IT, Important

Aplicaţia pe care fiecare clujean trebuie să o aibă instalată pe telefon

A fost lansată aplicaţia ClujMedicApp prin care pacienții pot primi consultații de specialitate online

Echipa Linnify a creat aplicația HelpMe pentru telefoane mobile. HelpMe include o hartă cu toate defibrilatoarele automate externe din Cluj-Napoca (publice, dar și private) pentru a facilita accesul la ele în cazuri de urgență.

Defibrilatoarele automate externe sunt o modalitate ușoară și sigură prin care persoanele fără pregătire medicală pot interveni în cazul în care asistă la un caz de stop cardio-respirator, având astfel posibilitatea de a scurta considerabil timpul în care persoana afectată nu beneficiază de tratamentul corespunzător.

În aplicația HelpMe, cetățenii pot adăuga o locație în care știu că exista un defibrilator extern funcțional, cu modul în care se poate ajunge la el, pentru ca utilizatorii să-l poată folosi într-o situație de urgență. După fiecare nouă adăugare, locațiile defibrilatoarele sunt verificate de către membrii echipei Academiei de Prim Ajutor pentru a asigura veridicitatea informațiilor și siguranța posibililor utilizatori.

Obiectivul întregii inițiative este de a crește nivelul de conștientizare și înțelegere în oferirea de măsuri de prim-ajutor și localizarea mai rapidă a defibrilatoarelor din Cluj-Napoca ce necesită folosire în situațiile de urgență.

Astfel, aplicația oferă și un chestionar gratuit menit să măsoare gradul de cunoaștere a măsurilor de prim ajutor de către fiecare utilizator.

Aplicația HelpMe este creată de Academia de Prim Ajutor și dezvoltată în parteneriat cu Linnify. Obiectivul este de a oferi gratuit informații esențiale în situațiile de urgență – în special prin harta integrată cu locațiile tuturor defibrilatoarelor publice din Cluj-Napoca, pentru a facilita accesul la ele.

Aplicația oferă informații, pe lângă cazurile de stop cardio-respirator, despre situații precum înecul cu mâncare, șocul anafilactic sau sângerări periculoase.

Măsurile de prim-ajutor pentru cele 4 cazuri sunt disponibile și în modul offline, astfel că semnalul sau conexiunea la internet nu sunt necesare pentru a avea acces la ele în caz de nevoie.

Primăria municipiului Cluj-Napoca – în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj – a instalat în a doua parte a anului trecut 5 defibrilatoare cu acces public în zone intens circulate din oraș:

– Baza Sportivă „La Terenuri”

– Baza Sportivă Gheorgheni

Sala polivalentă BTarena

– Cinema Dacia din cartierul Mănăștur

– Cinema Mărăști din cartierul Mărăști

Acest proiect a fost implementat în urma procesului Bugetare participativă.

Pe lângă cele 5 defibrilatoare amplasate de Primărie, mai sunt defibrilatoare în următoarele locații:

– Rectoratul UMF Cluj Napoca

– Centrul de Abilități Practice UMF Cluj

– Clinica stomatologică Stomestet

– Aeroportul Internațional „Avram Iancu” – Terminal Sosiri

Aplicaţia pe care fiecare clujean trebuie să o aibă instalată pe smartphone


Site creat de