Invierea Domnului sau, mai pe scurt, Pastele, reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori din calendarul crestin si o buna ocazie de a petrece ziua in sanul familiei, de a te bucura de o masa copioasa si, evident, de cadourile de Iepuras, pe care cei mici abia le asteapta.
Evident, de-a lungul timpului, s-au strans atatea obiceiuri legate de Paste incat, cu greu poti sa le respecti pe toate. Spre exemplu, in trecut, oul era un simbol pagan ce marca intrarea in Noul An, iar in crestinism, oul vopsit aminteste de sacrificiul lui Iisus Hristos pentru omenire.
Evident, unde este o sarbatoare, este loc si de cadouri, mai cu seama, cadouri pentru copii de Paste, de la oua si iepurasi de ciocolata, la hainute noi (conform obiceiului) sau diverse jucarii educative, care vor fi primite doar de cei care au fost cuminti.
Echipa Giftidea.ro va prezinta cateva dintre cele mai importante simboluri ale Pastelui, pentru crestinii ortodocsi:
- Ouale rosii – fie ca mergi pe traditional si le vopsesti in culoarea rosie, fie ca optezi pentru modelele incondeiate, ouale nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste. In plus, chiar si aceasta activitate se poate dovedi potrivita pentru cei, mai ales ca vei avea parte de ajutor. Si cum imaginatia copiilor este debordanta, ai o multime de motive sa le colorezi in nuante variate, de la verde, galben sau albastru.
- Lumina din Noaptea de Inviere – Lumina primita in noaptea de sambata marcheaza invierea lui Iisus Hristos, motiv pentru care credinciosii sunt incurajati sa mearga la biserica. Ajunsi acasa, pentru a fi ferita casa de dezastre si toti locatarii sa fie sanatosi, trebuie lasata sa arda toata ziua de Paste, iar restul de lumanare sa fie aprinsa atunci cand familia trece prin momente mai dificile.
- Mielul – este un alt simbol al Pastelui, pe care gospodinele se grabesc sa il prepare in bucate delicioase, precum: friptura sau drob, cei mici si cei mari se bucura de carnea gustoasa.
- Pasca – realizata din aluat de cozonac, plina cu branza dulce si stafide, aceasta nu trebuie sa lipseasca de pe masa imbelsugata de Paste.
Cele mai importante obiceiuri de Paste din Romania
Cand eram mici, abia asteptam Pastele pentru ca ne innoiam, insa traditia spune ca oamenii trebuie sa imbrace haine noi, ca semn de puritate al sufletului si trupului, dar poate reprezenta si venirea primaverii. Mai mult, inainte de a te imbraca cu vesmintele noi, se recomanda sa te speli cu apa rece, in care este pus un ou rosu si un banut de argint, ca sa fii rosu in obraji, tare ca argintul si sa ai un an plin de belsug.
In ziua de Paste, cei care locuiesc in Bucovina si Banat se saruta reciproc, imediat dupa Inviere, apoi se strang in brate, iar fetele nemaritate merg in clopotnita bisericii pentru a spala limba clopotului cu apa neinceputa, ca sa se marite in anul urmator.
Tot in Bucovina, traditia spune sa lasi luminile aprinse toata noaptea de Inviere in casa si in curte si sa nu mananci oua rosii. In Moldova, locuitorii marcheaza Pastele cu impuscaturi sau pocnitori, menite sa alunge spiritele rele, iar baietii carora le plac fetele nemaritate trebuie sa mearga la casele lor si sa le ofere un ou rosu.
In Oltenia, spre exemplu, credinciosii nu intra in casa pana nu culeg din gradina iarba verde, pe care o pun pe scarile sau la intrarea in casa, vestind venirea primaverii. Tot aici, masa trebuie sa fie imbelsugata, cu mancaruri traditionale, dar si cu ciorba de bureti (miel).
Traditiile de Paste in Europa
Atat in tara noastra, cat si in Bulgaria, ciocnitul oualelor este o competitie aprinsa intre meseni, iar cojile rezultate sunt folosite mai apoi pentru fertilizarea holdelor, a viilor si a livezilor, dar se mai pastreaza si pentru vraji sau descantece sau se pun in hrana animalelor.
La polul opus, in Rusia, usa bisericii sta ferecata in noaptea de Inviere, iar la 12.00 fix preotul o deschide si iese spunand de trei ori “Hristos a inviat!”. Credinciosii raspund cu “Adevarat a inviat!”, apoi primesc lumina si pleaca spre case. In ziua de Paste, rusii sparg ouale folosind cuie, iar familiile rusesti coc prajituri traditionale “kulich” si fac pascha, pe care o aduc la biserica, unde preotul o binecuvanteaza.