Studentie

Balul Bobocilor – prima experienţă complexă a studentului venit la Cluj

balul bobocilor

Clujul este unul dintre cele trei mari centre universitare ale României. Mii de studenți aleg ca variantă a studiilor ofertele facultăților din Cluj-Napoca. În fiecare octombrie a anului, „inima” Ardealului este populata cu grupuri de viitori studenți români și nu numai, iar primul contact cu mediul universitar este realizat prin intermediul renumitului Bal al Bobocilor.

Balul Bobocilor este un eveniment de anvergură care se desfășoară la început de an universitar în fiecare facultate.

De ce este un fenomen amplu care poate fi considerat chiar un proiect colectiv?

În spatele fiecărui astfel de moment există o echipă de organizatori care își dedică timpul liber, creativitatea, uneori chiar resursele materiale pentru a promova imaginea facultății pe care o reprezintă.

Toată energia cumulată este canalizată în exclusivitate asupra bobocilor. Din primele săptămâni ei sunt atrași spre preselecțiile balului, considerat superficial de majoritatea studenților, deoarece promovează aspectul fizic ca trăsătură definitorie și nu evidențiază importanța intelectului în conturarea unui parcurs universitar productiv.

Articolul de față tocmai acestui stereotip este menit să se opună, întrucât peterecerea ulterioară este efectul de suprafață a unei munci epuizante dusă eminamente de studenți. Corpul organizațional al balului este format din foști participanți, prin urmare din indivizi neavizați în aria organizării.

Acești studenți din ani superiori trebuie să depășească toate denivelările unui drum încurcat, niciodată facil și de cele mai multe ori presărat cu obstacole care marchează viitoare situații reale de viață. Îndrumarea tehnică constă în experințele anterioare ale organizatorilor care iau parte la conceperea a celui de al doilea sau al treilea bal.

Frumusețea acestor momente premergătoare circumstanței propriu-zise se profilează în jurul schimbului continuu de idei, impresii, strategii, iar diferențierea dintre un bal reușit și unul mai puțin reușit se face la nivelul colaborării din interiorul staff-ului. Interesant de observat este aspectul administrativ al ce înseamnă genericul bal. De la sponsori, promovare, design de afiș, linii melodice, invitat special, până la coregrafia participanților și recuzită, totul este gândit, materializat și susținut de tinerii ce nu depășesc 24 de ani, cu mici excepții pe alocuri.

In fond, care este motivația din spatele participării?

Nimic mai ușor de elucidat. Liceul nu pregătește elevul în totalitate pentru noua experință de viață: facultatea. Este general valabil faptul că cele două tipuri de învățământ sunt diametral opuse în ceea ce constă relaționarea elev-profesor și strucutra materiei, însă pe lângă acest aspect formal noile generații de studenți se confruntă cu o problemă universală și anume: depărtarea de casă, de mediul familiar și, cel mai apăsător, de apropiați. Frica de necunoscut este un sentiment experimentat des, iar întrebările aferente integrării într-un nou context, cu alte percepții și noi mecanisme sociale nu încetează să apară.

Balul Bobocilor este soluția cea mai la îndemână în direcția adaptării atât de necesare. Din perspectivă psihologică, implicarea într-un astfel de eveniment se încadrează în dimensiunea dezvoltării personale. Motivația fiecăruia se bazează întotdeauna pe tipicul personalității și există nenumărate motive cunoscute ori latente în spatele deciziei participării. Deși variabilele sunt vaste se pot indentifica anumite șabloane ce determină implicarea și acelea , strâns legate de dezvoltarea personală, pun în mișcare dorința de afirmare sub pretexul socializării.

Un alt caz sunt acei boboci care conștientizează că latura lor afectivă este condiționată de timiditate ca însușire dominantă, așadar aleg această experiență ca exercițiu de îndepărtare a tracului pe scenă sau a fricii de vorbit în fața unui public numeros. Subaprecierea poate fi înlăturată printr-un rezultat pozitiv ce atestă opinii false despre capacitatea intelectuală sau complexe puternic înrădăcinate.

Cunoașterea colectivului din care vor face parte următorii trei ani este un aspect decizional, iar posibilitatea creării de noi cunoștințe fie în interes profesional, fie social, determină implicația bobocilor. Un alt aspect benefic este reprezentat de spargerea barierelor psihologice și depășirea limitelor impuse inconștient, impactul scenei fiind unul puternic, iremediabil.

Dobândirea capacității de autocontrol este și ea valorizată în procente mari, întrucât emoțiile sufocante trebuiesc stăpânite și ,de ce nu, chiar folosite în mod constructiv.

Pe de altă parte, cum nicio pădure nu este lipsită de uscături, există și acele situații în care o motivație extrinsecă este motorul din spatele studentului, aceea fiind premiul în bani. O astfel de abordare este nu doar greșită, ci și bolnăvicioasă, trădând un caracter ghidat de principii orientate cu precădere spre sfera materialului, care schilodește atmosfera morală din jurul concurenților.

Cum este structurat Balul Bobocilor?

In general structura balului constă în trei probe distincte:

  1. Proba de dans- probă colectivă în care aspiranții la marele titlu trebuie să prezinte o coregrafie comună, fiind punctați individual.
  2. Prezentarea perechii- moment conceput pe perechi în care respectivul duo expune un dialog succint menit să atragă publicul și să „smulgă” puncte prin ingeniozitate.
  3. „Sperietoarea” pretendenților – proba de originalitate, partea în care perechile trebuie să conceapă o împrejurare unde exploatarea talentului este indicată, chiar fundamentală.

Aceste etape sunt moderate de un prezentator ce se ocupă de bunadesfășurare a firului narativ plănuit și ține publicul în priză între probe pentru ca participanții să se bucure de atenție pe tot parcursul balului. După decernarea premiilor totul se încheie cu o petrecere adresată atât participanților și organizatorilor cât și publicului susținător. Nu este străin ca profesorii să fie alături de studenții lor din postura de jurați sau simplu auditoriu.

Cea mai apropiată șansă de a trăi experința unui bal, acum având cunoștințele organizatorești necesare, este Balul Bobocilor de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din 28 noiembrie care va avea loc în Euphoria, un reper în materie de distracție autentic studențească reprezentativă pentru Cluj-Napoca.

Balul FSPAC este recunoscut ca fiind balul cu cei mai degajați participanți, cu cele mai intense probe și cu un show profesionist pus în scenă. În cadrul Balului Bobocilor FSPAC vor participa 6 perechi care se vor întrece pentru titlul de miss si mister.

Invitatul special este Moonsound, iar biletele costă 15 lei dacă sunt achiziționate înainte de data evenimentului de la standul aflat la parterul FSPAC sau 20 de lei la intrarea în Euphoria.

balul bobocilor



Articol realizat de Răzvan Murgu



Lasă un răspuns

Site creat de