Social & Cultura

Cum sa folosesti in siguranta lentilele de contact? Care sunt avantajele lentilelor de contact cu ingrjire zilnica?

Cum sa folosesti in siguranta lentilele de contact? Care sunt avantajele lentilelor de contact cu ingrjire zilnica?

Te-ai hotarat deja să renunți la grija ochelarilor de vedere si vrei sa incerci lentilele de contact? Atunci trebuie sa stii că lentilele sunt simplu de folosit si o alternativă perfecta pentru ochelari. Daca inca nu stii cum sa le alegi si sa le folosesti, citeste mai departe si vei invăta tot ce trebuie sa stii!

De la bun inceput, trebuie sa constientizezi faptul ca, desi sunt niste accesorii practice, cu multiple avantaje pentru sanatatea ochilor si a functiei vizuale, trebuie sa respecti niste reguli speciale de ingrijire zilnica, pentru ca sa le poti utiliza in maxima siguranta zi de zi.

Ce sunt lentilele de contact?

In Uniunea Europeana, lentilele de contact sunt considerate dispozitive medicale din clasa IIB, ce prezinta un risc mediu spre mare. Acestea sunt utilizate pentru corectia vederii (miopie, hipermetropie, astigmatism, prezbiopie sau combinații ale acestora), cu scop terapeutic (folosite pentru protejarea irisului în urma unor interventii chirurgicale) sau doar cu scop estetic, pentru schimbarea culorii irisului.

Utilizarea si ingrijirea lentilelor de contact

Utilizarea lentilelor este una din cele mai mari frici in randul purtatorilor noi. Majoritatea persoanelor vad asta ca pe un proces extrem de complicat si riscant. Adevarul este ca aplicarea si inlaturarea lentilelor de contact este atat de usoara, incat pana si un copil de 8 ani o poate face.

Aplicarea lentilelor de contact este nedureroasa si foarte simpla. Procesul ce are loc nu implica atingerea niciunui nerv, ci doar plasarea lentilei moi pe suprafata ochiului. Cu toate ca s-ar putea sa iti dea batai de cap la inceput, odata ce te-ai obisnuit cu procesul, iti va intra practic în reflex.

Spre deosebire de ochelarii de vedere, care impun o bariera fizica, lentilele de contact ofera un camp vizual complet. Purtatorul vede din nou normal, ca si cum nu ar avea nici o afectiune a vederii.

Campul vizual complet ofera si un plus de siguranta, deoarece purtatorul poate vedea acum in orice unghi. Acesta nu mai este nevoit sa intoarca gatul de fiecare data, lucru important pentru conducatorii auto sau cei care opereaza masinarii industriale.

In cazul persoanelor care vor sa poarte ochelari de soare vara, dar care au nevoie si de dioptrii, lentilele de contact sunt solutia ideala. Deoarece lentilele sunt aplicate direct pe ochi, purtatorul isi poate pune orice pereche de ochelari de soare sau ochelari de protectie.

Alternativa este reprezentata de ochelarii de soare cu dioptrii, care insa implica costuri suplimentare si care il conditionează pe purtator la o singura pereche tot sezonul.

Curatarea si ingrijirea lentilelor de contact

Curatarea si intretinerea lentilelor de contact este necesara pentru indepartarea secretiilor, a mucusului si a depozitelor ce se prind de lentila pe toata durata purtarii. Dezinfectarea se face cu scopul de a inlatura germenii daunatori.

Exista un proces special pentru intretinerea lentilelor de contact care trebuie respectat pas cu pas.Nerespectarea tuturor regulilor de ingrijire poate duce la dezvoltarea unor infectii oculare grave.

In unele cazuri, exista posibilitatea aparitiei sindromului uscaciunii oculare, insa aceasta poate fi inlaturata prin aplicarea unor picaturi pentru ochi. Ele joaca rolul de lacrimi artificiale, conferind un nivel de umiditate maxima ochilor tai.

Cand trebuie curatate lentilele de contact?

Momentul ideal pentru curatarea lentilelor de contact este imediat dupa ce le-ai purtat.

Pe durata purtarii, lentilele de contact capteaza o serie de factori din atmosferă precum praf, polen si alti alergeni. Acestia au un efect dur asupra ochilor si provoaca iritatii puternice.

Ochiul are proprietati naturale de curatare, ce se gasesc în lacrimi. Lentilele de contact, in schimb, functioneaza ca un fel de bariera care atrage impuritatile ce in mod normal s-ar depune pe ochi si ar fi curatate in mod natural, cu exceptia că acestea raman acolo si necesita o curatare speciala.

Lentilele de contact necesita o curatare zilnica, cu exceptia celor de unica folosinta, care sunt aruncate imediat dupa utilizare si nu mai necesita curatare, dar si a lentilelor de contact cu purtare indelungate, care nu trebuie indepartate de la ochi la finalul zilei, insa necesita ingrijire speciala la recomandarea medicului.

Care sunt pasii de urmat pentru curatarea lentilelor de contact?

Curatarea si ingrijirea lentilelor de contact implica mai multi pasi, astfel:

  • Spala-te foarte bine pe maini si indeparteaza prima lentila de pe ochi- tine lentila în palma, toarna 2–3 picaturi de solutie pe fiecare parte, apoi maseaza usor cu buricul degetului pentru o mai buna curatare a lentilei.
  • Clateste lentila din nou si depoziteaz-o in lenscase cu solutie proaspata- Ai grijă să respecți marcajul lenscase-ului. Lentila de la ochiul drept trebuie sa fie depozitata in spatiul marcat cu R sau D, iar cea de la ochiul stang in spatiul marcat cu L sau S. Daca lenscase-ul are un singur marcaj pe unul dintre capacele, acesta este pentru ochiul drept.

Repeta aceste proceduri si pentru celalalt ochi.

Lentilele trebuie lasate cel putin 6–8 ore in lenscase pentru curatare, dezinfectare si lubrifiere.

Atentie! Daca se foloseste solutie cu Peroxid, lentilele trebuie clatite cu solutie multifunctionala inainte de a fi aplicate pe ochi, altfel poate provoca arsuri puternice.

Care sunt avantajele utilizarii lentilelor cu purtare prelungita?

In primul rand, lentile cu purtare prelungita iti permit o mai buna oxigenare a corneei. Lentilele de contact de 30 de zile sau lentilele cu purtare continua aduc cu ele o inovatie medicala si tehnica de exceptie. Ele sunt confectionate  dintr-un material silicon hidrogel. Acest tip de lentile furnizeaza mult mai mult oxigen ochiului decat lentile conventionale, transformandu-le intr-o optiune mult mai sigura decat inainte.

Lentilele cu purtare prelungita iti permit o mai buna oxigenare a corneei, cu peste 40% mai mare decat in cazul celor zilnice. Mai mult, utilizarea lentilelor de contact cu purtare prelungita poate echivala cu corectarea defectului de vedere printr-o operatie cu laser.

Daca porti lentile de contact cu durata prelungita, poti sa iti reduci riscul dezvoltarii infectiilor doar prin simpla indeplinire a prescriptiilor medicale.

Ce faci daca resimti frecvent senzatia de ochi uscati?

Daca resimti frecvent senzatia de ochi uscati, ceva este in neregula. Ori nu ai ales bine modelul de lentile de contact, ori suferi de un deficit de glande lacrimale. In acest caz, picaturi pentru ochi precum blink® intensive PLUS ar putea constitui o solutie facila la problema cu care te confrunti. Sunt recomandate în special pentru persoanele care petrec mult timp în fața calculatorului, celor care lucreaza în camere cu aer condiționat sau șoferi, pentru cei ce fac permanent ceva ce necesită o vedere încordată.

Blink® intensive PLUS este un produs de cea mai înaltă calitate care oferă confortul vederii și are grijă de sanatatea ochilor asigurând hidratare și protecție. De ce să alegi picăturile de ochi blink® intensive PLUS? Iată cele mai importante 6 caracteristici:

  • Creste confortul si calitatea vederii
  • Ofera ochilor protectie crescuta
  • Ofera ochilor un nivel ridicat de umiditate pe timpul zilei
  • Se regasesc in ambalaje economice
  • Sunt usor de utilizat, sticla fiind mica si la indemana oricui
  • Asigura o actiune indelungata


Lasă un răspuns

Site creat de