Important, De Vazut

Zeci de acțiuni organizate de tineri pentru un Cluj mai bun

Zeci de acțiuni organizate de tineri pentru un Cluj mai bun

Căsuțe cu gânduri bune în parc, acțiune de inițiere în roundnet,  ateliere de pantomimă și teatru de păpuși, de limbajul semnelor, de dans aerial.

Cursuri online despre sănătatea mintală și emoțională, proiecție de filme și ateliere interactive de dezvoltare socio-emoțională pentru copii, campanii de donat sânge, teatru la școală, acțiuni de ecologizare.

Sunt doar câteva exemple din evenimentele, acțiunile și campaniile pentru o viață mai bună în comunitate care au fost înscrise de tineri în cadrul procesului participativ Com’ON Cluj-Napoca ‘21 și care sunt în desfășurare în această perioadă.

Inițiativele au început în 8 octombrie, se desfășoară până în 21 noiembrie în oraș sau în mediul online și sunt adresate clujenilor de toate vârstele.

36 de inițiative care mai de care mai variate de la ateliere de coregrafie, la ecologizări, la terapie sau la donare de sânge, avem de toate! De fapt, tinerii din Cluj au adus prin inițiativele lor o gură de aer proaspăt în ce înseamnă petrecerea timpului liber în Cluj – fie că s-au inspirat din ce le-ar plăcea lor să se întâmple în oraș sau din ce au observat la oamenii din jurul lor – lucru pentru care putem doar să le fim recunoscători. Stați cu ochii pe Com’ON, poate mai prindeți câteva dintre ele!” –  a detaliat Larisa Dumitroaea, managerul proiectului.

Până acum a avut deja loc o parte din activități: unii tinerii au organizat o sesiune de colectare selectivă a gunoiului în pădurea Făget, au amplasat în Parcul Central standuri unde clujenii au fost invitați să scrie și să facă schimb de gânduri bune, încurajatoare. Clujenii au fost invitați să facă sport în parc și chiar să descopere un nou sport, roundnetul.

Grupurile de tineri au organizat sesiuni online de consiliere în carieră, de terapie prin artă, webinarii pentru profesori cu informații despre anxietate sau depresie în rândul elevilor, și au lansat o aplicație care ne îndeamnă să donăm sânge. Au avut loc și workshopuri de limbajul semnelor, de pantomimă, dans aerial și teatru de păpuși.

Și cei mai mici au avut parte de evenimente: ei au fost invitați la cinema unde după vizionarea unui film au participat la ateliere de dezvoltare socio-emoțională, alții au învățat, cu ajutorul personajelor Disney despre importanța mișcării, despre un stil de viață sănătos.

Până la finalul perioadei de implementare, clujenii vor mai putea lua parte la un eveniment prin care pot învăța despre antreprenoriat prin jocuri de societate, vor putea participa la o expoziție de artă online sau sesiuni de terapie prin artă, iar elevii vor avea parte de teatru chiar la ei în clase și cei mici sunt așteptați la o proiecție de film la Cinema Arta.

36 de inițiative propuse de 23 de grupuri formate din 90 de tineri au fost, respectiv vor fi puse în practică până în 21 noiembrie 2021, atât în oraș, cât și online.

Vor prinde viață 22 de idei pe teme de sănătate, 28 despre învățare, 9 pe teme de participare și 16 pe teme de activare a mediului.

Toate au ca scop o viață mai bună și mai sănătoasă în comunitate, atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic și urmăresc o stare de bine și împlinire împreună, în rândurile clujenilor de toate vârstele.

Aici, respectiv aici puteți citi mai multe despre inițiativele care sunt sprijinite financiar de municipalitate și de BCR cu maximum 3.500 de lei/inițiativă și au fost/vor fi implementate.

Inițiativele înscrise la Com’ON Cluj-Napoca ‘21 au fost propuse de 90 de tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani. Media de vârstă a celor care și-au înscris ideile la Com’ON Cluj-Napoca ‘21 este de 23 de ani. După ce ideile înscrise au fost verificate din punct de vedere tehnic, ele au fost promovate în întreaga comunitate clujeană, iar cei interesați au intrat pe www.comoncluj.ro unde și-au ales favoritele. S-au înregistrat peste 2.000 de voturi de la peste 1.000 de clujeni.

Un element special al ediției de anul acesta a Com’On Cluj-Napoca este Com’On Teens, destinat tinerilor cu vârsta între 14 – 17 ani. Ei au fost invitați să își înscrie ideile, iar apoi au participat la un hackathon online în cadrul căruia și-au dezvoltat ideea, ajutați de facilitatori. Ideile lor au fost publicate pe comoncluj.ro și vor putea fi votate online de către clujeni până marți, 23 noiembrie.

Printre ideile tinerilor se află activități de tip treasure hunt, crearea unui loc de explorare a artei și a creativității, discuții despre educația sexuală, educație alimentară, un spațiu comunitar pentru învățare, pentru recreere, sau consiliere în carieră. Ideile adolescenților care vor aduna minimum 50 de voturi vor fi premiate de municipalitatea clujeană și de BCR cu câte 2.000 de lei.



Lasă un răspuns

Site creat de