Teatrul Naţional din Cluj-Napoca oferă lunar publicului o serie de spectacole care se joacă, aproape de fiecare dată, cu casa închisă. Dacă nu v-aţi hotărât încă la ce piesă de teatru să mergeţi, cluju.ro vine în ajutorul vostru cu 5 spectacole la care trebuie neapărat să mergeţi:
- Kean (15 noiembrie – 19:00)
Realizat după Jean-Paul Sartre si William Shakespeare, Kean este o adaptare după piesa de teatru ” Ou Desordre et Genie ” scrisă în 1836 de către Alexandre Dumas Kean. Spectacolul pus în scenă de către Mihai-Florian Nițu, a fost jucat cu distribuții diferite la Bucureși și apoi la Sfântul Gheorghe. Toată sceneta se petrece în jurul condiției actorului care duce o viață dezorganizată, haotică și greu de ținut pe linia normală. Cariera se afla într-o cădere continuă, alcoolul devine un viciu incontrolabil, iar eroul devine paralel cu realitatea, devenind un introvertit în propria existență. Toate acestea conduc la un faliment al ființei, lâsându-l în căderea acea fără sfârșit. Matei Rotaru joacă rolul lui Salomon, devenit un înger păzitor al lui Kean și Alexandra Tarce, în rolul Annei Demby, o tânără îndrăgostită de arta actorului având un dublu rol de actriță și soție. Tema este una comună cu cea din ”Cântecul lebedei” al lui Cehov.
- Procesul (18 noiembrie – 19:00)
Tema principală a acestei piese de teatru este cea a Ființei care s-a pierdut pe sine din cauza unui orgoliu fără margini, de superioritatea aparte și devenind o victimă spirituală. O persoană care nu se vede decât pe sine, ignoră lucrurile ce îl inconjoară și ajunge la o atitudine mult prea încrezătoare. Ego-ul lui Kafka (personajul principal) din timpul procesului îl duce la autocondamnare și rușine. O acțiune continuă pe care o trăiește se desfășoară între cele două teme existențiale ” a fi sau a avea ”. Se exilează de lumea exterioară , devenind un singuratic. Spaima inevitabilă și celelalte personaje sunt doar un angrenaj al Justiției, fac parte din procesul lui de cunoaștere. Procesul kafkian devine o idee centrală ” Ca un câine sau ca un Om ”?
- Sânziana și Pepelea (21 noiembrie – 19:00)
Spectacolul oferit de piesa de teatru ”Sânziana și Pepelea” constă în evidențierea adevărului despre firea românilor. Personajele au fost create după modelul omului din zilele noastre, atribuindu-i caracteristici si abilități asemănătoare. Muzica pe care se desfășoară piesa a fost creată de Ada Milea, care a încercat să dea o libertate aparte, să se potrivească scenetei ca o mănușă. ” Textul este un muzica, o feerie națională..” mărturisește Ada. Situațiile care le ilustrează se aseamană cu viața de zi cu zi, obstacolele și greutățile prin care trece o ființă umană, desigur aduse puțin la extrem.
- Organic Sound Twist (24 noiembrie – 20:00)
Concept realizat de Andrea Gavriliu, pune în scenă un solo dedicat muzicii. Declară că ” Prin muzică am reușit întotdeauna să accesez anumite senzații..”. O legătură puternică se află între muzică și Gavriliu, o vede ca o cultură unde de multe ori nu există idei separate pentru muzică și dans. Pentru orice iubitor de muzica, ea nu este doar o simplă situație sau doar un sunet plăcut pentru auz. Este mai mult de atât, o senzație majoră care străbate tot corpul celui care o ascultă și a celui care o compune. Un spectacol frumos și plăcut auzului are loc în data de 24 Noiembrie. Spectatorii vor avea parte de minute bune în care se vor relaxa ascultând solo-ul și totodată îl vor vizualiza înauntrul lor.
- 12 Oameni Furioși (28 noiembrie – 19:00)
Privită ca un proces pentru soarta unui om, în această scenetă sunt prezentați 12 oameni care au de luat o decizie majoră. Dovezile îl incriminează pe această persoană, dar ei trebuie să vadă dincolo de ele. Nu întotdeauna se spune adevărul, iar dovezile pot fi modificate de multe ori. Una dintre soluțiile care apar în această piesă de teatru, este privitul în amănunt asupra detaliilor. Fiecare dintre cei 12 oameni care iau decizia, devine o personalitate din viața unui om: nepăsător, radical, prea emoțional sau prea grăbit. Alături de aceste stări intervine si sentimentul de a nu închide un om nevinovat. Dorința de a face dreptate îi face pe acele persoane să caute adevărul și să încerce să fie obiective.
Mai multe detalii despre spectacole pot fi găsite pe site-ul oficial al Teatrului Național din Cluj-Napoca.
photo: Chris Nemes