Social & Cultura

3 criterii de care să ții cont în alegerea unui compresor de aer

3 criterii de care să ții cont în alegerea unui compresor de aer

Compresorul de aer este un echipament cu utilizări multiple, de la simpla umflare a roților bicicletei, la diferite aplicații industriale. E de la sine înțeles că nu poți folosi un compresor pentru roți de bicicletă la activități industriale, așa cum nici compresoarele de mare putere nu sunt create pentru a umfla cauciucuri sau saltele gonflabile.

Așadar, vorbim de mai multe tipuri de compresoare, fiecare adaptat pentru anumite activități. Dacă vrei să îți comanzi un compresor, trebuie ca acesta să corespundă nevoilor tale, și de aceea trebuie să ții cont de anumite caracteristici pe care ți le prezentăm în cuprinsul acestui material.

Debitul și presiunea

Aceștia sunt principalii parametri în funcție de care îți poți da seama dacă un anumit model de compresor corespunde nevoilor tale.

Debitul unui compresor se referă la cantitatea de aer pe care acesta o poate folosi într-un interval de timp și se exprimă în litri pe minut. Activitățile ce presupun utilizarea unui compresor acasă sau într-un mic atelier necesită un debit între 200 și 250 de litri de aer pe minut. Prin urmare, unul dintre compresoarele de aer de la Masif, cu un debit cuprins între 250 și 300 de litri pe minut, este ideal pentru activități simple și semi profesionale.

Pe de altă parte, un compresor folosit într-un atelier profesional sau în hale industriale trebuie să aibă un debit mai mare, pentru a putea face față mai multor unelte conectate în același timp.

Presiunea exprimă forța cu care aerul comprimat este eliberat de compresor, iar în funcție de valoarea sa, un astfel de echipament poate fi folosit cu o serie de scule pneumatice. Presiunea se măsoară în bari, iar cu cât aceasta este mai mare cu atât compresorul este mai puternic și poate fi utilizat cu scule pneumatice pe măsură.

Un compresor cu o presiune de 12-15 bari poate face față oricărui tip de scule pneumatice de mână, în timp ce pentru sculele industriale e nevoie de compresoare mai puternice.

Tipul de pompă

În funcție de tipul de pompă folosit, compresoarele de aer se împart în două categorii.

Prima categorie este constituită din compresoarele care folosesc pompe cu ulei. Acestea sunt mai ieftine și mai silențioase, însă necesită întreținere permanentă. Uleiul trebuie monitorizat pentru a te asigura că se menține la nivelul optim, iar periodic trebuie schimbat, ceea ce presupune cheltuieli suplimentare.

Compresoarele din cealaltă categorie funcționează cu pompe fără ulei, fiind mai ușor și mai ieftin de întreținut. Totodată, compresoarele din această gamă sunt și mai puternice, iar ca dezavantaje trebuie menționat prețul de achiziție mai mare și nivelul ridicat de zgomot.

Dispozitivul de comprimare

Cele mai des utilizate echipamente sunt compresoarele cu piston, folosite atât pentru aplicațiile casnice cât și pentru cele industriale. Acestea sunt dotate cu un cilindru în interiorul căruia aerul este aspirat printr-o supapă. Aici este comprimat cu ajutorul unui piston și împins cu presiune printr-o altă supapă.

O altă categorie este reprezentată de compresoarele cu șurub, însă acestea sunt utilizate cu precădere în mediul industrial. Comprimarea aerului se realizează cu ajutorul a două rotoare cu dinți convecși și concavi, care se întrepătrund de la zona de aspirație a aerului, până la cea de evacuare. Spațiul dintre dinții rotoarelor devine tot mai îngust spre supapa de refulare, ceea ce duce la comprimarea aerului, care este evacuat apoi cu presiunea dorită.

Mai există și compresoare cu spirală, pe care le vei găsi și sub denumirea de compresoare SCROLL. Comprimarea aerului se face prin intermediul unui dispozitiv format dintr-o spirală fixă și o alta mobilă. Cele două elemente sunt concentrice, iar spirala mobilă se rotește în interiorul celei fixe, comprimând aerul aspirat printr-o supapă și împingându-l cu presiune către supapa de refulare.

Un ultim detaliu ar fi portabilitatea, mai ales dacă vorbim de compresoare mai voluminoase. Compresoarele pentru activități curente au dimensiuni reduse și pot fi ușor depozitate în portbagaj sau în magazia de scule, dar lucrurile se schimbă când vine vorba de echipamentele mai puternice.

Dacă ai nevoie de un astfel de compresor, e recomandat să alegi un model prevăzut cu roți sau cu un cărucior special, pentru a putea fi mutat ușor dintr-un loc în altul.



Lasă un răspuns

Site creat de