IT

Două întâmplări incredibile despre Bitcoin

bitcoin

De la aparitia Internetului, oamenii de afaceri s-au folosit de aceasta noua inventie pentru a-si vinde produsele in lumea larga, catre cat mai multi clienti.  Majoritatea dintre noi a cumparat articole de pe Internet folosind carduri de credit sau conturi bancare. Dar, de-a lungul anilor, inventatorii au incercat sa gaseasca o modalitate de a crea o moneda unica doar pentru piata digitala. În 2009, au reusit acest lucru inventand Bitcoin.

  1. Prima tranzactie Bitcoin a fost pentru a cumpara pizza

Pe 18 mai 2010, Laszlo Hanyecz a postat pe un forum dedicat Bitcoin ca este dispus sa plateasca 10.000 de Bitcoin pentru doua pizza. La acea data, Bitcoin era inca in faza incipienta. Aceasta moneda era incredibil de volatila, un Bitcoin  fiind evaluat la doar cativa penny. Întrebat de ce face acest lucru, Laszlo a marturisit ca i s-ar parea interesant sa poata cumpara ceva cu bani virtuali. În cele din urma, acesta a postat pe forum ca a primit doua pizza de la firma Papa John pentru care a facut plata in Bitcoin.

Acest moment ramane in istoria Internetului drept prima tranzactie in care au fost folositi Bitcoin. Laszlo era convins atunci ca aceasta moneda digitala nu va avea nici un viitor, dar in 2013 investitorii si speculatorii au devenit interesati de Bitcoin si au inceput sa o foloseasca drept moneda pe o scara mult mai mare. În 2017, Bitcoin atingea un maxim istoric de aproape 20.000 de dolari. Altfel spus, daca Laszlo Hanyecz ar fi folosit in 2017 cei 10.000 de Bitcoin pentru pizza, ar fi insemnat ca a platit pe doua pizza de la Papa John suma de peste 190 milioane de dolari. Cam scump, nu? Astazi, Bitcoin a devenit popular si pe piata Romaneasca, aparand chiar si companii specializate in vanzarea si cumpararea de Bitcoin, precum si a altor criptomonede, asa cum este CryptoCoin.pro.

  1. Bitcoin si „Drumul Matasii”

Pentru cei care nu stiu, site-ul Silk Road („Drumul Matasii”) era destinat celor care cumparau de pe Internet droguri ilegale. Denumit dupa celebrul drum care lega Europa de Orient, site-ul a functionat in mod clandestin pana cand a fost inchis in 2013 in urma unei intense investigatii efectuate de diferite agentii guvernamentale. Una dintre cheile succesului de care s-a bucurat Silk Road a fost utilizarea unei forme de plata complet anonime: Bitcoin.

Datorita naturii operatiunilor sale, site-ul putea fi accesat numai prin reteaua Tor, care permitea oamenilor sa „navigheze” pe Internet in mod anonim. Odata ce intrat pe Silk Road, puteai cumpara droguri, de la cocaina la LSD, impreuna cu alte tipuri de „marfa”: acte false, numerele cartilor de credit furate etc.

Oamenii legii nu au reusit sa intre pe Silk Road pentru ca reteaua Tor bloca orice identificare digitala, iar utilizarea de Bitcoin a dus doar la anumite adrese IP care nu furnizau informatii reale sau suficiente despre posesori. Pentru a distruge site-ul aparent invulnerabil, a fost creata o echipa de lucru compusa din mai multe organizatii, numita „Marco Polo” dupa exploratorul celebru al „Drumului Matasii”. Echipa a colaborat cu FBI, DHS, IRS, DEA, si Departamentul de Alcool, Arme de Foc si Tutun. Tinta lor a fost o figura misterioasa, cunoscuta sub numele de Dread Pirate Roberts, fondatorul si operatorul Silk Road. A fost prima data cand agentiile guvernamentale s-au implicat intr-o astfel de tehnologie digitala complicata, astfel incat anchetatorii au actionat in cea mai mare parte din umbra.

Au fost facute mai multe arestari in randul diferitilor vanzatori si au fost adunate, putin cate putin, informatii despre functionarea organizatiei. Pana in anul 2013, a fost prins Dread Pirate Roberts (alias Ross Ulbricht). In 2017, Dread Pirate Roberts a fost condamnat la inchisoare pe viata, dovedindu-se ca mai multi agenti guvernamentali au incercat sa ii fure o parte din averea in Bitcoin sau sa ii vanda detalii despre caz.



Lasă un răspuns

Site creat de