Un sistem ERP (Enterprise Resource Planning) sau Planificarea Resurselor Intreprinderii, este o solutie software de ultima generatie, destinat managementului integrat al tuturor operatiunilor ce au loc intr-o companie.
De altfel, odata cu implementarea unui sistem ERP potrivit, acesta se va remarca prin capacitatea de a reuni oameni, know-how, componente de software si hardware, pe care le face disponibile intregii organizatii, contribuind pe aceasta cale la atingerea obiectivelor specifice si generale ale companiei.
Sistemele ERP moderne reunesc module specifice, destinate mai multor arii functionale – Gestiune – Stocuri, Furnizori, Clienti, Plati, Incasari, Servicii, Productie, Contabilitate, Mijloace Fixe, Centre Cost, Salarizare sau componente strans integrate cu soft-ul ERP: BI – Business Intelligence, SFA, CRM (soft gestiune), WMS (depozite, coduri bare), EDI, Retail (integrare POS si case marcat) sau Magazin Online (e-Shop).
Cum functioneaza un ERP?
Asa cum datele sunt unitatea principala a unui sistem ERP, baza de date este depozitul central, in care toate acestea sunt stocate si organizate. Prin intermediul aplicatiei ERP se pot realiza culegerea, validarea, prelucrarea, transferul si exportul datelor, intr-un mod consistent. Astfel, multe sisteme ERP fac legatura dintre baza de date si utilizator, prin intermediul interfetei pe care o pune la dispozitie.
Cateva dintre avantajele implementarii unui ERP:
- Gestionarea integrata a tuturor componentelor afacerii, prin accesul la o baza de date comuna
- Automatizarea si standardizarea procesele operationale
- Imbunatatirea procesului de achizitie
- Cresterea calitatii serviciilor oferite clientilor prin transparenta informatiilor referitoare la produse, stocuri, preturi
- Scaderea timpului de livrare a comenzilor, datorita transferului mai rapid de informatii intre departamente.
- Imbunatirea cash-flow-ului prin implementarea de politici comerciale coerente.
Cloud ERP, tendinta catre viitor
Spre deosebire de sistemele ERP invechite, sistemele ERP Cloud permit companiilor sa respecte cerintele economiei digitale, printre care tehnologia mobila si de socializare cu o interfata usor de utilizat.
O caracteristica importanta a ERP Cloud este suita de aplicatii, care cuprinde toate functiile de baza in afaceri si integrează procesele operationale din intreaga organizatie.