Uncategorized

Discursuri fără zahăr – marca Toastmasters Cluj

Toastmasters Cluj

Librăria Cărturești, din incinta Iulius Mall, a găzduit astăzi, de la 18:30, evenimentul ,,Discursuri fără zahăr”, organizat de către Toastmasters Cluj.

            În cadrul evenimentului au vorbit speakerii Toastmasters Cluj care au prezentat iubirea într-o modalitate diferită, din perspectiva experiențelor proprii și a pasiunilor lor pentru comunicare, gândire critcă, sport, iubire, artă, dezvoltare personală sau copilărie și inocența ei.

            Primul discurs a aparținut lui Adrian Sălășan, care s-a concentrat asupra importanței gândirii critice: ,,Am învățat să pun sub lupă și propriile argumente. Încerc și în viața de zi cu zi să-mi susțin punctele de vedere cu argumente logice și să privesc propriile idei cu gândire critică.

Al doilea speaker a fost Horațiu Stănculescu, care a prezentat o viziune personală asupra iubirii: ,,Iubiți sau ați iubit? Și oare iubim persoana în sine sau ideea de persoană? Vin eu cu răspunsul și spun că nu căutăm persoane, ci spectre emoționale. Ce este un  spectru? Este un curcubeu? Astfel, la fel ca și culorile de la capetele opuse ale unui spectru, oamenii opuși se caută și se atrag.

În continuare, evenimentul Toastmasters Cluj a fost animat de către Simona Tiplea cu discursul ,<<Nou.Nouveau.New>>: ,,Nu trebuie să fim experți sau profesioniști pentru a încerca ceva nou. Este suficient să fim curioși. Admir oamenii care îndrăznesc să aducă ceva nou în viața lor în fiecare zi.

Răzvan Boca a vorbit despre curajul de a ne lua inima în dinți, de a evita scuzele și în sfârșit, să ne decidem să vizităm toate țările și obiectivele pe care ni le-am propus pentru că acestea ne oferă cele mai frumoase amintiri.

Totul începe de la o foaie de hârtie: ,,Am trecut pe o foaie de hârtie toate locurile în care vreau să ajung. La începutul anului, bifez trei destinații pe care vreau să le vizitez. Anul acesta am ales cinci și deja pentru două locații planurile se concretizează.

Avem tendința de a ne înconjura de lucruri materiale și muncim pentru a le obține. Dar să fim serioși. Care sunt experiențele care ne oferă cele mai frumoase amintiri? Ideea este că totul poate porni de la o foaie de hârtie. Scoateți din birou o foaie de hârtie și notați locurile unde vreți să ajungeți cel puțin o dată în viață”.

Toastmasters ClujAlex Lukacs, care a urmat cursurile Facultății de Teologie, a vorbit publicului despre cât de important este să ne bucurăm de lucrurile mici și frumoase ale vieții și ce înseamnă să fii mereu copil: ,,Nu trebuie să fii la doi pași de moarte pentru a te bucura de lucrurile mici cu care te întâlnești în viață.

La un moment dat, am ajuns la muntele Athos. Sufletul meu era ca o apă tumultoasă. S-a întâmplat un moment care m-a făcut să apreciez fiecare lucru mărunt. Era atât de multă liniște încât nu se auzea nici vântul. Am văzut icoana Maicii Domnului. Mi-am văzut sufletul și copilăria în pruncul pe care îl ținea în brațe. Dacă Dumnezeu este iubire, am vrut să fiu chipul lui. Asta înseamnă copilăria. Să fii mereu copil și să iubești. Să oferi multă iubire.

Ana Loredana Pascaru a atras atenția într-un discurs dinamic și expus cu multă naturalețe asupra importanței practicării unui sport. A împărtășit experiența proprie despre sportul pe care îl face și anume, crossfit: ,,Bariera mintală pe care a trebuit să o depășesc personal a fost să lucrez cu greutăți pe de o parte și pe de altă parte, nu îmi plăcea competitivitatea. Nu îmi plăce această latură mai ales în domenii pe care nu le stăpânesc. Dar acum la antrenamente, nu mă mai simt slabă din punct de vedere fizic. Am ajuns să ridic greutăți care sunt peste 100% din greutatea proprie. Iar pe de altă parte, crossfit este un sport care ajută să se dezvolte natural anumite comunități. Sunt antrenamente grele și ai nevoie de încurajare.

Cristian Berbece a vorbit despre cât este de important să îți stabilește obiective mari mereu în viață: ,,De ce este important să alergi după obiective mari pentru a atinge rezultate medii?  (…) A dansa cu viața. Politica primilor pași. Important este să îți stabilești idealuri cât mai înalte. Vreau să realizez cât mai multe pentru a realiza efectiv cel puțin jumătate. În plus, oamenii latenți, care nu au chef de nimic, rămân singuri. Hai să mergem până la capătul autostrăzii pentru că România oricum nu are multe autostrăzi și să ne stabilim obiective înalte”.

Țala Sorina Irina și-a pus un semn de întrebare cu privire la ce înseamnă iubirea și dacă într-adevăr oamenii cunosc semnificația acestui cuvânt: ,,Ce este iubirea? Corelația: I love you. I love you too a devenit Ce mai faci? în filmele americane. Așteptăm ca cineva din lumea largă să ne iubească cu consecvență. Dar suntem dezamăgiți de lipsa de afectivitate a celuilalt.(…) Cele trei lucruri care rămân în viață sunt credința, speranța și iubirea. Dar cel mai mare este iubirea.

Evenimentul Toastmasters Cluj s-a apropiat de final prin discursul Adelei Mureșan, care a surprins un subiect aparte, într-un mod original. Cât de importantă este arta pentru sănătatea noastră?

,,Trebuie să fim oameni de succes. Oameni de valoare. Conceptul de a crea valori este tentant. Pentru sănătatea noastră, cum putem să trăim mai frumos? Pentru că uneori gândirea critică nu este de ajuns. Sufletul caută permanent ceva palpabil. Pentru sănătatea voastră vă invit să consumați artă. Haideți să integrăm arta în viața noastră în fiecare zi. Arta injectează în viața noastră esteticul, frumosul. Arta pune în valoare un alt fel de glamour. Pune accent pe frumusețea unei fotografii care vorbește doar dacă o privim. Ne învață să punem o pauză și să ne bucurăm de prezent. Pentru sănătatea dumneavoastră, căutați excesul de carte, artă și sublim.


 

Toastmasters Internațional este o organizație non-profit care facilitează, încă din 1924, dezvoltarea abilităților de vorbit în public și de conducere prin intermediul unei rețele de 13.000 de cluburi din 116 țări. În România există 20 cluburi în orașe precum București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Suceava, Botoșani, Brăila, Oradea, Arad, Satu-Mare și Constanța.

Amalia Liana Borlea



Lasă un răspuns

Site creat de