Din Oras, Important

27 de proiecte pentru amenajarea Parcului Est din Cluj-Napoca

27 de proiecte pentru amenajarea Parcului Est din Cluj-Napoca

Douăzeci și șapte de proiecte pentru amenajarea Parcului Est din Cluj-Napoca vor fi evaluate de un juriu internațional, în perioada 5-7 februarie 2021.

Conferința de presă pentru anunțarea câștigătorilor va avea lor luni, 8 februarie, iar detaliile evenimentului online urmează a fi anunțate curând.

Proiectele vor putea fi vizualizate de către public atât online, pe site-ul oficial al concursului, cât și în expoziția care va fi deschisă la Casino, în Parcul Central „Simion Barnutiu.”

Juriul este format din arh. peisagist Catherine Mosbach – Fondator Mosbach Paysagistes (Paris, Franța), arh. peis. Peter Veenstra – Cofondator al biroului LOLA Landscape Architects (Rotterdam, Olanda), geograf Catherine Franceschi-Zaharia (Paris, Franța), arh. urb. Toader Popescu, specialist atestat MC, lector UAUIM (București, România), arh. Radu Tudor Ponta – Cofondator al biroului Republic of Architects, conferențiar UAUIM (București, România), Cristian Domșa – Specialist GIS – Conservarea biodiversității, Consultant în domeniul ecologiei și conservării biodiversității (Cluj-Napoca, România), arh. Tamina Lolev – Arhitect Partener al biroului de arhitectură Wolfhouse Productions, Co-fondator Nod Makerspace (București, România).

Parcul Est va deveni cel mai mare spațiu verde amenajat din oraș și pentru realizarea sa vom accesa finanțare europeană nerambursabilă. Tema care a stat la baza acestui concurs de soluții este la rândul său un model de bună practică, prin procesul de colaborare și co-designul cu întreaga comunitate, în cadrul întâlnirilor la Centrul de Inovare și imaginație Civică”, a declarat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și al proiectului parcului Est.

Lacul Trei Gheorgheni – o zonă naturală dată uitării (VIDEO/FOTO)

Zona care poartă deja denumirea de „Parcul Est” are o suprafață totală de 45,5 ha și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Noua amenajare va trebui să asigure conservarea habitatului sălbatic, dezvoltat spontan, al zonei.

Totodată, promotorul dorește amenajarea unui parc care să îndeplinească funcțiunile obișnuite pentru acest fel de spații publice, și care să reactiveze social și funcțional zonă prin atractivitatea peisajeră a cadrelor create. Prin integrarea în sistemul celorlalte plantații urbane, viitorul Parc Est va urma să devină un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei Estice a municipiului Cluj-Napoca.

Scopul concursului este găsirea celei mai bune soluții de amenajare și echipare a Parcului Est, ceea ce presupune:

  • Protejarea biocenozei existente, inedite într-un habitat urban;
  • Identificarea unor metode inovatoare de interacțiune vizuală și auditivă cu biotopul protejat, fără a-i perturba procesele naturale;
  • Amenajarea peisajeră a unor zone de protecție, care să medieze relația dintre grădina publică și biotopul care trebuie conservat: să le despartă fără să le separe;
  • Amenajarea peisajeră a funcțiunilor de grădină publică cu toate dotările și echipamentele necesare (alei, locuri de odihnă, terenuri de joacă, locuri pentru activități sportive adecvate, iluminat public etc.);
  • Creșterea suprafeței foliare cu 200 – 300 %, atingerea unei suprafețe plantate de 60-75% din totalul sitului și augmentarea impactului ecologic asupra ariei de influenta;
  • Realizarea unei zonificări funcționale pentru echipamentele și construcțiile necesare;
  • Rezolvarea accesibilității și a legăturilor cu spațiile construite și plantate învecinate;
  • Integrarea malurilor Lacului 3;
  • Definirea unui nucleu în rețeaua verde a orașului pentru viitoarea dezvoltare pe direcția Sud-Est, laolaltă cu susținerea funcției ecologice a zonei.

Cum va arăta Parcul Feroviarilor din Cluj | Proiectul de 10 milioane de euro a fost aprobat (FOTO)



Lasă un răspuns

Site creat de