Social & Cultura, Important

36 de inițiative pentru un Cluj mai bun puse în practică de tinerii clujeni în această toamnă

36 de inițiative pentru un Cluj mai bun puse în practică de tinerii clujeni în această toamnă

Ateliere de pantomimă și teatru de păpuși, de limbajul semnelor, de dans aerial, căsuțe cu gânduri bune în Parcul Central, sesiuni de aerobic la Baza Sportivă Gheorgheni, scrisori cu mesaje de încurajare scrise și citite pe Cetățuie, teatru la școală, proiecții de filme și ateliere de educație de sănătate pentru copii, campanii de donat sânge, acțiuni de ecologizare, sesiuni online de terapie prin artă.

Acestea sunt câteva dintre cele 36 de inițiative votate de clujeni și puse în practică în perioada 8 octombrie – 21 noiembrie de către tinerii clujeni în cadrul procesului participativ Com’ON Cluj-Napoca ‘21.

Din Com’ON Cluj-Napoca ‘21 au făcut parte și acțiuni în cadrul cărora clujenii au putut învăța un nou sport, roundnetul, au ascultat povești ale monumentelor clujene dintr-un fonograf modern. Tot în cadrul procesului participativ pentru tineret au avut loc conferințe online pentru tineri, sesiuni online de consiliere în carieră, de educație emoțională pentru profesori, ateliere despre biniște, adică o stare de bine și liniște, sau chiar sesiuni de prim-ajutor și măsurarea tensiunii.

În contextul actual evenimentele s-au desfășurat atât în diferite locuri din oraș precum Cetățuia, Cinema Arta, Parcul Central, Baza Sportivă Gheorgheni, Piața Unirii, dar și în mediul online.

Toate inițiativele puse în practică în cadrul Com’ON Cluj-Napoca ‘21 au avut ca scop o viață mai bună și mai sănătoasă în comunitate, atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic și au urmărit o stare de bine și de împlinire împreună – așa cum spune și motto-ul ediției, Let’s do well together! (Să facem bine/să fim bine împreună!).

“Așadar se iau 120 de tineri, 45 dintre ideile lor mișto, o echipă cool, cool, cool care să-i susțină și iată că a ieșit Com’On Cluj-Napoca ’21. Dar probabil că i-ați și văzut în ultimul timp, că au împânzit orașul cu inițiative. În ultimele două luni am avut căsuțe cu gânduri bune sau teatru de păpuși, primii pași în cabinetul psihologului, ecologizare în Hoia, donare de sânge și multe alte inițiative foarte tari pentru comunitate, deci pentru noi toți. We did well together. Againa declarat Larisa Dumitroaea, manager de proiect Com’ON Cluj-Napoca ‘21.

36 de inițiative propuse de 23 de grupuri formate din 90 de tineri au fost sprijinite financiar cu maximum 3.500 de lei/inițiativă de către Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și BCR și au fost puse în practică în perioada 8 octombrie – 21 noiembrie 2021, atât în oraș, cât și online. Ideile propuse s-au încadrat într-una sau mai multe teme propuse de organizatori: 22 la categoria sănătate, 28 la învățare, 9 au fost pe teme de participare și 16 pe teme de activare a mediului.

În perioada 4 august – 10 septembrie, 40 de inițiative au fost înscrise la Com’ON Cluj-Napoca ‘21 de 93 de tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani. Media de vârstă a celor care și-au înscris ideile la Com’ON Cluj-Napoca ‘21 este de 23 ani. După ce ideile au fost verificate din punct de vedere tehnic, ele au fost promovate în comunitatea clujeană, iar cei interesați au intrat pe www.comoncluj.ro unde și-au ales favoritele, în perioada 21 septembrie – 5 octombrie. S-au înregistrat peste 2.000 de voturi de la peste 1.000 de clujeni.

Un element special al ediției de anul acesta a Com’ON Cluj-Napoca a fost Com’ON Teens, destinat tinerilor cu vârsta între 14 – 17 ani. Ei au fost invitați să își înscrie ideile, iar apoi au participat la un hackathon online în cadrul căruia și-au dezvoltat ideea, ajutați de facilitatori. Ideile lor au fost publicate pe comoncluj.ro și au fost votate online de către clujeni în perioada 17-23 noiembrie. Toate cele 9 inițiativele propuse de tineri au obținut minimum 50 de voturi astfel că toate au fost premiate de municipalitatea clujeană și de BCR cu câte 2.000 de lei.

Printre ideile tinerilor se află activități de tip treasure hunt, crearea unui loc de explorare a artei și a creativității, discuții despre educația sexuală, educație alimentară, un spațiu comunitar pentru învățare, pentru recreere sau consiliere în carieră.



Lasă un răspuns

Site creat de