Studentie, Important

Asociația Studenților Kinetoterapeuți a cumpărat primul defibrilator extern automat din Cluj! Va fi amplasat în Parcul „Iuliu Hațieganu”

Asociația Studenților Kinetoterapeuți a cumpărat primul defibrilator extern automat din Cluj

Asociația Studenților Kinetoterapeuți din Universitatea Babeș – Bolyai (ASK-UBB) a achiziţionat primului defibrilator extern automat din Cluj – Napoca.

Acesta va fi amplasat miercuri, 15 mai, la ora 11:30 în Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu”.

Achiziţionarea defibrilatorului a fost posibil prin proiectul ,,Și tu poți salva o viață” desfășurat de ASK-UBB în colaborare cu Facultatea de Educație Fizică și Sport, Universitatea Babeș-Bolyai, medicul specialist medicină de urgență Mihai Bucur și Work în Progress prin Claudiu Antohi.

Moartea subită cardiacă afectează între 350.000 și 700.000 de persoane în fiecare an, în Europa. Începerea manevrelor de resuscitare cât mai rapid și folosirea unui defibrilator extern automat de către publicul larg cresc șansele de supraviețuire a unei persoane aflate în stop cardio-respirator (SCR) și dublează rata de supraviețuire până la externarea din spital.

AED este un aparat de mici dimensiuni, ușor de folosit, oferă informații vizuale și auditive legate de pașii care trebuie urmați în acordarea primului ajutor, iar astfel se poate folosi de către orice persoană, fără o pregătire de specialitate.

Și în România au loc anual mii de decese prin moarte subită cardiacă, cel mai adesea fiind întâlnite în perioada copilăriei și la vârste cuprinse între 45-50 de ani.

Având în vedere posibilitatea apariției unui astfel de eveniment în zonele cu densitate mare de persoane, necesitarea defibrilării cât mai rapide (în primele 3-5 minute), dar și aglomerația de zi cu zi din orașul nostru, care duce de multe ori la întârzierea echipajelor medicale specializate, considerăm utilă prezența AED în locurile publice.„, a declarat pentru cluju.ro Bogdan Vereș din cadrul ASK-UBB.Site creat de