Dragi boboci, no binie ați vinit la Cluj!
În primul rând, nu vă PANICAȚI! Clujul e un oraș mare, dar o să te obișnuiești repede cu străzile și mai ales cu aglomerația. O să ai parte de cele mai faine experiențe în anii studenției, de la examene luate cu brio până la mers din club direct la ore; sau vei lega prietenii pe viață și vei avea amintiri de povestit nepoților.
Noi avem câteva sfaturi pentru voi și sperăm să aveți parte numai de lucruri bune și faine pe durata studenției.
Informează-te
Asigură-te că ai toate actele în regulă la facultate de la carnet, contractul de student până actele ce au legătură cu șederea ta în cămin.
De obicei, doamnele de la secretariat te ajută cu informații de genul, posibil să fie câteodată mai nervoase, dar dacă vorbești frumos și empatizezi puțin cu ele o să fie draguțe (vorbesc din proprie experiență).
De carnet și legitimație vei avea nevoie pentru a-ți face abonament pentru transportul în comun și vei avea parte de reduceri la cinema-uri sau alte locuri din oraș.
Apropo de informații prețioase, cartierul Gheorgheni este cartierul cu Iulius Mall și FSEGA și ajungi cu 25 sau 24B, iar Grigorescu e cartierul unde e hypermarketul Cora sau Parcul Rozelor.
Aplicații utile
Cea mai utilă aplicație legată de transportul în comun este CTP Cluj, aplicație lansată doar de câteva luni și care oferă călătorilor informații în timp real despre linii, timpi de așteptare și de călătorie și rute optime.
Cu ajutorul aplicației Cluj Parking poți să găsești mai ușor locurile de parcare libere din Cluj-Napoca, iar dacă ai observat un incident sau ai o nemulțumire poți folosi aplicația My Cluj pentru a transmite direct sesizările Primăriei.
Dacă ai nevoie de un taxi poți să găsești mai ușor prin aplicația Clever Taxi care include toate firmele de taxi din oraș. Dacă nu ai foarte mult timp la dispoziție, dar totuși preferi să iei masa în oraș aplicația Fast Order te ajută să economisești timp și să trimiți direct comanda la bar.
Grupuri Facebook
Găsești tot felul de grupuri legate de chiriile din Cluj, informații pentru studenți, voluntariat, chiar și facultățile au grupuri unde studenții din diferiți ani comunică între ei.
Pe grupurile de chirii puteți să întrebați de proprietari sau să cereți mai multe informații despre locuințele pe care le aveți în vizor.
Aplică pentru a fi membru într-un ONG
Facultatea nu înseamnă tot și nici nu te învață abilități cum ar fi negociere, comunicare, vorbit în public sau organizare evenimente.
Așa că încurajăm studenții să facă voluntariat în organizațiile studențești unde pot să cunoască foarte mulți oameni de afaceri, persoane publice care să îți ofere sfaturi sau recomandări pentru a-ți găsi drumul spre o carieră de succes sau în alte asociații din oraș.
Ca să nu mai adăugam excursiile și activitățile informale organizate atât la nivel local cât și la nivel național.
Dragă bobocule, mai vrem să îți spunem că noi, clujenii, suntem oameni faini și sărim în ajutorul oricui fie cu o informație sau un simplu zâmbet atâta timp cât suntem tratați cu respect.
Pentru noi, dar cred că și pentru voi cei 7 ani de acasă contează.
Mi-a mai rămas să îți urez un an cât mai ușor, să treci cu bine de examene sau de restanțe (nu te necăji, că toți am avut una, două sau mai multe restanțe) și să profiți la maxim de orice oportunitate, să încerci lucruri noi și să cunoști cât mai mulți oameni.
Spor și baftă!
Citeşte şi: