Recent, Universitatea Stanford (California, SUA) a pus la dispoziţie o actualizare a clasamentului celor mai citaţi oameni de ştiinţă din întreaga lume, cunoscut sub numele de Top World Ranking 2% (top 2% of the most-cited scientists).
Studiul este realizat împreună cu Editura Elsevier și SciTech Strategies și oferă informaţii despre impactul cercetărilor, fie de-a lungul întregii cariere, fie pentru anul 2021 (considerând citările din 2020), fiecare listă incluzând peste 190 000 de autori.
În clasament se regăsesc 12 dintre profesorii și cercetătorii Universității Tehnice din Cluj-Napoca, 7 nominalizați pentru întreaga carieră, ca fiind cei mai citați cercetători științifici și alți 5 pentru citări la nivelul anului 2020.
Este vorba despre Prof.dr. Vasile Berinde, Prof.dr.fiz. Ioan Ardelean, Prof.dr.fiz. Eugen Culea, Acad.Prof.dr.ing. Dorel Banabic, Prof.dr.fiz. Petru Pășcuță, Prof.dr.ing. Daniel Fodorean și Cercetător Ștefan Țălu, care au fost incluși în lista celor mai importanți oameni de știință pentru întreaga carieră, începând cu anul 1996 și până în anul 2020.
Printre cei importanți oameni de știință din lume, considerând ca și criteriu impactul cercetărilor pentru anul 2020, se numără domnii profesori: Prof.dr. Vasile Berinde, Prof.dr.ing. Lucian Busoniu, Conf.dr.ing. Thomas Dippong, Prof.dr.fiz. Ioan Ardelean, Prof.dr.fiz. Petru Pășcuță, Prof.dr.mat. Dorian Popa, Acad.Prof.dr.ing. Dorel Banabic, Prof.dr. Petrică Claudiu Pop-Sitar, Prof.dr.ing. Szabo Lorand și Cercetător Ștefan Țălu.
Luând în considerare mai mulţi indicatori, Top World Ranking 2% a analizat lucrările a aproximativ 7 milioane de oameni de ştiinţă din 22 de domenii majore şi 176 de subdomenii, oferind astfel o bază de date cuprinzătoare a celor mai importante contribuții științifice la nivel mondial.
Includerea in topul celor mai importanți oameni de știință din lume a celor 12 profesori si cercetători ai UTCN reprezintă o confirmare a valorii colectivelor de cercetare și a nivelului științific ridicat a cercetărilor derulate in universitate.