Social & Cultura

Cele mai populare preparate tradiționale românești

Cele mai populare preparate tradiționale românești

Românii au descoperit în ultimii ani, odată cu călătoriile prin lume și pe internet, numeroase preparate gustoase din alte țări și chiar de pe alte continente. Dacă acum 30 de ani oamenii nici nu auziseră de curry, coq au vin, paella sau pui Shanghai, astăzi aceste mâncăruri sunt obișnuite în dieta multora. Oricât de gustoase ar fi preparatele mai mult sau mai puțin exotice, bucatele tradiționale rămân preferatele multora. Din Transilvania și Banat până în Moldova și Dobrogea există nenumărate rețete și varietăți de preparate tradiționale, unele mai gustoase decât altele. Unele dintre ele au rămas cunoscute doar la nivel local, însă altele au cucerit întreaga țară cu savoarea lor inconfundabilă. Descoperă în continuare care sunt cele mai populare preparate tradiționale românești.

  1. Sarmale

Originea sarmalelor pare să fie în Nordul Chinei, dar astăzi ele se consumă, în diverse variante, în multe țări, în special în cele din Balcani. Sarmalele sunt preparatul preferat al românilor și nu există masă de sărbătoare sau nuntă fără îndrăgitele rulouri de varză umplute cu carne tocată. Sarmalele se pot împacheta și în alte tipuri de frunze, cum sunt cele de ștevie, viță și chiar spanac. 

Carnea preferată pentru umplutură este cea grasă de porc, dar se folosește frecvent și un amestec de vită cu porc, porc cu pasăre sau doar carne de pasăre ori vită. Carnea de pasăre și cea de vită ai avantajul că sunt mai ușor de digerat și mai prietenoase cu sănătatea. Sarmalele se pot face și de post, cu orez, semințe de dovleac sau de alt tip, nuci și ciuperci. 

  1. Mici

Micii rivalizează cu sarmalele în popularitate, mai ales în sezonul cald, când vremea bună permite grătarul în aer liber. Se spune că au apărut la noi în secolul al XIX-lea, la un restaurant faimos pentru cârnații săi, numit La Iordachi. Într-o zi, bucătarul a descoperit că nu mai existau mațe pentru cârnați, așa că a pus carnea tocată și rulată direct pe grătar. Succesul lor a fost imediat, iar astăzi micii sunt vedete ale bucătăriei românești. Se fac mici din carne de porc, de vită, de oaie sau din amestec de cărnuri. 

Sucul și grăsimea din mici, în combinație cu usturoiul, dau gustul irezistibil, iar bicarbonatul de sodiu îl potențează și fac carnea mai digerabilă. A existat un moment în care bicarbonatul a fost aproape să dispară din compoziția micilor, din cauza unei directive a UE, dar până la urmă s-a obținut o derogare și îndrăgitul preparat a rămas neschimbat.  

  1. Ciorbă țărănească

Ciorbele țărănești se prepară în întreaga țară, sub diverse forme. În Muntenia aceasta se face din rădăcinoase, ardei, mazăre, roșii, cartofi și se acrește cu zeamă de varză, zarzăre sau borș. Carnea nu este obligatorie, dar se folosește carne de pasăre de cele mai multe ori. În Ardeal ciorba țărănească se face cu coaste de porc și legume și se drege cu smântână. Ciorba se servește în mod tradițional cu mămăligă tare, caldă sau cu pâine de casă ori cu cocoace, în Munteni. Acestea sunt un tip de pâine subțire, care se coace în cratiță, pe foc. 

  1. Carne de porc la garniță

În trecut, românii conservau carnea pentru iarnă în vase metalice smălțuite numite garnițe. Procedeul se practică și astăzi, nu neapărat din rațiuni de conservare, ci mai mult pentru gust. Carnea se prăjește și se pune într-un vas sau borcan, cu untura în care s-a preparat. Acesta se păstrează în pivniță sau magazie, la răcoare, acest lucru permițându-i să reziste mult timp. Carnea își trage arome și, când o reîncălzești, este plină de savoare. 

Bucatele tradiționale sunt delicioase, dar nu oricine le poate găti. Din fericire, există soluția livrării la domiciliu. Fă o comandă acasă în Ploiești, de exemplu, și vrei primi preparatele tradiționale preferate repede, astfel încât să te bucuri nu doar de gustul lor, ci și de aburii ademenitori care se ridică din ele.    

Imagine de pixel1 de la Pixabay



1 Comment

Lasă un răspuns

Site creat de