Studentie, Important

Clujul și revoluția AI: Proiectul care aduce industria în era digitală

Universitatea Tehnică vrea să construiască la Cluj un Institut de Cercetare în Inteligență Artificială

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va implementa ca membru al unui consorţiu format din 17 institute de cercetare, parteneri industriali şi universităţi de top din Europa, un proiect european de mare anvergură ȋn domeniul Inteligenţei Artificiale (AI).

Proiectul Artificial Intelligence for Connected Industries (AI4CI)  ȋşi propune crearea unor programe interdisciplinare inovative ȋn conturarea expertizei AI necesare ȋn prezent ȋn mediul industrial pentru abordarea provocărilor şi fructificarea oportunităţilor generate de folosirea inteligenței artificiale ȋn sisteme şi echipamente conectate. Sunt vizate aplicaţii verticale AI4CI de mare impact pentru sisteme industriale automate, sisteme IIoT (Industrial Internet of Things) şi vehicule autonome conectate.

Misiunea proiectului AI4CI se aliniază astfel strategiei europene pe IA, care identifică dezvoltarea inteligenței artificiale ȋn contextul industrial ca pas critic ȋn atingerea obiectivului UE de a deveni lider ȋn Inteligenţa Artificială. 

Proiectul AI4CI va fi implementat ȋn următorii 4 ani şi are un buget total de 10 milioane euro. Programul dezvoltat de AI4CI va asigura o pregătire de elită a viitorilor specialişti ȋn inteligența artificială, un domeniu cu o evoluţie remarcabilă şi dezvoltare rapidă. Proiectul va contribui la acoperirea nevoilor companiilor şi antreprenorilor, precum şi la maximizarea potenţialului centrelor de cercetare şi hub-urilor de inovare digitală.

„Ecosystem UBB în inteligența artificală (AI) este unul din cele mai puternice la nivel național, cu vizibilitate și impact internațional. Mă bucur că suntem parte a acestui proiect, AI și dezvoltările inovative în tehnologie/inginerie la UBB, fiind astăzi definitorii pentru UBB, așa cum se confirmă acest lucru de înființarea Biroului European Institute for Innovation and Technology (EIT Digital) pentru România la UBB”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Decanul Facultății de Matematică și Informatică din cadrul UBB, prof. univ. dr. Anca Andreica, adaugă că „Facultatea de Matematică și Informatică joacă un rol extrem de important în domeniul Inteligenței Artificiale la nivel național și european, confirmat și de câștigarea acestui proiect, alături de alți parteneri internaționali de prestigiu. În cadrul acestui parteneriat vor fi susținute programe de studiu cu un impact major în pregătirea specialiștilor, cu accent pe inovare în acest domeniu prioritar.”

Image by Gerd Altmann from Pixabay



Lasă un răspuns

Site creat de