Social & Cultura

Cele mai importante analize de sânge pe care ar fi bine să le faci periodic

Cele mai importante analize de sânge pe care ar fi bine să le faci periodic

Analizele de sânge de rutină au un rol important în verificarea stării de sănătate, în monitorizarea și prevenția afecțiunilor cronice. Multe persoane neglijează investigațiile de rutină, pentru că nu prezintă niciun simptom care să le trimită la medic. Totuși, multe afecțiuni pot fi silențioase pentru perioade lungi de timp. Pe de altă parte, modificările unor parametri ai sângelui pot crește riscul de a dezvolta unele afecțiuni. Depistarea și corectarea acestor modificări ajută la menținerea stării de sănătate. Analizele de rutină se efectuează anual și multe dintre acestea se pot deconta. Iată care sunt analizele de sânge pe care e bine să ți le faci anual. 

Hemoleucograma completă

Hemoleucograma completă măsoară:

  • globulele roșii (hematiile)
  • globulele albe (leucocitele)
  • plachetele sangvine (trombocitele implicate în coagulare)
  • hemoglobina (proteina care transportă oxigen la țesuturi)
  • hematocritul (procentul de globule roșii în sânge)

Analiza ajută la depistarea infecțiilor și inflamației în organism, tulburărilor de coagulare, anemiilor, tulburărilor sistemului imun, leucemiilor. 

Profil metabolic

Profilul metabolic de bază include analize calciu ionic, glucoză serică (glicemie), uree, potasiu și sodiu seric, creatinină serică, bicarbonat, clor seric. Rezultatele anormale pot indica prezența diabetului zaharat, afecțiunilor renale sau tulburărilor hormonale. 

Profilul metabolic complet include și proteine totale, albumină serică, transaminaze hepatice (ALT, AST, ALP) și bilirubină. Rezultatele anormale pot indica afecțiuni hepatice, renale și ale vezicii biliare.

Profil lipidic

Profilul lipidic măsoară nivelul de colesterol total, HDL-colesterol, LDL-colesterol și trigliceride din sânge. Nivelurile ridicate indică dislipidemie, factor de risc cardiovascular. 

Vitamina D

Dozarea vitaminei D este esențială pentru depistarea și tratarea la timp a deficienței de vitamină D. Principala sursă de vitamina D este soarele, sub acțiunea căruia organismul produce vitamina D. Totuși, aceasta se găsește și în unele alimente. Deficiența de vitamina D crește riscul de afecțiuni osoase, cum ar fi osteoporoză, dar afectează și sistemul imun. 

Sideremie și feritină

Sideremia reprezintă nivelul de fier din sânge, iar feritina este o proteină care stochează fierul în organism. Anemia prin deficiență de fier este cea mai comună tulburare nutrițională la nivel mondial, iar aceste analize ajută la depistarea ei. Pe de altă parte, uneori fierul poate atinge și niveluri toxice în organism.

GGT

GGT este o enzimă hepatică. Nivelurile ridicate de GGT pot indica o afecțiune hepatică, cum ar fi steatoză hepatică, ciroză sau hepatită, sau o deteriorare a căilor  biliare. 

Acid uric

Nivelurile anormale ale acidului uric pot indica prezența unor afecțiuni renale sau gutei (acumulare de cristale de acid uric la nivelul articulațiilor). De asemenea, acidul uric în exces poate crește riscul cardiovascular și de diabet zaharat de tip 2. 

PSA (antigenul specific prostatic)

Antigenul prostatic specific este o analiză destinată bărbaților. Aceasta are un rol important în depistarea afecțiunilor prostatei, cum ar fi cancerul de prostată sau hiperplazia benignă de prostată. 

Proteina C reactivă

Proteina C reactivă este o proteină produsă ca răspuns la stres, inflamație și infecție. Astfel, niveluri ridicate ale acestei proteine pot apărea în caz de obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arteriale, parodontoză și afecțiuni cardiace. Nivelurile ridicate ale proteinei C reactive indică și un risc cardiovascular mai înalt. 

Profil tiroidă

Analizele pentru tiroidă includ analiza hormonilor tiroidieni TSH, FT4 și FT3. Tiroida este o glandă cu rol important în metabolism. Nivelurile anormale ale acestor hormoni pot indica o afecțiune tiroidiană, cum ar fi hipotiroidism sau hipertiroidism. 

Profil boli cu transmitere sexuală

Profilul bolilor cu transmitere sexuală este recomandat de rutină mai ales persoanelor care schimbă des partenerii sexuali. Această analiză poate depista diferite infecții, cum ar fi Chlamydia, Gonoree, herpes, sifilis sau HIV/SIDA. Analiza este importantă și pentru a preveni răspândirea acestor infecții.

Așadar, este important să faci anual analize de sânge uzuale pentru a-ți monitoriza starea de sănătate. În cazul în care prezinți anumiți factori de risc sau suferi de anumite afecțiuni, poate fi nevoie și de alte analize de sânge adiționale. Discută cu medicul tău și află care sunt analizele de sânge pe care trebuie să le faci regulat. 

Fotografie creată de Karolina Grabowska, de la Pexels



Site creat de