Social & Cultura, Important

Grijă pentru animalele străzii | Cum putem adopta un câine sau o pisică la Cluj

STUDIU | Cercetatorii au decis: Cainii ne iubesc mai mult decat pisicile

Dacă te plimbi pe străzile din Cluj, poți observa la aproape fiecare colț câte un animăluț, pisică sau cățel, care se uită cu ochii mari și sticlați la tine, cerând un colț de pâine sau doar puțină afecțiune.

Centrele de adopție ale orașului salvează aceste animale și le oferă hrană și adăpost.

Pe lângă acestea, blănoșii au nevoie de afecțiune, lucru pe care îl poți oferi chiar tu, printr-o simplă adopție. Și te asigur că și în corpul lor mic încape foarte multă afecțiune pe care ți-o vor întoarce înzecit.

Te-ai gândit să adopți un animal și nu știi de unde să începi? Acest lucru poate fi destul de simplu.

Însă înainte de toate, trebuie să te gândești bine la ceea ce înseamnă o adopție. La fel ca și oamenii, prietenii blănoși au nevoie de timpul și atenția noastră, pe lângă hrană regulată și câteva plimbări la veterinar.

Dacă ești dispus și pregătit pentru a face acest lucru, ești cu un pas mai aproape în a-ți face un nou prieten.

Dacă dorești să adopți un căţel sau o pisică, asociaţiile sau serviciile publice de gestionare a câinilor și pisicilor fără stăpân îți vor fi îndrumători. Trebuie să ştii că acolo animalele sunt deparazitate, vaccinate şi tratate, dacă erau bolnave la momentul în care au fost luate de pe stradă.

Responsabilii care se ocupă de adăpost îți pot oferi toate detaliile care te interesează: vârsta aproximativă, ce vaccinuri i s-au administrat şi ce vaccinuri trebuie să-i mai fie administrate, ce tratament i s-a administrat blănosului, particularităţi ale rasei, de câte ori trebuie să mergi cu el la veterinar, dacă animalul este potrivit sau nu pentru spaţii mai mici, cum ar fi apartamentele cu suprafeţe limitate, dacă decizi să-i oferi spațiu de mișcare la curte, întreabă care sunt factorii de risc care pot să-i provoace leziuni animalului și cum poți să-l protejezi împotriva acestora.

O să ai de lucru și cu câteva hârtii, pentru că cei de la centrele de animale vor să se asigure că ești o persoană responsabilă și animăluțul este pe mâini bune.

În cazul în care vrei să adopți un cățel, vei avea nevoie de acordul asociaţiei de proprietari sau, după caz, a vecinilor, în cazul în care adopți mai mult de doi câini. În cazul pisicilor nu vei avea nevoie de acordul vecinilor, pentru că aceste patrupede dorm mai mult decât tine și singurele sunete pe care le vei auzi de la ele vor fi când îți cer mâncare.

Dacă dorești să îl duci pe blănosul tău prieten peste mări și țări, unde ești stabilit, vei avea nevoie de copia actului de identitate din care să reiasă adresa de domiciliu, o copie a spaţiului și copie după adeverinţa de venit.

Va trebui să semnezi și o declarație de angajament, prin care vei promite sub semnătură că vei avea grijă de animal, îl vei hrăni corespunzător, vei merge cu el la veterinar, iar în cazul pierderii sau furtului îți asumi să anunți Serviciul de Gestionare a Animalelor fără Stăpân în maxim 15 zile.

Iar în cazul în care nu îi mai poți oferi suficient timp și nu mai poți avea grijă de el din varii motive, vei fi nevoit să restitui animalul și sub nicio formă să NU îl abandonezi. Însă nu cred că va fi cazul deoarece prezența lor îți va aduce doar pozitivitate, în niciun caz stres.

Iată și câteva centre din Cluj care vor face adopția unui animal un lucru unic:

ICare-paradisul pisicilor-în momentul în care te decizi să pleci acasă cu o pisicuță din organizația ICare, adopția nu se va încheia cu o simplă semnătură pe hârtie.

La un interval de timp, animalele revin în centrul atenției, de data aceasta cu un mic update de la noii stăpâni.

Personalul ICare se implică foarte mult în bunăstarea animăluțelor, de aceea vor mai fi prezenți în viața lor chiar și după ce acestea și-au găsit o nouă casă.

Sirius Animal Rescue-o mână de oameni care, prin iubirea lor necondiționată pentru animale, te vor ajuta să iei cea mai bună decizie în legătură cu viitorul membru al familiei tale.

Grija lor pentru micile suflete și profesionalismul de care dau dovadă, este cel mai bine conturat în momentul demarării procesului de adopție.

Pe lângă completarea unui formular și verificarea situației animăluțului, se va face o vizită la domiciliu. Acest pas presupune verificarea casei în care va locui patrupedul și analiza unor lucruri esențiale care să ducă la o relație frumoasă și de durată între om și animal.

Arca lui Noe-o asociație care ține să ne readucă aminte de ce este bine să adoptăm și nu să cumpărăm, iar cred că fiecare din noi știm o bună parte din aceste motive.

Înființată în 2003, această asociație s-a implicat activ în sterilizarea gratuită a peste 3000 de câini și pisici, iar prezența ei a fost simțită la fiecare eveniment din comunitate.

Centrul de Gestionare Câini fără Stăpân este o organizație gestionată de autoritățile locale, a cărei activitate principală este semnalarea câinilor fără stăpân, urmată de capturarea lor și tratarea eventualelor probleme de sănătate, iar mai apoi le este oferit un mediu adecvat până în momentul adopției.

Îmi place să văd oameni care își arată interesul față de adopție și nu te opri până nu găsești cel mai jucăuș cățel sau felina care îți va completa caracterul. Răbdarea este cheia succesului în cazul adopției, iar dacă stai bine la acest capitol, un prieten pufos îți va încânta viața.

Articol realizat de Marina Iulia Temle



Site creat de