Social & Cultura, Important

A fost lansat proiectul Forests Without Frontiers – păduri protejate pentru generațiile viitoare

A fost lansat proiectul Forests Without Frontiers - păduri protejate pentru generațiile viitoare

Primăvara aceasta Nicoleta Cărpineanu, mai bine cunoscută sub aliasul de Nico de Transilvania, a lansat proiectul Forests Without Frontiers (FWF), proiect ce urmărește să planteze și să protejeze viitorul arboricol al României, dar nu numai.

Nico a găsit inspirația pentru acest proiect în urma înregistrărilor recente cu muzicienii din Munții Orăștiei pentru noul ei album BE ONE. Albumul a ieșit pe piață ca ‘free download’ doar pentru câteva săptămâni la sfârșitul anului trecut, timp în care  Nico a strâns primele donații pentru împăduriri în România, astfel luând naștere conceptul Forests Without Frontiers.

Viziunea acestui proiect este să planteze păduri  pentru generațiile viitoare, pe terenuri dedicate conservării și să le protejeze pe cele seculare cu ajutorul muzicii și al artei. Creșterea suprafețelor acoperite de păduri în România este esențială pentru a reduce efectul amprentei de carbon din țară, dar și la nivel global. În prezent România are o acoperire sub 30% de suprafețe împădurite, suprafața medie europeană fiind de 38%.

Proiectul a fost lansat în primăvara acestui an, iar deja a avut loc prima plantare de stejari finanțată din donațiile obținute. Plantarea a luat loc în zona Cobor, în aprilie 2019, având ca inspirație conceptul de “Rewilding”, o premieră în România. Conceptul urmărește să redea viață pășunilor cu stejari, așa cum au fost aceste zone înainte de agricultura intensivă, creând ecosisteme valoroase atât pentru biodiversitate cât și pentru animale domestice.

Albumul Be One va fi lansat la nivel global în acest an, iar în continuare, toate profiturile din vânzari vor merge spre plantarea de copaci și punerea în aplicare a viziunii Forests Without Frontiers.

Primul single al albumului, ‘Hai după surori’, a fost deja lansat digital pe toate platformele, iar pentru fiecare vânzare a  single-ului împreună cu remix-ul acestuia (Nickodemus remix), FWF va planta câte un copac în toamna acestui an.

Mi-am dat seama de faptul că prezervarea mediului este legată intrinsec de protejarea tradițiilor, instrumentelor și folclorului. Dacă pierdem pădurile, pierdem și comunitățile de acolo, se risipește cultura lor populară. Atât pădurile, cât și tradițiile au nevoie de protecția noastră, a tuturor. Scopul acestei inițiative este acela de a încuraja cât mai mulți oameni, cu precădere artiști, să devină vocea pădurilor și să inspire generațiile viitoare să se implice activ în protejarea mediului.”, a declarat Nico.

Forests Without Frontiers

În colaborare cu Fundația Conservation Carpathia, FWF are acces la împădurirea a o mie de hectare, zone protejate și dedicate conservării aflate în Cobor, Piatra Craiului și Iezer.

Locațiile permit extinderea în măsura disponibilității financiare. Este de menționat faptul că toate plantările sunt atent gândite și analizate cu sprijinul specialiștilor în domeniu, astfel nimic nu este întâmplător, iar fiecare zonă va fi împădurită cu arbori specifici.

“O inițiativă fantastică de a combina natura, conservarea, artele și comunitățile locale. Suntem încântați să lucrăm împreună pe această temă, avem obiective asemănătoare și terenuri pentru a sprijini dezvoltarea proiectului.” – Christoph Promberger, Executive Director, Carpathia

Primele împăduriri masive vor avea loc în toamna acestui an, iar implicarea directă a cetățenilor, a artiștilor, a companiilor este vitală. Sperăm să atingem cât mai multe suflete cu acest proiect și să plantăm în decursul anilor sute de mii de arbori în cât mai multe zone din România.

Donațiile vor fi direcționate în totalitate spre implementarea acțiunilor de împădurire și îngrijirea lor pe termen lung.

Păduri protejate pentru generațiile viitoare

Planurile de viitor ale proiectului includ evenimente muzicale și artistice, acțiuni de strângere de fonduri ce vor avea loc în România și Anglia. Nico a reușit să implice în echipă persoane din Anglia, România și Olanda, printre care se numără și specialiști din domeniul conservării vieții sălbatice precum Sussex Wildlife Trust și jurnalist pentru The Guardian, proiectul fiind susținut și de artiști internaționali care au devenit ambasadori pentru Forests Without Frontiers. Nico este un DJ internațional și dorește să încurajeze artiștii care călătoresc în lumea întreaga, și nu numai, să își schimbe amprenta de carbon pentru călătoriile globale în copaci prin calculatorul de CO2 de pe website-ul FWF.

Pentru cei ce doresc să se implice sunt câțiva pași simpli de urmat: donând pentru pădurile generațiilor viitoare, făcând parte din acțiunile de împădurire, promovând acest proiect sau, de ce nu, chiar prin implicarea în toate cele de mai sus. Pământul este casa noastră și trebuie să avem grijă de el,  așa cum Natura are de fiecare dată grijă de noi.



Lasă un răspuns

Site creat de