IT, Important

Aplicaţii inovatoare create de elevii din Cluj. Una din ele, de exemplu, te ajută să îţi uzi florile atunci când nu eşti acasă

elevii din cluj au creat aplicatii inovatoare

Cu siguranță Cluj-Napoca poate fi considerat un oraș care definește perfect termenul “evoluție”.

Este bine cunoscut faptul că orașul caută mereu resurse pentru a investi în tineri și comunitate. Există în Cluj-Napoca o serie de companii care se implică în comunitate și care mereu încearcă să sprijine inițiativele tinerilor sau să vină în întâmpinarea problemelor cu care aceștia se confruntă.

“Descoperă-ţi pasiunea în IT” programul inițiat în anul 2015, aflat la ediția cu numărul 3 are ca scop susținerea tinerilor, mai exact a elevilor de liceu care deseori întâmpină probleme în alegerea carierei sau nu au modele directe pe care să le urmeze. Astfel, acest program se axează pe educația practică în domeniul programării si a informaticii care se bazează în principal pe mentorat.

În acest sens, anul acesta au participat în cadrul programului 24 de echipe de elevi care au avut ca și mentorii personal din cadrul firmelor de IT cu renume din Cluj Napoca. Așadar, 120 de elevi au fost grupați în 24 de echipe, care timp de 7 luni au realizat aplicații software sub îndrumarea a 24 de mentori din firme IT partenere. Pe lângă aceasta, elevii au urmat un program de training compus din cursuri tehnice, de antreprenoriat și de soft-skills. Toată această experiență s-a încheiat pentru elevi cu expoziția aplicațiilor realizate și premierea proiectelor câștigătoare.

Aplicațiile au putut fi testate și vizionate în cursul săptămânii trecute, în Aula Magna din cadrul FSEGA Cluj-Napoca.

Mentoraţi de developeri ai companiilor de IT partenere, elevii au creat aplicații viabile care-ți udă florile când nu ești acasă, compară prețurile de la raft cu cele de la casa de marcat în magazine și te ajută să gătești, oferindu-ți rețete în funcție de ingredientele pe care le ai în casă.

Cu siguranță iubitorii de plante știu cât de important este să le oferi atenție și apă atunci când e nevoie. Cel mai dificil este când pleci de acasă pentru câteva zile. Aplicația la care s-au gândit elevii din echipa fSquad rezolvă această problemă prin irigarea automatizată și o mai bună monitorizare în ceea ce privește starea plantelor și a condițiilor prielnice acestora. Echipa spune că prototipul împreună cu aplicația de monitorizare ar putea să fie utilizat cu ușurință pentru automatizarea unei sere întregi.

22878976 1650467281654637 823372020 o

Dacă și tu te-ai gândit cât de dificil este uneori să îti întâlnești prin mulțime prietenii atunci când participați la festivalurile de renume din Cluj și nu numai, trebuie să știți că elevii s-au gândit și la această problemă. Așa ca au creat o aplicație FollowFest care localizează pe hartă 2 persoane acolo unde semnalul GSM nu este disponibil. Fiecare persoană prin Bluetooth poate vedea locația interlocutorului în timp real sau să își trimită mesaje.

O altă aplicație mai mult decât folositoare: Billit, care are potențialul de a schimba felul în care sunt eliberate bonurile fiscal în țara noastră. Prin această aplicație se poate primi pe telefon bonul virtual care rămâne stocat în memoria telefonului, ceea ce permite consumatorului să țină evidența cheltuielilor precum și o mai bună organizare a bugetului propriu. Întrebați cum au ajuns să creeze o astfel de aplicație și de la ce a plecat ideea, elevii au răspuns simplu că motivul a fost o rochie. Faptul că respectivul produs nu a putut fi returnat/schimbat în magazinul în cauză deoarece clientul pierduse bonul în format fizic i-a deterinat să creeze împreună cu mentorul această aplicație care ar putea fi apreciată de cei mai mulți oamenii din țara noastră.

Deși în Cluj sunt foarte multe oportunități de voluntariat, implicarea persoanelor este destul de scăzută nu doar aici, ci și la nivel național, iar aplicația Volteem are potențialul de a oferi o nouă față voluntariatului. Așa că, proiectul vine în ajutorul organizatorilor și voluntarilor dornici să își aducă aportul în realizarea diferitelor evenimente. Prin această aplicație organizatorii au ocazia de a posta evenimentul și numărul necesar de voluntari și în același timp au o gamă largă de potențiale persoane interesate. Voluntarii la rândul lor au acces fară restricții la toate evenimentele disponibile și au ocazia să discute direct cu organizatorii prin intermediul chat-ului aplicației și să aplice pentru evenimentul de interes.

Elevii se gândesc și la modalități de învățare mai eficiente prin diferite jocuri pe care le-au creat, site cu quiz-uri sau diferite platforme unde tenerii pot să își dezvolte aptitudinile în domeniile de care sunt pasionați. Astfel, Omni, este o platformă socială care urmărește să creeze comunități de elevi, studenți și profesori care să se dezvolte activ prin comunicare, meetings sau diferite evenimente. Răzvan, membru al echipei, sustine că această aplicație ajtă inclusiv profesorii să își îmbunățățească stilul de predare.

Acestea sunt doar puține exemple de aplicații prezentate în cadrul expoziției. Cel mai important lucru de remarcat este implicarea și devotamentul elevilor care povestesc cu entuziasm despre creațiile lor. Liliana Cazacu, managerul programului afirmă că: “Scopul acestui program este să încurajeze cât mai mulți tineri să împărtăsească această carieră în IT, să descopere că această carieră le oferă foarte multe oportunități aici în țară.



Material realizat de Gabriela Ţepuș


Lasă un răspuns

Site creat de