Timp liber

Cel mai mare hackathon la nivel mondial, NASA Space Apps Challenge, la Cluj-Napoca

NASA Space Apps Challenge

Hackathon-ul NASA Space Apps Challenge este organizat în premieră în România, la Cluj-Napoca, de către Centrul de Antreprenoriat și Inovație Startup Transilvania, pe 23-24 aprilie 2016 la ClujHub (strada Pitesti nr19). Startul înscrierilor s-a dat pe 23 martie.

Competiția este parte a NASA Open Innovation Program și reprezintă Incubatorul de inovare al Agenției Aerospațiale Americane.

De la începuturile sale în 2012, International Space Apps Challenge a devenit cel mai mare hackathon (concurs de programare) la nivel mondial. În fiecare an mii de participanți din diverse domenii (programatori, oameni de știință, profesori, tehnologi, artiști, designeri, ingineri, storytellers, studenți și antreprenori), indiferent de nivelul de experiență, colaborează pentru a dezvolta soluții inovative, open-source, la probleme cu impact global, legate atât de explorarea spațială cât și de nevoile sociale planetare, folosind seturi de date puse la dispoziția publicului de către NASA. Soluțiile rezultate variază de la aplicații mobile la jocuri, hardware și multe altele (printre cele demne de menționat numărându-se Sky Watch, NYSpaceTag  sau Cosmix).

Ediția din 2015 a ajuns la aproape 14.000 de participanți din 62 de țări și 133 de orașe din întreaga lume. Ne așteptăm ca evenimentul de anul acesta să fie cel mai mare de până acum deoarece s-au înscris 193 de orașe din 72 de țări.

În calitate de membru convocator, NASA trasează viziunea generală, definește principiile directoare, formulează temele principale și problemele specifice în cadrul fiecărei categorii în parte și pune la dispoziția participanților bune practici dar mai ales seturi de date provenite din misiunile sale. La nivel local, NASA se sprijină pe efortul colaborativ a sute de organizații voluntare  și al partenerilor acestora. La Cluj, partenerii Centrului de Antreprenoriat și Inovație Startup Transilvania sunt TechAcademy, SprintPoint Techcelerator și ClujHUB. Ne bucurăm și de sprijinul oficial al Agenției Spațiale Române (ROSA).

Temele competiției din 2016 sunt Terra, Aeronautica, Tehnologia, Stația Spațială Internațională, Călătorie spre Marte, De la Sistemul Solar la infinit, fiecare cu setul propriu de probleme (challenges), în total 25 de probe cu grade diferite de dificultate din care echipele de proiect pot alege.

Pe 15 aprilie va avea loc evenimentul Data Bootcamp, al cărui scop este de a-i familiariza pe participanți cu noțiunea de hackathon, cu seturile de date și unelte NASA, cu conceptele și abilitățile de problem solving dar și de a le oferi posibilitatea să interacționeze și să se cunoască mai bine.

După hackathon (cu o durată 48 de ore, 23-24 aprilie), juriile locale vor desemna maxim două proiecte ce vor fi trimise mai departe spre evaluare juriului internațional. Învingătorii (câștigători ai cinci proiecte și ai premiului People’s Choice Award) vor fi invitați la o lansare NASA.

Space Apps Project Accelerator oferă organizatorilor oportunitatea de a sprijini echipele de proiect post competiție. La Cluj acest lucru se va întâmpla cu contribuția SprintPoint Techcelerator.

Mai multe informații: https://2016.spaceappschallenge.org/locations/cluj-napoca-romania

Centrul de Antreprenoriat și Inovație Startup Transilvania este o platformă destinată educării, informării, colaborării și networkingului, care are drept obiectiv dezvoltarea și finanțarea noii generații de proiecte antreprenoriale în regiunea Transilvaniei.

TechAcademy este o inițiativă educațională a ClujHUB, al cărei scop este organizarea de prezentări lunare pe teme tehnice, de conferințe și de workshop-uri dedicate profesioniștilor din industria IT.

ClujHUB este mai mult decât un spațiu de coworking, este o comunitate gândită pentru antreprenori și liber profesioniști, cu scopul de a încuraja schimbul de idei creative și inovative.

Sprintpoint Techcelerator este un program intensiv de pre-accelerare, de opt săptămâni, cu participare gratuită, care vizează startup-urile tech.

Agenția Spațială Română (ROSA) este o instituție publică finanțată integral din venituri proprii, funcționȃnd conform Hotărârii Guvernului României nr. 923/20.11.1995 și a actelor ulterioare în sistemul Ministerului Educației și Cercetării Științifice – Autoritatea Națională Pentru Cercetare Științifică și Inovare (A.N.C.S.I.). ROSA dezvoltă Programul Național Spațial și coordonează implementarea acestuia prin proiecte de cercetare și aplicații spațiale, fiind autorizată să înființeze centre de cercetare și dezvoltare. Totodată, Agenția este organizaţia conducătoare a Programului de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare STAR – Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată (Space Technology and Advanced Research). ROSA reprezintă Guvernul României în programe de cooperare internațională, precum cele cu Agenția Spațială Europeană (ESA) sau Organizația Națiunilor Unite (ONU). Agenția desfășoară și propriile proiecte de cercetare științifică și dezvoltare prin ROSA Research Centre. Din 2004 Agenția este condusă de Președinte, Dr. Fizician Marius-Ioan Piso.



Lasă un răspuns

Site creat de