Studentie, Important

Încep cazările în căminele studenţeşti din Cluj-Napoca. Tarife cuprinse între 100 şi 450 de lei la Cluj

cămine studenţeşti

Universităţile din Cluj-Napoca îşi deschid porţile luni, 2 octombrie, Până atunci, însă, studenţii care şi-au depus cereri de cazare se vor muta, începând de vineri, în cămin. Fie că sunt boboci sau nu, studenţii au sperat să prindă un loc în căminele studenţeşti, deoarece tariful lunar este mult mai mic faţă de o chirie în oraş. Şi mai ales, mulţi doresc să trăiască studenţia aşa cum au auzit de la prieteni şi cunoscuţi. Problema este că şi în Cluj-Napoca există un deficit când vine vorba de locurile de cazare în căminele studenţeşti. În acest moment, există aproximativ 15.000 de locuri în cămine, iar cererea depăşeşte 20.000.

Universităţile din Cluj-Napoca pun la dispoziţia studenţilor peste 15.000 de locuri de cazare în cămin, la tarife cuprinse între 100 de lei şi 450 de lei. Cu toate acestea, numărul locurilor de cazare este insuficient, deoarece numărul cererilor depăşeşte 20.000.

Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca – cea mai mare din regiune – are disponibile 6.000 de locuri de cazare în 17 cămine. În respectivele cămine se găsesc camere cu 2, 3 sau 5 locuri. Cererea este, însă, de 9000 de locuri. Cazările în căminele UBB Cluj încep în 29 septembrie şi se încheie duminică, 1 octombrie.

Camerele din căminele Universităţii Babes-Bolyai au baie proprie, spaţii de gătit comune sau proprii şi internet. Ca în fiecare an, căminele au fost igienizate şi reabilitate.

Pentru un loc în căminele UBB Cluj, un student va scoate din buzunar între 100 şi 220 de lei pe lună. Tariful este stabilit în funcţie de gradul de confort: numărul de paturi din cameră este motivul principal pentru care preţul variază.

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) pune, în acest an, la dispoziţia studenţilor un număr de 4.926 locuri de cazare. Cererea este, însă, de 9000 de locuri. Camerele sunt distribuite în cele două complexe studenţeşti: în Mărăşti, unde UTCN are două cămine şi Observator unde se află 7 cămine.

La fel ca în fiecare an, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a reabilitat căminele. Mai mult, în acest an au fost finalizate lucrările la căminul II B din campusul din Mărăşti.

Căminele din Campusul Observator au camere cu două sau patru locuri, baie proprie în fiecare cameră, spaţii pentru gătit (cu plite electrice) pe fiecare etaj, maşini de spălat pe fiecare palier, acces gratuit la internet, sistem de pază şi supraveghere video.

Legat de tarife, pentru o cameră de 4 persoane un student va plăti 155 lei lunar, iar pentru camere de 2 persoane, suma de 220 lei lunar.

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca pune la dispoziţia studenţilor 2.500 de locuri de cazare în opt cămine. La UMF, chiria lunară într-un cămin este cuprinsă între 140 de lei şi 450 de lei cameră, în funcţie de numărul paturilor din cameră.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca a pus la dispoziţie 1434 de locuri de cazare. USAMV deţine cinci cămine studenţeşti, iar tarifele de cazare se situează între 125 de lei şi 250 de lei (în funcţie de numărul paturilor în cameră şi de baia amenajată în cameră sau pe hol).

Universitatea de Arte şi Design (UAD) din Cluj-Napoca a pregătit 121 de locuri de cazare în două cămine recent reabilitate. Costul lunar într-un cămin UAD se situează între 170 şi 220 de lei.

Studenţii care nu au prins loc în cămin se pot orienta către chirii, însă preţul acestora este piperat. Mai mult, în această perioadă preţul chiriilor a crescut considerabil, deoarece cererea este ridicată. O altă variantă o reprezintă căminele private din Cluj-Napoca, unde chiria lunară ajunge şi la 400 de lei.



Lasă un răspuns

Site creat de