Din Oras, Important

Zece autobuze electrice au fost puse în circulaţie, de astăzi, pe străzile din Cluj-Napoca (VIDEO)

Zece autobuze electrice au fost puse în circulaţie, de astăzi, pe străzile din Cluj-Napoca

Clujul a devenit astăzi primul oraș din România cu autobuze electrice în sistemul de transport public în comun.

Primele zece autobuze electrice au intrat astăzi pe străzile din oraș, după ce a avut loc inaugurarea în prezenţa oficialităţilor din Cluj-Napoca şi Elveţia.

Obiectivul acestui proiect este darea în concesiune către CTP a primelor 10 autobuze electrice care vor circula de azi în Cluj-Napoca și credem că este o premieră națională în acest sens. Acest vot dă dreptul utilizării legale de către CTP a acestor autobuze electrice”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Cele 10 autobuze electrice vor circula pe raza municipiului pe Linia 27, Linia 28, Linia 30 și Linia 32.

Un astfel de autobuz electric poate transporta 78 de călători și are o autonomie totală de aproximativ 120 de km, în funcție de condițiile de trafic și condițiile meteo.

În cadrul proiectului vor fi construite și trei stații de încărcare.

Valoarea celor zece autobuze electrice este de aproximativ 28 milioane de lei.

Caracteristicile autobuzelor            

Vehiculele au o capacitate de 78 de locuri şi o autonomie de 105 kilometri, sunt dotate cu wi-fi, camere video de supraveghere, aer condiţionat şi podea joasă pentru persoanele cu dizabilităţi.

De asemenea, proiectul a presupus construirea a 3 stații de încărcare rapidă (la cele 2 capete ale liniei 30, 1 stație – Autobaza Grigorescu, 1 stație – Autobaza IRA și 1 stație – depoul de reparații str Al. Vaida Voevod) și a 11 stații de încărcare lentă (5 stații Autobaza Grigorescu, 5 stații Autobaza IRA și 1 stație depoul de reparații  str Al. Vaida Voevod).

Stația de încărcare rapidă pe timpul zilei, cu ajutorul unui sistem tip pantograf face posibilă încărcarea în 10 minute.

Statia de încărcare lentă pe timpul nopții este compusă dintr-un echipament care asigură cuplarea autobuzului la rețeaua de joasă tensiune (timpul de încărcare este de  6 ore).

Beneficiile autobuzelor electrice:

Implementarea unui nou tip de vehicul pentru transportul în comun va avea urmatoarele efecte din punct de vedere socio/economic:

  • Va crește confortul călătorilor transportați datorită emisiilor reduse de vibrații si zgomot;
  • Va contribui la îmbunătățirea calității aerului în zonele în care circulă datorită emisiilor ZERO de poluanti;
  • Va reduce considerabil costurile proiectului datorită consumului de energie electrică în raport cu consumul de alte energii convenționale. Economiile pot fi folosite pentru achiziționarea de noi autobuze electrice.

Prin implementarea proiectului se preconizează realizarea de economii de 76.794 RON/an, reducerea emisiilor de agenți poluanți (CO2, NOx, CO, Pb, zgomot), calitate mai bună a aerului și nivel scăzut de zgomot în centrul orasului. Astfel se preconizează o reducere totală anuală a emisiilor de dioxid de carbon în valoare de 569.6 tCO2.

Bugetul total al proiectului este de 7.596.398 franci elvețieni incluzând T.V.A., reprezentând 32.094.021,91 lei la un curs de schimb valutar estimat (1CHF = 4,2249 LEI). Din bugetul prevăzut, maximum 6.456.938 CHF, echivalentul a 27.279.917,356 RON reprezintă contribuția elvețiană, iar minimum 1.139.460 CHF, echivalentul a 4.814.104,554 RON reprezintă contribuția Municipiului Cluj-Napoca.

Noi achiziții de mijloace de transport din fonduri europene:

Pe lângă cele 11 autobuze electrice, Primăria Cluj-Napoca a depus o cerere de finanțare în valoare de 71.537.165 lei (fără TVA) pentru sustinerea transportului electric nepoluant în oras in cadrul Prioritătii de investitii 4e, Obiectivul specific 4.1 din Programul Operational Regional 2014-2020:

  • 30 autobuze electrice;
  • 50 troleibuze;
  • 24 tramvaie.

Valoarea totală a acestor cereri de finanțare (autobuze electrice, tramvaie si troleibuze) este de peste 100 milioane Euro.Lasă un răspuns

Site creat de