De Vazut, Important

Castelul Mikes din Săvădisla – un monument istoric de excepție transformat în sanatoriu

catelul mikes

Castelul Mikes din Săvădisla, construit în stil neo-gotic englez, este unul dintre monumentele importante din istoria secolului XIX a Clujului. Acesta face parte din lista lista Monumentelor Istorice ale judeţului Cluj, elaborată de Ministerul Culturii şi Cultelor din România în anul 2004.. Clădirea impunătoare a aparținut de-a lungul timpului unor familii mari precum Corvinii sau Mikes.

Castelul este situat pe un teren de 14 hectare, iar clădirea este compusă din 64 de camere şi dispune de balcoane amplasate pe fațadele din est şi sud, care îl fac să pară mult mai mare. Constructorul a ales stilul neo-gotic englez deoarece acesta preconiza, la acea vreme, revalorificarea arhitecturii gotice medievale și totodată se încadra în stilurile timpurii ale istoriei.

castelul mikes 1

În anul 1802, castelul a ajuns în posesia baronului Josika care a pierdut ulterior proprietatea, deoarece având două fete le-a măritat cu moştenitorii din familia Mikes.

Ultimul proprietar declarat a fost Szecsen Miklós, care a folosit castelul ca și reședință de vară, deoarece acesta era, de cele mai multe ori, ocupat cu slujba de monarh al Parisului. Ulterior, acesta a vândut castelul statului român.

Castelul a devenit între timp sanatoriu de pneumo-ftiziologie, nefiind deschis pentru vizite. Proprietatea se află în comuna Săvădisla, situată în județul Cluj.


Un castel pe care nu îl poți rata. Vizită la Castelul Banffy din Bonțida – o istorie de 7 secole

Idee de weekend. Vizitează Castelul Gilău – unul din cele mai mari castele ale Transilvaniei (FOTO)1 Comment

  1. In fotografii nu este Castelul Mikes din Savadisla si nu a fost transformat intre timp ci a fost cumparat in 1931 de Statul Roman de la ultimul proprietar exact pentru acesta destinatie. Probabil detineti informatia din Baamboo. Gazetari de rahat!

Lasă un răspuns

Site creat de