Social & Cultura, Important

Imagini superbe | Cum îşi aşteaptă o învăţătoare din judeţul Cluj elevii la clasă (VIDEO)

Cum îşi aşteaptă o învăţătoare din judeţul Cluj elevii la clasă

Pe adresa redacţiei cluju.ro a ajuns un filmuleţ care ne-a făcut ziua mai bună, motiv pentru care dorim să îl împărtăşim cu voi.

Călina Chelaru are 27 de ani şi este învăţătoare la Şcoala Gimnazială Câţcău din judeţul Cluj.

Ce ne-a atras nouă atenţia este faptul că tânăra învăţătoare are o metodă cu totul şi cu totul specială de a interacţiona cu elevii săi.

Astfel, în filmuleţul de mai jos Călina îşi aşteaptă elevii la clasa salutându-i pe fiecare în parte, într-o modalitate diferită şi pe placul copiilor.

Reporterul cluju.ro a stat de vorbă cu învăţătoarea care ne-a explicat imaginile respective şi cum a ajuns să aibă o relaţie atât de bună cu elevii. Aşa cum ar trebui să fie în toate şcolile din România.

Şi copiii de la şcolile din mediul rural sunt iubiţi de dascălii lor, iar dascălii, la rândul lor, sunt iubiţi de elevi. Am încercat să caut o metodă prin care să ne <<apropiem>> mai mult, observând în timp ca îmbrăţişările crează o legătură puternică între oameni. Funcţionează!

Practicăm acest <<ritual>> cât de des se poate, personalizat după felul de a fi (timid sau îndrăzneţ) al fiecăruia. Am considerat că se poate şi un altfel de salut, copiii mei merită tot ce e mai bun!” a declarat Călina Chelaru pentru cluju.ro.

Tânăra învăţătoare se axează pe metode moderne de predare

Metodele moderne mi-au plăcut şi m-au atras încă din facultate şi mi-am promis să le aplic în orice şcoală voi ajunge, la oraş sau în mediul rural. La toate lecţiile pun baza pe imaginea vizuală, la ceea ce văd copiii, pun accentul şi pe experimente şi jocurile didactice nu lipsesc din orele noastre. Prin ele, elevii învaţă mai mult decât le-aş fi dictat pur şi împlu dintr-un manual.

Îi încurajez mereu cum să gândească şi niciodată nu le impun ce să gândească.

ce vreau sa devin cand voi fi mare”

Aşa cum între noi, cadrele didactice şi doamna director este o relaţie caldă, de colegialitate şi prietenie (în tot ceea ce fac am susţinerea dânsei), consider că şi între cadrele didactice şi elevi trebuie să fie o relaţie caldă, fără frică, dar cu respectul cuvenit.” a completat Călina.

În clasa învăţătoarei din Câţcău se derulează şi alte proiecte mai „neobişnuite”

În clasa noastră facem multe lucruri mai <<neobişnuite>>. Spre exemplu, tocmai se derulează un proiect ,,Învăţător pentru o zi” prin care copiii se implica cu toată seriozitatea în această activitate. Începând de la pregătirea lecţiei cu câteva zile înainte să o predea, până la ţinuta adusă în punguţa de acasă. Colegii din clasa respecta <<noul învăţător>>, îl încurajează cu aplauze şi seriozitate pe parcursul orelor.

Părinţii văd aceste activităţi, noi avem un grup pe o reţea de socializare, în care postam zilnic activităţile clasei noastre. Ţinem legătura foarte des şi avem o relaţie caldă şi apropiată.

clasa noastra

O altă activitate mai ”neobişnuită” şi foarte plăcută şi îndrăgită de elevii mei este ,,Cititorul săptămânii”, în care elevii urmează planificarea lecturilor suplimentare dată la începutul semestrului. În termenul limită impus împreună (aprox.2 săptămâni), ei citesc lectură, urmând ca să răspundă unor întrebări de bază, dar şi detalii legate de autor, primind punctaje. Elevul cu punctajul cel mai mare este desemnat <<Cititorul săptămânii>>, iar poza lui <<tronează>> pe panoul specific activităţii. El este recompensat şi cu o diplomă şi o surpriză.

La fiecare lecţie mă străduiesc să fie câte ceva altfel, fie joc, fie orice altă metodă pe care o consider potrivită şi atractivă, pentru a stârni dorinţa de învăţare.” ne-a povestit învăţătoarea.

Cititorul saptamanii” 1

Educatorul, învăţătorul, profesorul nu trebuie să fie un „vânător de greşeli” sau un „justiţiar”

Ca elevii să meargă cu drag la şcoală, ei ar trebui să simtă în educator/învăţător şi, mai apoi în profesor, un aliat în procesul de învăţare, nu un <<vânător de greşeli>> sau un <<justiţiar>>.

De exemplu, eu am ales această meserie deoarece îmi place mult să învăţ şi pe alţii ceea ce ştiu deja; şi deşi nu lucrez de mult timp în acest domeniu, sunt sigură că am făcut alegerea corectă.”, a conchis tânăra învăţătoare din judeţul Cluj.

Centenarul 2

impreuna cu Dna Director Hango Mihaela



Lasă un răspuns

Site creat de