Studentie, Important

5 lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când îți alegi facultatea

5 lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când îți alegi facultatea

Liceul trece mai repede decât ne imaginăm și toți dintre noi ajungem în acea perioadă a adolescenței noastre când ne punem o mulțime de întrebări atât despre viață, cât și despre viitorul nostru.

Acea perioadă când toată lumea te întreabă pentru ce facultate vrei să optezi și toți încearcă să te sfătuiască deși, probabil, nici tu nu știi exact ce vrei să faci cu viața ta.

Mai jos o să îți prezint 5 lucruri pe care te sfătuiesc să le iei în considerare înainte să alegi o facultate la întâmplare.

Nu te lăsa influențat de ceilalți – tu te cunoști cel mai bine și tu îți cunoști cel mai bine calitățile, abilitățile și pasiunile. Nu te lăsa influențat de părinți sau prieteni. Nu uita că tu vei fi nevoit să îți petreci câțiva ani din viață acolo, nicidecum ei. Bineînțeles că toți părinții vor să își vadă copiii ingineri, doctori sau avocați. Dacă nu te regăsești în aceste trei meserii din care se spune că nu se moare de foame, stai liniștit, nu e aici sfârșitul lumii, cu siguranță ești bun în alte domenii, nu te descuraja.

Tips & Tricks pentru bobocii de facultate care ajung pentru prima dată la Cluj

Alege facultatea pe baza a ceea ce-ți place – având în vedere că cea mai mare parte din zi ți-o vei petrece la locul de muncă, este mult mai important să îți placă ceea ce faci și să simți că te regăsești 100% în acel domeniu. Degeaba îți alegi jobul doar de dragul venitului tău lunar, dacă mergi cu groază la muncă și tot ce aștepți este să treacă orele și să ajungi cât mai repede acasă. Nu uita că nu este o „joacă” de câteva zile, durează ani buni.

Dacă ești încă indecis, mai așteaptă – nu e neapărat să iei chiar acum o decizie dacă nu te simți pregătit. Dacă nu știi momentan încotro să te îndrepți nu îți face griji, este normal, discută cu părinții tăi, ia o pauză de un an și gândește-te mai bine fiindcă este decizie de-o viață.

Nu face acest pas doar pentru că „așa e la modă” – dacă tu simți că nu trebuie să urmezi neapărat o facultate ca să te descurci în viață nu e nimic greșit în asta. Stai liniștit, sunt multe persoane cu 2-3 facultăți și fără vreun job în domeniu; nu se termină lumea aici. Poți evolua în multe alte feluri. O facultate nu reflectă inteligența sau potențialul tău. Nu ești un „nimeni” dacă nu ai absolvit o facultate: suntem unici, nu trași la indigo.

Documentează-te bine înainte în ceea ce privește facultatea și profilul acesteia – în majoritatea cazurilor mulți dintre noi ne alegem profilul în funcție de „sună bine” sau „hai că nu pare atât de greu acolo”, ceea ce e total greșit. Nu contează dacă e greu sau ușor, ci să ți se potrivească și să fie exact pe placul tău. Degeaba alegi o facultate grea doar pentru a da bine în ochii tuturor, iar tu nu ai nici măcar cea mai mică idee de cum va decurge totul în instituția respectivă. Dacă facultatea e una ușoară, nu e nici atunci obligatoriu să ți se și potrivească. Alege facultatea după abilitățile, așteptările, și țelurile tale și îți garantez că la final vei fi mulțumit.

P.S: Va exista cu siguranță cel puțin o materie pentru care vei transpira la greu pentru un 5. Bucură-te de anii studenție, abia acum începe totul!

Photo by Honey Yanibel Minaya Cruz on UnsplashLasă un răspuns

Site creat de