Una dintre zonele cu un imens potențial de agrement și promenadă a Clujului, Lacul Trei din Gheorgheni, a fost lăsat în paragină și dat uitării, deși aceasta ar putea fi un loc animat și plin de viață, unde clujenii ar avea posibilitatea de a se relaxa, scăpând astfel de stresul cotidian.
Chiar dacă în apropierea lacului există deja un mall și încă două lacuri unde oamenii se pot se relaxa după o zi obositoare, al treilea lac pare să fi fost uitat, de el aducându-și aminte doar cei care locuiesc în proximitatea lui, pescarii, și unele ONG-uri.
„Prin anii ‘70 ziceau că o să lege toate aceste patru lacuri, că mai este unul acolo în spate, că se face bază olimpică aici, dar asta a fost în anii ’70 . După aceea s-a terminat” îşi aminteşte cu nostalgie un clujean.
„Aici nimeni nu a avut grijă de nimic. Pescarii n-au unde să pescuiască, că deja lacul este împânzit de trestie, bine că noi cotizăm. Am cotizat 80 de lei, şi ne-au cerut o suprataxă de 30 de lei de abonament, dar peşte nu au băgat, lacul nu l-au curăţat, loc de pescuit nu creează, nicio condiţie nu există. Este un parc natural, şi dacă nu taie toată trestia, măcar să facă un culoar pe lac, să poţi arunca undiţa, să prinzi un peşte. Aici e junglă. Eu dacă stau în Gheorgheni, trebuie să ocolesc Clujul, ca să ajung în Mărăşti sau între lacuri, acolo pe Tulcea ca să pot pescui. Aici n-am loc unde să pescuiesc. Aici nimic, uitaţi ce este în apă, dacă arunci cârligul, nu este sigur că-l mai recuperezi” a declarat supărat un pescar.
“Este o zonă în plină dezvoltare, se construieşte foarte mult şi întregul loc ar trebui să arate ca şi Parcul Iulius. Degeaba arată bine doar partea de lângă lacul principal, e de ajuns să mergi prin spatele mall-ului, şi vezi că este în paragină. Mai e şi terenul de antrenament, care ar trebui renovat puţin şi să se facă şi partea respectivă demnă de Cluj, fiindcă nu ne reprezintă ca oraş cu un astfel de renume existenţa unor zone lăsate de izbelişte. De asemenea, fiindcă sunt mulţi copii în Cluj, parcurile sunt o necesitate, dar şi zonele de promenadă, atât pentru cei mici cât şi pentru cei mari, dar şi locuri unde să existe posibilitatea de a face sport”, ne mărturiseşte Denisa, o locuitoare din zonă.
„Clujul duce lipsă de parcuri şi spaţii publice amenajate cu capacitate mare şi repartizate în toate zonele oraşului. Una dintre zonele cunoscute de 30-40 de ani, avută în vizor pentru asemenea posibilitate este aşa numitul Parc Est. A fost numit aşa de urbaniştii din anii ‘80, dar nici pe departe nu s-a materializat conform planurilor făcute atunci într-un parc” afirmă Şerban Ţigănaş, președintele Ordinului Arhitecților din România.
În 2010, o organizaţie non-guvernamentală a strâns o listă de semnături şi a depus o petiţie la primărie prin care cerea amenajarea zonei. Doi ani mai târziu, activiştii clujeni au organizat o manifestaţie prin care au sperat să atragă atenţia autorităţilor asupra problemei şi au creat pe Facebook o pagină, SOS Lacurile Gheorghieni.
„În Cluj trăiesc oficial peste 300.000 de oameni şi neoficial încă 100-150.000 gravitează în jurul oraşului, iar cel mai mare parc are doar 12 hectare, de aceea este imperios necesar ca primăria să-şi respecte promisiunea de a amenaja zona”, spune Adrian Dohotaru, activist de mediu.
Reprezentanţii primăriei nu au putut spune clar când va fi luat în calcul proiectul de amenajare a lacului.
„Lacul trei din Gheorgheni este în administrarea regiei autonome a domeniului public (RADP) din Cluj-Napoca. Acolo au loc periodic acţiuni de curăţenie a acestui a acestui lac”, afirmă Iulia Perşa, purtător de cuvânt al Primăriei.
Un nou loc pentru oficierea căsătoriilor la Cluj-Napoca: Complexul Sportiv Gheorgheni