Social & Cultura

Fundaţia Estuar Cluj, singurul centru creat pentru adulţii cu probleme de sănătate mintală, riscă să fie închisă din cauza lipsei de fonduri

IMG 0877

Fundaţia Estuar, fondată în 1993, este prima organizaţie din România care a creat pentru adulţii cu probleme de sănătate mintală o reţea de servicii de îngrijiri comunitare de zi şi locative acreditate şi recunoscute la nivel local, naţional şi internaţional. Fundaţia Estuar este activa în patru oraşe din ţară: Bucureşti, Ploieşti, Giurgiu şi Cluj şi deserveşte anual peste 2000 de beneficiari.

În Cluj-Napoca, Fundaţia Estuar activează de 20 de ani şi este singurul centru de zi pentru această categorie de beneficiari.

Fundaţia intervine în trei direcţii:

  • serviciile oferite în cadrul centrului de zi, reprezintă o speranţă, un refugiu, o a „doua casă” pentru beneficiari, personele afectate de o problemă de sănătate mintală. De asemenea, sunt o alternativă de petrecere a timpului în mod util, prin dezoltarea abilitaţilor, consilierea în acceptarea problemei de sănătate şi adaptarea la dificultăţile apărute, creşterea stimei de sine şi descoperirea punctelor forte, consilierea psihologică/psihiatrică/socială şi vocaţională, încurajarea implicării în comunitate, pentru evitarea izolării;
  • informare şi consiliere pentru aparţinători pentru acceptarea situaţiei şi creşterea tolerantei, conştientizarea schimbărilor şi a comportamentelor de neînţeles ca şi simptome, suport în a face diferenţa dintre persoană şi simptome;
  • informarea comunităţii pentru creşterea toleranţei şi înţelegerii faţă de persoanele cu nevoi speciale, respect faţă de individualitatea şi demnitatea beneficiarilor, promovarea şanselor egale, campanii de promovare a sănătăţii mintale în şcoli şi facultăţi, promovarea parteneriatelor cu diferite instituţii publice sau organizaţii neguvernamentale în organizarea unor proiecte, evenimente specifice, valorizarea talentelor beneficiarilor prin organizarea de expoziţii în comunitate cu produsele realizate în cadrul atelierelor lucrative.

Problema de sănătate mintală este tot mai des întâlnită în societatea noastră, fiind rezultatul mai multor factori, biologici, genetici, factori de mediu, respectiv a evenimentelor de viață. Starea de sănătate mintală este afectată de mediul socio-economic în care trăim, care este unul nesigur, calitatea vieții, stabilitatea familială și socială, la toate aceste adăugându-se ca factor important, stresul.

Statisticile în ceea ce privește numărul de persoane afectate sunt îngrijorătoare, Organizaţia Mondială a Sănătăţii susține că unul din trei oameni va avea, la un moment dat, pe parcursul vieţii, o tulburare psihică diagnosticabilă prin criterii internaţional acceptate.

Câteva exemple de personalităţi care s-au confruntat pe parcursul vieţii cu o problemă de sănătate mintală, şi care cu acesta afecţiune au reuşit să creeze lucruri memorabile, au reuşit să aducă un plus de valoare domeniului artistic: Van Gogh (schizofrenie), Robert Schumann (tulburare bipolară), Ludwig van Beethoven (depresie), Charles Dickens (depresie), Charles Darwin (agorafobie), Winston Churchill (tulburare bipolară), John Nash (schizofrenie paranoidă), Catherine Zeta-Jones (tulburare bipolară), Jim Carrey (depresie, tulburare bipolară), Jean-Claude Van Damme (tulburare bipolară), Owen Wilson (depresie), Brooke Shields (depresie postpartum) Sinead O’Connor (tulburare bipolară), Justin Timberlake (ADHD și tulburare obsesiv-compulsivă), Mihai Eminescu (tulburare bipolară) etc.

Printre activităţile oferite în cadrul Centrului Social Cluj pentru adulţi cu probleme de sănătate mintală se numără: grupul de cultură generală şi educaţie pentru sănătate, grupul de limba engleză, grupul de IT, terapie prin muzică, terapie prin pictură, atelier de decoraţiuni, grupul de sport, grupul de socializare, grupul spiritual, grupul de dezvoltare personală şi comunicare, grupul de literatură, consiliere individuală.

Fundaţia Estuar Cluj întâmpină, însă, dificultăţi financiare care ar putea duce la închiderea centrului din Cluj-Napoca.

Cum puteţi spijini activitatea Fundaţiei Estuar Cluj?

– devenind promotori ai sănătăţii mintale în viaţa de zi cu zi, alăturarea la campanii de antistigmatizare, reprezentarea valorilor şi misiunii Fundaţiei Estuar

– devenind voluntar în cadrul centrului de zi de pe str. Traian Vuia, nr.72; tel.0753.088.673, 0364.101.097; email office.cluj@estuar.org

  • oferind un sprijin financiar prin:
  • direcționarea a 2% din impozitul pe venit către Fundaţia Estuar;
  • direcţionarea a 20% din impozitul pe profitul companiilor către Fundația Estuar;
  • donaţii directe în contul RO90RNCB0106004896460001, BCR Cluj sau personal la sediul centrului de zi pe baza unei chitanţe de contribuţii.

Datorită donaţiilor dvs vom reuşi să menţinem deschis centrul de zi din Cluj-Napoca şi să oferim în continuare servicii de specialitate adulţilor cu probleme de sănătate mintală„, au transmis angajaţii centrului.

Teatrul Naţional din Cluj-Napoca sprijină Fundaţia Estuar Cluj, motiv pentru care în cadrul evenimentului „Noaptea Porţilor Deschise” în incinta teatrului va fi instalată o urnă, unde clujenii vor putea dona pentru singurul centru adresat adulţilor cu probleme de sănătate mintale de aici.

Noaptea Porţilor Deschise la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Program complet



Lasă un răspuns

Site creat de