IT

Cum a cucerit hoverboard-ul lumea dupa ce a contrariat religia islamica

Cum a cucerit hoverboard-ul lumea dupa ce a contrariat religia islamica

Tehnologia este capabila sa revolutioneze inclusiv cele mai traditionale si sacre locuri din lume. Asta am putea spune dupa ce un videoclip cu un hoverboard avea sa atraga atentia unei lumi intregi, atunci cand gadgetul minune a patruns in lumea sacra a islamului.

Dar sa incepem cu inceputul. Kaaba este un lacas de cult, un sanctuar care se afla la Mecca sub forma unui cub. Religia islamica il considera ca primul si cel mai sfant lacas de cult. El este inconjurat de reverenta de musulmani care participa la hajj si umrah, adica la cele doua pelerinaje spre Mecca. Ca sa intelegeti exact, trebuie sa stiti ca Mecca, locul nasterii profetului Mohamed, este leaganul islamului.  Pelerinajul la Mecca este cea mai mare procesiune religioasa din lume. Pentru un musulman, procesiunea este un adevarat gest de credinta, pe care fiecare trebuie sa-l faca cel putin o data in viata. Mai trebuie sa stiti ca in 2008, numarul musulmanilor prezenti la pelerinajul de la Mecca a atins aproximativ cifra de trei milioane, veniti din aproape 100 de tari.

Acestea fiind spuse, este oarecum neobisnuit sa vezi un pelerin care sa efectueze tawaf-ul, adica cele 7 tururi in jurul Kaabei, pe un hoverboard. Un videoclip postat in 2015 pe YouTube, care a devenit viral pe retelele de social-media, arata un barbat neidentificat care se deplaseaza in cadrul pelerinajului sacru pe un hoverboard, in timp ce isi tine mainile impreunate in fata. Persoana respectiva depaseste in drumul sau persoanele care se deplaseaza pe jos sau in scaune cu rotile, fara ca nimeni sa ii dea atentie.

Daca in timpul tawaf-ului sunt permise scaune cu rotile si alte mijloace de transport pentru cei care au un handicap sau nu pot sa mearga, nu este clar daca sunt permise hoverboard-urile. Mijloacele neobisnuite de deplasare au impartit opinia publica in doua, multi sustinand ca este inadecvat sa se foloseasca un hoverboard la locul sacru.

Zachary Wright, profesor de studii religioase la Universitatea Northwestern din Qatar, a declarat pentru al-Arabiya News ca oamenii ar trebui sa se abtina de a-l judeca pe barbatul din film. „Numai persoana in cauza stie daca sufera de o anumita boala. In plus, legile musulmane nu vorbesc despre interdictii referitoare la o astfel de practica. Pe de alta parte, este foarte greu de crezut ca o persoana care nu poate merge poate conduce un hoverboard a carui deplasare se bazeaza pe auto-echilibrare. Sunt sigur ca persoana respectiva are o justificare pentru gestul sau, dar ar trebui sa fie clar ca Kaaba nu ar trebui sa se inconjoare de acum incolo de persoane pe hoverboard”, a declarat Zachary Wright.

Indiferent daca gestul barbatului care efectua pelerinajul sacru a incalcat sau nu normele religioase, un lucru este cert: clipul a reusit sa promoveze incredibil acest gadget minune, care din acel an, avea sa aiba o priza fantastica in toata lumea. Astazi, hoverboard-ul a devenit o adevarata moda si pentru tinerii din Romania, iar pretul acestui gadget minune este mai accesibil, fiind vandut in tot mai multe magazine de la noi, asa cum este MonkeyBoard.ro.

 

 



Lasă un răspuns

Site creat de