IT

Cum să alegi un laptop potrivit pentru gaming în 2023?

laptop potrivit pentru gaming

Cumpărarea unui laptop poate fi o decizie importantă și există o mulțime de opțiuni de luat în considerare. Poate fi greu să știi de unde să începi atunci când alegi un nou laptop de gaming. Există o serie de caracteristici de luat în considerare, inclusiv afișajul, factorul de formă, durata de viață a bateriei și, desigur, componentele care alimentează totul.

1.Displayul.  Dimensiunea, rezoluția și rata de reîmprospătare vă pot afecta experiența de joc. Sunt mai mulți factori de luat în considerare decât dimensiunea ecranului spun cei de la service laptopuri Iași https://misterfix.ro/iasi/reparatie-laptopuri/

Cu cât rezoluția este mai mare, cu atât apar mai mulți pixeli pe ecran și asta poate însemna o imagine mai clară. Laptopurile mai noi pot avea ecrane 1440p sau 4K în locul standardului 1080p.

  • Un afișaj cu o rată de reîmprospătare mai mare poate ajuta acțiunea de pe ecran să pară mai lină și mai ușor de urmărit. Multe ecrane pentru laptopuri de gaming folosesc această tehnologie, unele având rate de reîmprospătare de 120 Hz sau 144 Hz (sau chiar mai mari).
  • Formatul laptopului și dimensiunile afișajului variază, ecranele de 13, 15 și 17 inch fiind cele mai comune configurații. Cadrele mai subțiri (marginile din jurul ecranului) pot permite ecrane mai mari în factori de formă mai mici.

2. CPU, sau unitatea centrală de procesare, acționează ca „creierul” laptopului. Trimite semnale către celelalte componente din sistemul dumneavoastră și procesează instrucțiunile trimise de toate programele care rulează pe mașina dumneavoastră.

  • Viteza de blocare definește numărul de cicluri pe care un CPU le execută în fiecare secundă (măsurat în GHz). În general, viteza de ceas mai mare înseamnă un procesor mai rapid, dar mulți alți factori intră în joc.
  • Mai multe nuclee ajută un procesor să facă mai multe sarcini, fiecare nucleu acționând ca o unitate de procesare individuală care poate lucra în paralel pentru a face mai multe. Procesoarele care utilizează tehnologia Intel® Hyper-Threading pot rula mai mult de un fir de execuție software per nucleu hardware, pentru și mai multe câștiguri potențiale de performanță.

3. GPU-ul unui laptop sau unitatea de procesare grafică creează pixelii care formează imaginile de pe ecran atunci când joci. Alături de procesorul dvs., este cheia pentru a vă bucura de rate fluide de cadre și de un joc de înaltă rezoluție.

  • Asigurați-vă că GPU-ul și CPU-ul laptopului dvs. de jocuri pot atinge rate constante de cadre în timp ce redă rezoluția corespunzătoare a ecranului sau a afișajului extern. 
  • Dacă ați investit într-un ecran de 144 Hz, veți dori un GPU care poate atinge constant 144 FPS (sau mai mult) pentru a beneficia pe deplin de rata de reîmprospătare mai mare.

4. Memoria: SSD sau HDD? Unele sisteme au atât un SSD, cât și un HDD de mare capacitate pentru stocarea fișierelor mari, deși din ce în ce mai mult, laptopurile moderne se bazează exclusiv pe SSD-uri.

  • SSD NVMe. Aceste unități folosesc magistrala PCIe de mare viteză, mai degrabă decât interfața SATA mai veche, permițând viteze de citire/scriere aleatoare relativ rapide și un debit mai mare.
  • SSD SATA. Aceste unități folosesc aceiași conectori SATA ca și HDD-urile tradiționale. Ele sunt de obicei mai rapide și mai durabile decât un HDD, dar mai lente decât unitățile NVMe mai noi.
  • Tehnologia de memorie Intel® Optane™. Memoria Intel® Optane™ este o soluție compactă bazată pe NVMe, care îmbină noua tehnologie de stocare cu memoria inteligentă care arhivează programele și fișierele utilizate frecvent pentru o recuperare rapidă. Această tehnologie este concepută pentru a încărca rapid aplicațiile și datele cheie, ceea ce o face o opțiune excelentă pentru utilizare ca unitate de pornire.

5. Memoria RAM.

  • 2-4 GB de RAM pot fi suficiente pentru navigarea pe internet, aplicații de lucru ușoare sau jocuri mai vechi.
  • 8 GB de RAM pot fi suficienți pentru jocuri de nivel mediu și pentru majoritatea aplicațiilor de lucru. Multe jocuri moderne pentru PC indică 8 GB de RAM sau mai mult ca o cerință minimă de sistem.
  • 16 GB de RAM permit unui sistem să ruleze jocuri mai noi și mai mari consumatoare de resurse la setări mai mari, mai multe aplicații de fundal (cum ar fi chatul vocal sau înregistrarea evidențierii video) și software de streaming.
  • 32 GB de RAM este ideal pentru multitasking care necesită mult resurse, inclusiv pentru jocuri, crearea de conținut și pentru oricine utilizează frecvent procese care necesită multă memorie, cum ar fi editarea sau randarea video.

În concluzie atunci când alegeți cel mai bun laptop de gaming pentru dvs., ceea ce contează cel mai mult este modul în care intenționați să îl utilizați. Dacă intenționați să jucați pe un monitor extern, ar putea avea sens să acordați prioritate procesorului și GPU-ului, mai degrabă decât un afișaj încorporat bogat în funcții. Dacă editați videoclipuri sau creați conținut, 32 GB de RAM, un procesor solid și un afișaj de înaltă rezoluție ar putea fi mai importante decât cea mai recentă arhitectură GPU.

Image by DCStudio on Freepik



Lasă un răspuns

Site creat de