avocat pledant în Cluj-Napoca) și de co-echipierul ei Leonardo Mărincean (președinte al Asociației The DaVinci System din Turda).

În total, pe parcursul celor două zile de runde preliminare și a finalei, cele 8 echipe invitate în competiție au livrat peste 100 de discursuri pe teme pregătite cu 10 minute înainte de începerea meciurilor precum: „Acest Parlament (AP), ca cetățean român progresist, ar boicota referendumul pentru modificarea definiției familiei în constituție.” sau „AP ar utiliza întodeauna arestul la domiciliu și munca neremunerată ca pedepse pentru condamnații care nu au săvârșit infracțiuni violente.”.

Moțiunea dezbătută în finală – cunoscută și pregătită de toate echipele participante încă de la începutul competiției – a fost: „Acest Parlament crede că România ar trebui să renunte la cota unică în favoarea unui sistem de taxare progresivă, pentru impozitarea veniturilor personale”. Această competiție s-a desfășurat în formatul „British Parliamentary”- formatul de elită al dezbaterilor. Practicat la Campionatul Mondial de Dezbateri Universitare, acest format implică 4 echipe (2 ale Guvernului și 2 ale Opoziției) care dezbat pe o anumită temă (moțiune) într-o rundă.

CÂȘTIGĂTORII EDIȚIEI 2017:

Echipe&Votul Publicului: Echipa Opoziției 2, formată din:

  • XENIA BURGHELEA – avocat pledant în Cluj, fost asistent universitar al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai
  • LEONARDO MĂRINCEAN – președinte Asociația Da Vinci’s System Debate Club, Turda

Top 3 vorbitori:

  • Locul I: IOANA COVEI – masterand în studii culturale la UniBuc și reprezentant pentru tineret al României la ONU
  • Locul II: LAURA DRĂGOI – absolventă de ASE și trainer de debate
  • Locul III: LEONARDO MĂRINCEAN

TurneulCampionilor 2017 ARDOR 2

Emanuel Beteringhe, președinte executiv al ARDOR, a afirmat cu ocazia Turneului Campionilor despre scopul acestui eveniment și al programelor Asociației: „Credem că debate-ul este chintesențial pentru democrație. În condițiile în care intenționăm să apărăm și să dezvoltăm democrația în România, educația prin dezbateri este imperativă pentru generația tânără. Urmând exemplul democrațiilor consacrate, ne propunem să îi învățăm pe tineri să gândească independent și critic și să le oferim o voce prin care să își exprime părerile.”Lasă un răspuns

Site creat de