Politic, Uncategorized

Bugetul Municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2016! In ce proiecte se va investi

Bugetul Municipiului Cluj-Napoca

Bugetul Municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2016 este in valoare totala de 247 milioane euro. In ce proiecte se va investi?

In elaborarea bugetului anului 2016 s-au avut in vedere urmatoarele componente: strategia de dezvoltare a orasului pentru perioada 2014-2020, planul de mobilitate urbana aflat in dezbatere publica realizat in parteneriat cu Comisia Europeana, propunerile si recomandarile formulate de catre consilierii locali, pe parcursul sedintelor din anul anterior si de sedinta de dezbatere publica, nu in ultimul rand, propunerile venite din consultarea publica si din randul consilierilor opozitiei, de la ultima intalnire din aceasta sala. Avand in vedere aceste elemente, prioritatile pe care Primaria Cluj-Napoca le are pentru bugetul 2016, pe scurt ar putea fi creionate in urmatoarele:

Studiul de fezabilitate si master planul pentru Cluj Inovation City. Este proiectul pentru urmatorii zece ai ai Clujului care vizeaza crearea de locuri de munca in oras. Este un proiect pe 202 ha cu peste 20 000  de noi locuri de munca si aproximativ  200 000 locuitori intr-o valoare totala de un jumatate de miliard de euro, bani pe care ni propunem in cea mai buna parte sa ii atragem din suse private si cu contributia autoritatilor publice pentru ceea ce inseamna pregatirea infrastructurii.

In continuare pe componenta economica Bugetul Municipiului Cluj-Napoca doreste sa mentina facilitatile pentru firmele din parcurile industriale, scutire de taxe sau cele mai mici taxe in concordanta cu prevederile legale in functie de situatia fiecarei firme in parte si mentinerea facilitatilor pentru cladirile verzi. In ultimul rand, in contrapardida la aceasta componenta a dezvoltarii economice pentru a atrage in continuare investitorii in municipiu pe ce inseamna „ Cluj inovation city” in Borhanci  ne propunem realizarea unui cartier de locuinte printr-un sistem de concesiune a parcelelor de teren in jur de 70- 80 ha de teren si de asemenea acolo va fi un plan unic, un model de realizare a caselor stabilit de primarie, cetatenii sa poata concesiona asupra suprafetei de teren, sa fie din start fixate drumurile, aleile, trotuarele, gradinita, scoala, centrul de cartier astfel incat sa nu mai avem probleme, repet, pe care le-am intampinat in unele zone ale orasului.

Citeste si: În ce proiecte se va investi în 2016 în Cluj-Napoca

De asemenea, pe o suprafata de teren din cele 70 80 ha vom construi locuinte sociale sau locuinte de catre primarie, pentru ceilalti cetateni ai Clujului care nu isi permit sa isi contruiasca de la sine pe baza unei concesiuni o casa. Si atunci, si acolo vom avea o portiune de teren unde in continuare, primaria va contrui locuinte sociale care vor fi repartizate potrivit reglementarilor consiliului local. 

A doua prioritate importanta a orasului, prevazuta de Bugetul Municipiului Cluj-Napoca, este de departe decongestionarea traficului in oras. Pentru aceasta ce ne propunem: in primul rand, inceperea demersului pentru realizarea centurii de sud a Clujului, cea care porneste de la nodul nord in Manastur traverseaza Calea Turzii, coboara pe langa Selgros si ajunge la nodul de la Apahida la Valcele.  Este o solutie  solicitata de catre toate strategiile orasului si practic ne ajuta la decongestionarea traficului, avand in vedere ca pe ruta Cluj- Floresti zilnic intra si ies din oras 60 000 de masini. Este clar ca aceasta strategie a noastra e inceputa deja la primarie cu identificarea cadastrala si suntem in acest proces, urmeaza dupa aceea realizarea planului urbanistic zonal pe intreaga suprafata a centurii, iar dupa aceea in parteneriat cu Campania Nationala de Autostrazi, ei sa realizeze centura, iar noi sa realizam intrarile si iesirile din centura inspre oras pentru a putea sa deblocam in cativa ani de zile aceasta situatie cu care ne confruntam in momentul de fata. De asemenea si acest lucru este prevazut in planul urbanistic general. De asemenea, avem in vedere pornirea demersurilor tot impreuna cu Consiliul Judetean si cu Compania de Autostrazi pentru realizarea drumului rapid de la nodul de autostrada de la Gilau la sensul giratoriu de la Cora. E vorba de 8,7 km si care ar asigura o alternativa la intrarea in Cluj dinspre Floresti. Dupa realizarea acelui drum rapid, se va putea gasi o solutie de a extinde transportul in comun spre Floresti, fie prin tramvai, fie prin troleibuz , specialistii urmand a se pronunta.  Aceste demersuri repet, sunt vitale pentru ceea ce inseamna decongestionarea traficului pe scara mare. In al doilea rand, tot in cadrul transportului avem in vedere prioritizarea transportului in comun cu alte linii dedicate, achizitionarea de autobuze electrice, troleibuze noi .. zece sunt prevazute deja in buget, si tramvaie astfel incat sa marim  in continuare flota de transport a orasului. Constructia de parking-uri in cartiere care a fost anuntata si la dezbaterea publica este prevazuta si avem alocate aproape 6 milioane lei in bugetul pentru 2015 pe locatii pe care am sa vi le prezint ulterior, atat in zona centrala cat si in zonele din cartiere.

A treia prioritate din cadrul Bugetul Municipiului Cluj-Napoca este legata de sanatate. La propunerea domnului Radu Moisi si impartasita si dumneavoastra in consiliul local, vom realiza ceea ce am anuntat, extindarea functionarii compartimentului de primire- urgenta de la Clujana, de la 12 ore la 24 ore, printr-o investitie suplimentara de aproximativ 4 milioane de lei in plus fata de ceea ce acordam, astfel incat Spitalul Clujana sa poata constitui o alternativa la  ceea ce este astazi UPU.

In al patrulea rand vorbesc de continuarea unor proiecte anterioare sau discutate in perioada anterioara. Aici ma refer la mentinerea gratuitatilor la transportul in comun pentru elevi, pentru studenti, pentru pensionari, pentru someri,  adica pentru categoriile pentru care s-a sustinut in consiliul local pana in acest moment. 

Asigurarea in continuare a programului de burse,  pentru elevi, pentru toti cei care au minim 8,50 sa primeasca bursa necesara, continuarea programului de alimente si in anului 2016 pentru cei care sunt intr-o situatie mai dificila, continuarea programului curatenie generala pentru premierea asociatilor de proprietari, continuarea pragram de premiere a cuplurilor care indeplinesc 50 de ani, alocarea la nivelul cel putin a anului anterior a resurselor financiare pentru ONG-uri, sanatate, culte si sport, realizarea celei de-a doua etape din planul integrat „ Piata unirii” si avem in vedere aici pietonalizarea  laturii de vest, cea cunoscuta sub numele de latura Diesel, unde deja licitatie este deja aproape finalizata, daca nu vor fi contestatii se va putea incheia cat mai rapid, dar oricum, pana la inceputul primaverii speram sa avem incheiate procedurile pentru a putea demara lucrarile de acolo,  de asemenea avem finalizata licitatia pentru podul Traian si in momentul in care se va termina lucrarea la gara unificarea celor doua pasaje, putem sa incepem sa gandim inceperea lucrarilor la podul Traian in acest an, iar de asemenea finalizarea bazei spotive pe care o avem in parteneriat cu Ministerul Dezvoltarii. E vorba de baza sportiva pe 9.4 ha din Gheorgheni, si finalizarea drumului Fagetului, cel mai probabil pana la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie in integralitate, poate si mai repede pentru ca acolo constructorii s-au miscat destul de repede, sa finalizam si drumul Fagetului.

Nu in ultimul rand Bugetul Municipiului Cluj-Napoca prevede si, dupa cum am anuntat, preluarea parcului feroviarilor de la Ministerul Trasporturilor, amenajarea Somesului si a turnului pompierilor fiind pornit in acest moment concursul de solutii, concursul de solutii pentru cetatuie este un alt proiect pentru ca am reusit sa preluam proprietate o buna parte din terenul de acol.

In privinta centrului cultural Transilvania am semnat autorizatia de constructie, asta inseamna ca se poate trece la realizarea proiectului tehnic si a planului de detaliu pentru acest obiectiv. Urmeaza ca noi sa scoatem la licitatie printr-o procedura publica terenul de acolo pentru a realiza un hotel si am propune si un sediu de birouri, vom vedea pentru ce vor fi interesati investitorii, iar investitorul care va obtine aceea parcela de teren sa poata contrui dupa aceea parking-ul, iar pe parking noi sa construim aceea filarmonica pe care cu totii o asteptam.  Asa a fost conceput proiectul si acum sper sa deblocam aceasta situatie aflata in intarziere datorita unui litigiu cu Curtea de Conturi si cu proiectantul de la partea care tine de Centrul Cultural Transilvania.

Avem in vedere finalizarea modernizarii pietei de vechituri si realizarea la Sun a  unui parc de distractii, in primul rand incepand cu acoperirea actualului strand dar si cu dezvoltarea lui, realizarea unui aqua park pe locatia pe care o avem la Sun.

Cam acestea ar fi principalele elemente pe care le avem in Bugetul Municipiului Cluj-Napoca” a declarat primarul Emil Boc.

Prioritățile bugetare ale Primăriei Cluj-Napoca pentru 2016#Cluj Bugetul Municipiului Cluj-Napoca este de 247 milioane euro. Care sunt proiectele prioritare pentru anul 2016:

Posted by Emil Boc on Thursday, 4 February 2016



Lasă un răspuns

Site creat de