Timp liber, Important

Încep Zilele Culturale Maghiare din Cluj | Programul complet

Încep Zilele Culturale Maghiare din Cluj | Programul complet

Zilele Culturale Maghiare din Cluj au ajuns la cea de-a noua ediție și se vor desfășura între 19 și 26 august 2018, cu programe preliminare din 17 august.

În acest an, festivalul este gândit în jurul a două evenimente majore pentru comunitatea maghiară.

Este vorba de Anul Jubiliar Matia Corvin, care marchează cei 575 de ani de la nașterea Regelui Matia Corvin și cei 560 de ani de la urcarea sa pe tron, și Anul Libertății Religioase, care sărbătorește cei 450 de ani de Edictul din Turda (1568), prin care s-a proclamat libertatea conștiinței și a toleranței religioase pentru prima oară în Europa.

Botezat cu numele Sfântului Apostol Matia, ales de cei unsprezece apostoli ai lui Iisus în locul lui Iuda Iscarioteanul, Regele Matia Corvin este una dintre cele mai marcante figuri ale istoriei maghiarilor, și nu numai. A fost un monarh care a condus ţara cu mână forte, dar în spirit progresist, fiind o personalitate integratoare a epocii, capabilă de unirea forţelor popoarelor Europei Centrale. În amintirea lui, motto-ul din acest an al festivalului este Vivat Mathias!

„Prin organizarea acestui festival dorim să fim un pod între etnii, între om și om, între publicul din Cluj sau din străinătate cu care ne întâlnim an de an. De altfel, edițiile de până acum ale Zilelor Culturale Maghiare au reprezentat o oportunitate foarte bună pentru comunitatea maghiară care trăieşte în Cluj şi Transilvania de a-şi prezenta diversitatea culturii sale. Credem că prin acest festival am reuşit să facem accesibile tuturor o parte din valorile noastre culturale astfel încât să dezvoltăm relații deschise cu publicul clujean”, a declarat Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, la conferința de presă care a anunțat începerea festivalului.

Prezentă la conferință, Olah Emese, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, a spus: Acest festival ne permite să ne cunoaștem mai bine unii pe alții, iar interesul manifestat pentru el de către clujenii de etnie română este dovada că Zilele Culturale Maghiare din Cluj creează punți. Din acest motiv, Primăria Cluj a încercat an de an să finanțeze și să majoreze bugetul festivalului, precum și să asigure desfășurarea în bune condiții a evenimentului. Și în această perioadă vor fi restricții de circulație, dar nu foarte perturbante, pe care le vom comunica din timp participanților la trafic.

Peste 600 de evenimente de diverse tipuri, de la concerte, expoziții, dezbateri, prezentări și proiecții de film la teatru, activități pentru copii, tururi ghidate, cros sau petreceri, vor avea loc timp de opt zile în oraș, astfel încât locuitorii Clujului și vizitatorii veniți din întreaga Transilvanie și de peste hotare să găsească tot timpul ceva de văzut, de ascultat sau de făcut. La această ediție a ZCMC majoritatea evenimentelor în aer liber se vor desfășura în Piața Unirii și în jurul acesteia – strada Kogălniceanu, strada Potaissa, curtea Palatului Bánffy și grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată.

„Anul acesta am reușit să atragem un număr de 630 de programe pe parcursul a opt zile de festival, dintre care 50 îl evocă pe Regele Matia Corvin. Pe lângă tradiționalele locuri de desfășurare – Piața Unirii, strada Kogălniceanu, strada Potaissa sau grădina cu ruine, anul acesta vom avea și locuri. Astfel, Palatul Urania și H33-Social Innovation Hub vor găzdui expoziții de artă contemporană, iar Casa Libertății Religioase degustări de vin și tururi ghidate în limba română. Avem, de asemenea, și un partener nou, Photo Romania Festival, care aduce o expoziție inedită – Kállay Márton. În timpul festivalului vor fi vernisate aproximativ 30 de expoziții, cele mai multe la Muzeul de Artă”, a punctat Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului.

Evocarea Regelui Matia în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj se va face prin intermediul mai multor evenimente care vor aduce în atenția publicului clujean personalitatea regelui devenit, încă din timpul vieții, erou principal al numeroaselor basme şi legende populare.

Astfel, festivalul se va deschide oficial cu spectacolul în limba maghiară Matia Corvin, regele care a cutreierat țara de Szőke István Attila, eveniment ce va avea loc luni, 20 august, de la ora 19.00, pe scena Operei Maghiare din Cluj. Un alt moment dedicat Anului Jubiliar Matia Corvin este masa rotundă cu tema Matthias Corvinus, un rege născut la Cluj, de miercuri, 22 august, ora 15.00, și care îi va aduna la discuții în Curtea Banffy (curtea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca) pe istoricii Mihai-Florin Hasan, Lukács József, Alexandru Simon, Tudor Sălăgean, Sebastian Moga și Victor Salcă.

În afara filmelor, spectacolelor, poveștilor interactive, activităților pentru copii și desenelor care îl vor avea ca figură centrală pe neînfricatul monarh, publicul prezent la festival va putea afla mai multe despre Regele Matia și prin intermediul a trei expoziții găzduite de Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu. Este vorba despre expoziția de panouri bilingve Spaţii de vieţuire ale Regelui Matia Corvin, expoziția de artă plastică Regele Matia – patronul artelor și soldatul și expoziția de panouri Epoca glorioasă a Huniazilor. Vernisajul bilingv al acestora va avea loc joi, 23 august, ora 16.00, la Biserica Reformată.

Anul Libertății Religioase va fi marcat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj printr-o serie de manifestări pregătite de Biserica Unitariană, care vor avea loc în Casa Libertății Religioase precum și în cortul amplasat pe strada Kogălniceanu. Dintre acestea amintim prelegerea Cercetarea Casei Episcopale Unitariene din punct de vedere al istoriei artei, susținută de cadrele didactice universitare Radu Lupescu și Kovács Zsolt în data de 24 august, de la ora 17.00, la Casa Libertății Religioase. De asemenea, în cortul Szabad Pont de pe strada Mihail Kogălniceanu, începând din 23 august și până la sfârșitul festivalului, între orele 10.00-18.00, vor avea loc concursuri interactive, expoziții despre trecutul și prezentul unitarismului, vor exista un puzzle uriaș, o carte de colorat uriașă, o cutie poștală magică și multe flash moburi spre bucuria celor mici și mari.

Cum a fost anul trecut:

Cluj. Peste 220.000 de persoane au participat la Zilele Culturale Maghiare. Evenimentul a cuprins peste 500 de evenimente organizate în 60 de locuri (VIDEO)

Cei interesați de dezbateri sunt invitați să ia parte sâmbătă, 25 august, ora 15.30, la cafeneaua Insomnia, la dezbaterea Maghiarii și românii: Vorbim în paralel de 100 de ani?, care îi are ca invitați pe Dan Clinci, Eckstein-Kovács Péter, Lucian Nastasă-Kovács și Szenkovics Dezső.

Și în acest an vizitatorii vor putea participa la tururile ghidate conduse de curatori vorbitori de limba română, tururi în care vor descoperi bijuteriile baroce ale Clujului, orgile orașului, Casa Libertății Religioase și în care vor putea admira lucrările expoziției Hollósy și colonia de artiști de la Baia Mare și a expoziției de artă bisericească organizată de Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail.

Luni, 20 august, și marți, 21 august, între orele 10.00-18.00, publicul este invitat să viziteze turnul Bisericii Sfântul Mihail pentru a se bucura de minunata panoramă a Clujului înainte ca biserica să intre în procesul de restaurare care va dura aproximativ trei ani.

‘’Inima’’ festivalului va rămâne și anul acesta strada Mihail Kogălniceanu, care va aduna la un loc cu târgul meșteșugăresc, târgul de carte, aleea muzeelor, standuri ale ONG-urilor clujene. Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată (strada Kogălniceanu) se va transforma în Grădina Matia Corvin. Aici se va regăsi expoziţia itinerantă și interactivă ’’Aventuri în tabăra Regelui Matia Corvin’’, care este dedicată reconstruirii modului de viaţă medieval și care transpune vizitatorii în epoca vestitului monarh. Expoziţia va fi amenajată în interiorul corturilor cavalerești medievale şi în spaţiul din jurul acestora, reconstituind astfel o tabără medievală și oferind un prilej celor interesaţi să încerce armamentul folosit în epoca Regelui Matia sau să probeze piese de îmbrăcăminte caracteristice epocii. Printre exponate se vor număra copiile cămăşii de zale şi a coifului lui Kinizsi Pál (Pavel Cneazu), legendarul comandant al monarhului, originalele fiind păstrate în Muzeul Naţional Maghiar. Dotarea corturilor cavalerești şi a împrejurimii acestora cu obiecte specifice epocii va fi un prilej excelent pentru vizitatori de a face fotografii memorabile. Atmosfera epocii va fi redată și prin intermediul unor jocuri medievale care se practicau la curtea regală sau de către popor.

Strada Potaissa, devenită anul trecut Strada Vinului, va găzdui și acum târgul de vinuri, unde vizitatorii vor putea consuma sau cumpăra băuturi alese ale unor vinificatori renumiți din Ungaria și România și vor putea savura momentele muzicale pline de voie bună ale ansamblurilor folclorice invitate.

O noutate a ediției din acest an a Zilelor Culturale Maghiare este Crosul ZCMC-Donaton, o competiție organizată pentru a cinsti amintirea viteazului păstor Donat și la care sunt așteptați să participe alergători de toate vârstele. Crosul ZCMC-Donaton va avea loc sâmbătă, 25 august, cu începere de la ora 11.00, iar concurenții își vor putea măsura rezistența și puterea pe trei distanțe diferite, de 1,8, 5 și 10 kilometri, pe traseul: Str. Mihail Kogălniceanu – Bastionul Croitorilor – Str. C-tin Daicoviciu – Str. Ion C. Brătianu – B-dul Eroilor – Piaţa Unirii – Str. Universităţii – Str. Mihail Kogălniceanu. Doritorii se vor putea înscrie în competiție la opt categorii diferite, în funcție de vârstă și sex. Înscrierile se fac în perioada 18-23 august, între orele 9:00-18:00, la standurile Info al Zilelor Culturale Maghiare de pe strada Mihail Kogălniceanu

Scena din Piața Unirii va fi gazda a două concerte în fiecare seară, artiștii care vor concerta aici fiind, printre alții, Lovasi András, Knock Out (aflat la a 25-a aniversare), Rúzsa Magdi, Keresztes

Ildikó, foști membri ai grupului Piramis, Révész Sándor, Závodi János, Bagossy Brothers Company și Demjén Ferenc. Tot scena din Piața Unirii va găzdui Gala Festivalului Internațional Folcloric ’’Sfântul Ștefan’’, aflat la a 20-a ediție, și la care participă mai multe grupuri de dans popular din Europa. Grupurile folclorice vor da startul programului scenei din Piata Unirii în ziua de 21 august. De asemenea, Curtea Bánffy va fi locul în care vor putea fi ascultate concertele Grupului Metropol, Trioului Nagy János, Argó, Bohemian Betyras, Baricz sau Musica Historica.

Vom avea 35 de concerte în acest an care vor avea loc pe trei scene. Vor fi concerte din toate genurile muzicale, dar sunt câteva pe care le consider că ar fi de interes pentru publicul larg al Clujului, deoarece nu necesită a fi vorbitor de limba maghiară sau un cunoscător al formațiilor respective. Cel mai important este cel care va avea loc la Gala de închidere, mai exact concertul ’’Orchestrei celor 100 de țigani’’. Vor fi 100 de instrumentiști pe scenă, iar ultima pieseă probabil va fi Ciocârlia. Alte concerte pe care le recomand sunt cele susținute de Knock Out, Metropol Group, Musica Historica sau trioul Nagy János, a detaliat Sánta Levente, directorul de producție al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Festivalul se va încheia duminică, 26 august, ora 20.30, în Piața Unirii cu un concert de excepție susținut de Budapest Gypsy Symphony Orchestra, care are nu mai puțin de 100 de membri. Cu un repertoriu care include muzică clasică (piese de Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Brahms, Sarasate, Strauss etc.), muzică ţigănească tradiţională şi muzică populară maghiară, orchestra a evoluat de-a lungul anilor cu mare succes atât pe scenele cele mai mici ale unor cămine culturale din Ungaria, cât şi în marile săli de concerte ale lumii. Pe scena de la Cluj vor fi prezenți toți cei 100 de membri ai orchestrei, publicul urmând a se bucura de un concert cu siguranță greu de uitat.

Bugetul festivalului se ridică la aproximativ 420.000 euro, din care 450.000 lei sunt sprijin din partea Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, iar 27.000 lei din partea Consiliului Județean Cluj. Zilele Culturale Maghiare din Cluj sunt organizate de Asociația Clujul Comoară și co-organizate de Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj. Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Intrarea la evenimentele festivalului va fi gratuită, cu excepția spectacolului Teatrului Maghiar Cluj din data de 25 august.

Programul complet al festivalului se poate vedea aici: https://bit.ly/2nDa8kI

Vineri

17 august

17:00  Fantezii baroce. Selecție din compoziția de muzică de cameră „Douăsprezece fantezii pentru vioară fără bas (continuu)” de Georg Philipp Telemann. Interpretează violonista Béres Melinda. Recită din capodoperele poeziei baroce maghiare actorul Laczkó Vass Róbert.
Organizator: Asociația Clujul Comoară
Loc: Biserica Unitariană din Centru

Sâmbătă

18 august

06:30–12:00 Excursii. Curse Comemorative şi Trasee de Anduranţă „Kós Károly” – Drumeţii şi cicloturism
Cursele Comemorative şi Traseul de Anduranţă Ciclistă „Kós Károly”, ediţia a IV-a, se vor desfăşura în cadrul celei de-a IX-a Ediţii a Zilelor Culturale Maghiare, de data aceasta pe patru trasee de lungimi diferite:
• Cursa de ciclism Kós 25 (24 km): Parohia Reformată din Dumbrava (START între orele 10:30–11:00) – Cabana Leghia – Ordományos – Platoul Riszeg / Riseg – Stana, Vila Szentimrei (SOSIRE).
• Cursa de ciclism Kós 35 (34 km) (NOUTATE): Biserica Reformată din Stana (START între orele 11:00–12:00) – Biserica Reformată din Petrinzel – Almaşu – Cetatea Almaşului – Biserica Reformată din Sfăraş – Biserica Reformată din Jebucu – Platoul Riszeg / Riseg – Stana, Vila Szentimrei (SOSIRE).

  • Cursa de ciclism Kós 40 (40 km): Tronsonul de drum naţional de-a lungul satului Gârbău (START între orele 10:00–10:30) – Dealul Cetăţeaua (Gyerőffy-szöktető) – Parohia Reformată din Dumbrava – Cabana Leghia – Ordományos – Platoul Riszeg / Riseg – Stana, Vila Szentimrei (SOSIRE)
    • Traseul de anduranţă ciclistă Kós 60 (61 km): Cluj, Biserica Reformată cu Cocoş (STAR între orele 7:00–7:30) – Pădurea Hoia – Dealul Hoia – Dealul Mortănuşa – Muntele Báthori – Tronsonul de drum naţional de-a lungul satului Gârbău – Dealul Cetăţeaua (Gyerőffy-szöktető) – Parohia Reformată din Dumbrava – Cabana Leghia – Ordományos – Platoul Riszeg / Riseg – Stana, Vila Szentimrei (SOSIRE)
    Observaţii:
    • asigurăm transportul participanţilor cursei K25 la PLECARE, în centrul satului Dumbrava
    • asigurăm transportul participanţilor cursei K35 la PLECARE, în centrul satului Dumbrava
    • participanţii cursei K40 vor beneficia de transport până la bifurcaţia Bendkopp aflată pe porţiunea dintre comunele Gilău şi Căpuşu Mare a drumului naţional DN1-E60. STARTul se va da din punctul culminant al tronsonul de drum naţional de-a lungul satului Gârbău, aflat la o distanţă de 4,7 km.
    • de la SOSIRE participanţii curselor de cicloturism vor trebui să mai pedaleze aprox. 6 km până la mijloacele de transport care-i vor duce acasă.Excursiile Comemorative şi Traseul de Anduranţă „Kós Károly”, ediţia a XV-a, se vor desfăşura pe trei distanţe şi patru trasee:
    • Excursia Kós 10 (11 km): Stana, Gara CFR (START între orele 8:30–9:30) – Dealul Melcului – Platoul Riszeg / Riseg – Vila Szentimrei (SOSIRE)
  • Excursia Kós 25A (26 km): Stana, Gara CFR (START între orele 8:30–9:30) – Biserica Reformată din Stana – Biserica Reformată din Petrinzel – Cetatea Almaşului – Biserica Reformată din Jebucu – Platoul Riszeg / Riseg – Vila Szentimrei (SOSIRE).
    • Excursia Kós 25B (24 km): Biserica reformată din Stana (START între orele 8:45–10:00) – Biserica Reformată din Petrinzel – Cetatea Almaşului – Biserica Reformată din Jebucu – Platoul Riszeg / Riseg – Vila Szentimrei (SOSIRE).
    • Traseul de anduranţă Kós 55 (53 km): Cluj, Biserica Reformată cu Cocoş (START între orele 6:30–7:00) – Pădurea Hoia – Dealul Hoia – Dealul Mortănuşa – Muntele Báthori – Tronsonul de drum naţional de-a lungul satului Gârbău – Dealul Cetăţeaua (Gyerőffy-szöktető) – Parohia Reformată din Dumbrava – Leghia, bifurcaţia drumului care duce către Gipsurile de la Leghia – Ordományos – Platoul Riszeg / Riseg – Vila Szentimrei (SOSIRE).

Observaţii:
• recomandăm participanţilor la cursele Kós D10 şi Kós D25A să sosească la Gara CFR din Stana cu trenul, NU cu maşina (pentru a ocroti mediul înconjurător, precum şi din cauza stării şoselei şi a numărului redus al locurilor de parcare: max. 10–15 locuri)
• participanţii la cursa Kós D25B pot ajunge din Jebucu în centrul satului Stana pe o şosea de macadam lungă de 4 km şi în stare bună. Își vor putea parca maşinile în centrul satului Stana până la terminarea cursei.
• nu asigurăm participanţilor la cursele Kós D10 şi Kós D25 transport pe ruta de întoarcere la Cluj, fiindcă vor avea posibilitatea de a reveni cu unul dintre trenurile de după-masă
• conform calculelor noastre, participanţii cursei de anduranţă Kós D55, după ce ajung la SOSIRE vor putea reveni la Cluj cu trenul, dar, la nevoie, organizatorii le vor asigura transportul cu maşina pe ruta de întoarcere.
Înscrierea la curse se va face DOAR ÎNAINTE (şi NU la START):
• prin internet, pe site-ul dedicat probelor [www.ekekolozsvar.ro/teljesitmenyturak]
• în instituţiile care au acceptat să funcţioneze ca birouri de înregistrare: redacţia ziarului Szabadság şi biroul Asociaţiei de Protejare a celor Talentaţi „Nyilas Misi”.
Informaţii suplimentare referitoare la probele de mai sus se pot obţine printr-un e-mail expediat la adresa
teljesitmenyturak@ekekolozsvar.ro.
Orele de START sunt orientative; informaţii precise vor fi publicate pe site-ul al Excursiilor/Curselor Comemorative şi Traseelor de Anduranţă „Kós Károly” din anul 2018.
Începutul perioadei de înscrieri se va comunica prin intermediul reţelei de socializare Facebook a organizaţiei clujene a Societăţii Carpatine Ardelene (Erdélyi Kárpát Egyesület).
Organizator: Organizaţia clujeană a Societăţii Carpatine Ardelene

12:00–13:00 A XX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ştefan”. Vâltoare internaţională de dansuri populare în inima Clujului
Organizator: Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Fundaţia Bibliotecară Heltai Gáspár
Loc: Piaţa Unirii

14:00  După-amiază muzicală cu familia Kostyák. În program lucrările lui Rossini, Bartók și Piazzolla
Organizator: Asociația Clujul Comoară Loc: Muzeul Etnografic al Transilvaniei

17:00  #EMÜK. Selecţie din colecţia Centrului de Artă din Transilvania.
Custode: Vécsi Nagy Zoltán, Madaras Peter.
Organizator: Centrul de Artă Transilvania, Asociaţia Clujul Comoară, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Loc: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

18:00  O privire asupra artei lui Kusztos Endre – vernisajul expoziţiei. Custode: Iakob Attila.
Organizator: Consiliul Local şi Primăria oraşului Sovata, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Asociaţia Clujul Comoară
Loc: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

19:00  Cântec simplu de dragoste. Actorul Laczkó Vass Róbert prezintă creațiile uitate ale compozitorului Eisikovits Mihály. Acompaniază la pian: Nagy Gergő.
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Liceul Teologic Unitarian „János Zsigmond”, Sala festivă „Felvinczi György”

19:00  Hollósy şi colonia de artişti de la Baia Mare. Prezentarea catalogului de lucrări
Organizator: Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Loc: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

23:00  Seară de dansuri populare la Heltai
Organizator: Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Fundația Bibliotecară „Heltai Gáspár”
Loc: Heltai Folk Center

Duminică

19 august

10:00  Expoziția „Hollósy și colonia de artiști de la Baia Mare”. Tur ghidat în limba română condus de muzeograful Iakob Attila.
Organizator: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Loc: Palatul Bánffy / Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

11:00  Slujbă ecumenică pentru deschiderea Zilelor Culturale Maghiare din Cluj,
ediția a IX-a.
Loc: Biserica Unitariană din Centru

11:00  Lumea animalelor. Expoziție fotografică – vernisaj. Custode: Bozsóki Adrienn
Organizator: Organizația clujeană a Societății Carpatine Ardelene
Loc: Biserica Reformată de pe B-dul Nicolae Titulescu (Strada Pata), Galeria Fehér

12:00  Tur ghidat în limbă maghiară al expoziției „Hollósy și colonia de artiști de la Baia Mare”. Ghid: muzeograful Iakob Attila.
Organizator: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Loc: Palatul Bánffy / Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

12:00–13:00 A XX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”. Vâltoare internațională de dansuri populare în inima Clujului.
Organizator: Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Fundația Bibliotecară „Heltai Gáspár”
Loc: Piața Unirii

16:00  Licitație de binefacere din creațiile pictoriței Zsombori Erzsébet (Zsimbi)
Organizator: Fundația Transylvania Trust
Loc: Castelul Bánffy de la Bonțida

16:00  Hóstát. Trecut, prezent și viitor. Prezentare în limba maghiară cu proiecție de film. Invitat: Lönhárt Tamás, cadru didactic la Universitatea „Babeș-Bolyai”. Recital dat de membrii Asociației pentru Păstrarea Tradițiilor Hoștezenilor. Interlocutoare: T. Veress Éva
Organizator: Asociația Kolozsvár Társaság
Loc: Sediul Asociației Kolozsvár Társaság

16:30  Monumente funerare din lemn în Bazinul Carpatic și protecția instituțională a acestora. Dezbatere în limba maghiară. Invitați: preotul reformat Zalatnay István (liderul spiritual al Comunității Ardelene din Budapesta), Buzogány Dezső (istoric, profesor al Institutului Teologic Protestant din Cluj) și Novák László Ferenc (etnograf, istoric), Pozsony Ferenc (etnograf, profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), Uri Imre (preot), Máté Tamás (sculptor în lemn), Bogár Sándor și Polóny Levente (colecționari).
Organizator: Comunitatea Ardeleană din Budapesta, Asociația Clujul Comoară
Loc: Strada Iuliu Maniu nr. 4

16:00  Monumente funerare din lemn în Bazinul Carpatic. Vernisaj bilingv.
Colecția Comunității Ardelene din Budapesta găzduită de complexul bisericesc „Insula Speranței”. Custozi: Bogár Sándor și Polóny Levente
Organizator: Comunitatea Ardeleană din Budapesta, Asociația Clujul Comoară
Loc: Strada Iuliu Maniu nr. 4

17:00  Zilele Filmului Maghiar la Cluj, ediția a IX-a
Gala de filme etnografice de la Stana vine la Cluj / Fundația Dr. Kós Károly – Selecție din filmele cu referințe clujene prezentate la gală
Csibi László: Kós Károly (2013, 28 de minute, subtitrare: RO)
Kötő Zsolt: Ultimul cizmar din Sic (Partea a 2-a)
Organizator: Fundația Tranzit
Loc: Casa Tranzit

17:00  Spectacol de teatru: Ave, Eva. O producție a trupei Regula Contra Regulam Teatro din Italia. Regizor: Raùl Iaiza. Prețul biletelor: 15 lei (10 lei pentru elevi și studenți).
Organizator: Asociația Teatrală Shoshin
Loc: Refectoriul mănăstirii franciscane

17:00  Când sus, când jos. Expoziție fotografică cu lucrările a doi fotografi de avioane, care au surprins păsările de metal în spațiul aerian și în apropierea aeroportului. Etajul întâi: Bikfalvi Zsolt (Carei). Parter: Antal Csaba (satul Gheorgheni).
Loc: Bastionul Croitorilor

18:00  Deschiderea Curții Bánffy. Își dă concursul trupa de dansuri de epocă Amaryllis.
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Curtea Bánffy

18:30  Legende muzicale. Concert pentru copii al formației Evilági.
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Curtea Bánffy

18:30  Întâlnirea cu publicul a trupei Regula Contra Regulam Teatro din Italia
Organizator: Asociația Teatrală Shoshin
Loc: Refectoriul mănăstirii franciscane

19:00  Oratoriul „Sfântul Ștefan, primul rege al Ungariei” de Antonio Caldara. Interpretează ansamblul de muzică barocă „Savaria” din Ungaria.
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Biserica Piaristă Sfânta Treime

19:00  Zilele Filmului Maghiar la Cluj, ediția a IX-a
In memoriam Bardocz Sándor / Ateliere clujene de film / Televiziunea din Cluj
Montaj cinematografic din programele emisiunii de limbă maghiară a Televiziunii din Cluj (30 de minute)
Dezbatere. Invitat: Szép Gyula.
Organizator: Fundația Tranzit
Loc: Casa Tranzit

20:00  Zilele Filmului Maghiar la Cluj, ediția a IX-a
In memoriam Kallós Zoltán
Gulyás Gyula – Gulyás János: Filmul baladelor (1989, 109 minute)
Dezbatere. Invitați: Gulyás Gyula și Szép Gyula.
Organizator: Fundația Tranzit
Loc: Casa Tranzit

20:00  Concert Metropol Group
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Curtea Bánffy

22:00 Party retro cu DJ Matheus
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Curtea Bánffy

23:00  Seară de dansuri populare la Heltai
Organizator: Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Fundația Bibliotecară „Heltai Gáspár”
Loc: Heltai Folk Center

Luni

20 august

10:00–18:00 Vizită în turnul Bisericii Sfântul Mihail
Organizator: Facultatea de Geografie UBB / linia maghiară, Societatea Muzeului Ardelean, Parohia Sfântul Mihail

11:00  Ars Sacra Claudiopolitana –
Expoziția de artă bisericească organizată de Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail. Vernisaj în limba maghiară.
Organizator: Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail
Loc: Strada Iuliu Maniu nr. 4

11:00  Portretul aristocratic de secol XVIII în colecția Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Ghidaj în limba română susținut de Alexandra Sârbu.
Organizator: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Loc: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

12:00–12:30 Concertul de orgă de la prânz. Microrecital susținut de Fazakas Ádám.
Organizator: Comunitatea calvinistă Cluj-Centru
Loc: Biserica Reformată (Strada Mihail Kogălniceanu)

12:00–13:00 A XX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”. Vâltoare internațională de dansuri populare în inima Clujului.
Organizator: Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Fundația Bibliotecară „Heltai Gáspár”
Loc: Piața Unirii

13:00  Paradă stradală. Prezentarea Festivalului Teatral Ambulant KaravanAct.
Organizator: Asociația Teatrală Shoshin
Loc: Piața Unirii

14:00  Arhitectură renascentistă și din perioada domniei lui Matia Corvin la Cluj. Tur ghidat cu ghid vorbitor de limbă română: lector universitar Pakó Klára, istoric de artă la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Organizator: Fundația de Istoria Culturii „Entz Géza”, Departamentul de Istorie în limba maghiară din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – Catedra de Arheologie și Istoria Artei
Locul întâlnirii: în fața intrării Bisericii Franciscane (Piața Muzeului)

16:00  Mimesis VI: 100 ani de discuții paralele. Deschiderea Ediției a VI-a Festivalului de Arte Vizuale Contemporane. Vernisaj bilingv.
Organizator: Asociația Culturală Origo
Loc: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

16:00  Expoziție de animație maghiară. Discursul de deschidere va fi rostit de Répás Zsuzsanna, directoarea Departamentului de Relații Internaționale din cadrul Academiei Maghiare de Arte.
Organizator: Academia Maghiară de Arte, Universitatea Sapientia – Facultatea de Științe și Arte din Cluj-Napoca, Asociația Clujul Comoară
Loc: Universitatea Sapientia, în fața sălii Matia Corvin

16:00  Circ de renume mondial în orășelul Dobronka. Spectacol de marionete regizat de Boráros Milada și prezentat de Atelierul de Creație „Propriul Stăpân” din Ungaria. Recomandat copiilor de peste 4 ani. Prețul biletelor: 5 lei pentru copii, 10 lei pentru adulți.
Organizator: Asociația Teatrală Shoshin
Loc: Sala festivă a Liceului Teoretic „Báthory István”

17:00  Măști, capele, bufnițe: istoria școlii Marianum. Tur al clădirii organizat pentru vorbitori de limbă română. Din cauza capacității limitate a spațiilor, participanții vor trebui să se înregistreze înainte. Rugăm doritorii să scrie un e-mail pe adresa office@korzo.org.ro sau să sune la numărul 0722.811.817. La tur vor putea participa maximum 30 de persoane.
Organizator: Asociația Korzo
Locul întâlnirii: intrarea clădirii Marianum (astăzi Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca).

17:30–18:20 Yogalates – exerciții sub conducerea și supravegherea lui Székely Zsejke
Loc: Lothus Pro Life Center

17:00  Pelerinaj cu ocazia Zilei Sfântului Ștefan. Dezvelirea statuii regelui canonizat în Biserica Romano-Catolică Sfântul Ștefan de pe strada Donath. Statuia a fost realizată de sculptorul Vetró András.

19:00  Degustare de vin: Vinurile lumii. Prezentare în limba română. Locurile sunt limitate și se ocupă în ordinea venirii la eveniment.
Organizator: Asociația Borvadász, Asociația Clujul Comoară
Loc: Casa Libertății Religioase

 

19:00  Gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediția a IX-a.
Szőke István Attila: „Matia Corvin, regele care a cutreierat țara”. Baladă istorică scenico-muzicală în limba maghiară prezentată de Teatrul-Nou (Újszínház) din Budapesta. Regizor: Kökényessy Ági
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Sala mare a Operei Maghiare din Cluj

21:00–01:00 DJ Party (new funk, ska, reggae, electro swing, balkan, rockabilly, new jazz)
Loc: Curtea Berilor Artizanale și spațiul comunitar Planetariu

22:00 Party retro cu DJ Mini
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Curtea Bánffy

23:00  Petrecere de deschidere cu Sharlex și Hunay
Organizator: Cafeneaua Literară Bulgakov
Loc: Cafeneaua Literară Bulgakov

23:00  Seară de dansuri populare la Heltai
Organizator: Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Fundația Bibliotecară „Heltai Gáspár”
Loc: Heltai Folk Center

Marți

21 august

10:00–16:00 Ziua porților deschise la Szabédi
Organizator: Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania
Loc: Casa memorială Szabédi Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania

10:00–18:00 Vizită în turnul Bisericii Sfântul Mihail.
Organizator: Facultatea de Geografie UBB / linia maghiară, Societatea Muzeului Ardelean, Parohia Sfântul Mihail

11:00  Szőke István Attila: „Matia Corvin, regele care a cutreierat țara”. Baladă istorică scenico-muzicală în limba maghiară prezentată de Teatrul-Nou (Újszínház) din Budapesta. Regizor: Kökényessy Ági
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Sala mare a Operei Maghiare din Cluj

11:00  Portretul aristocratic de secol XVIII în colecția Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Ghidaj în limba română susținut de Alexandra Sârbu.
Organizator: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Loc: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

11:00–11:50 Yogalates – exerciții sub conducerea și supravegherea lui Székely Zsejke.
Loc: Lothus Pro Life Center

12:00–13:00 Dansuri Populare în Piața Unirii. Prezentarea ansamblurilor participante la cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”.
Organizator: Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Fundația Bibliotecară „Heltai Gáspár”
Loc: Piața Unirii

12:00–12:30 Concertul de orgă de la prânz. Microrecital susținut de Müller Márta.
Organizator: Comunitatea calvinistă Cluj-Centru
Loc: Biserica Reformată (Strada Mihail Kogălniceanu)

12:00  Expoziție „200 de ani în educația muzicală formală din Cluj. Începuturile”. Vernisaj bilingv.
Curatori: Sófalvi Emese, Másody Ildikó
Organizator: Societatea Muzeului Ardelean, Secția de Filologie-Lingvistică și Istorie, Grupul de lucru de muzicologie din Transilvania, Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”, Biblioteca Academică
Loc: Biblioteca Academică

14:00  Expoziția de artă bisericească organizată de Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail. Tur ghidat în limba română.
Organizator: Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail
Loc: Strada Iuliu Maniu nr. 4

15:00  Cluj – Kolozsvár – Klausenburg 700. Studii de istorie urbană. Volum prezentat de Gaal György, Sipos Gábor, Lupescu Makó Mária, Radu Lupescu, Biró Annamária.
Organizator: Societatea Muzeului Ardelean, Secția de Filologie-Lingvistică și Istorie
Loc: Sediul Societății Muzeului Ardelean

16:00  Vivat Mathias! Vernisaj în limba maghiară al expoziției de desene ale elevilor Liceului Teoretic „Báthory István” și prezentarea cărții de colorat cu aceste lucrări. La eveniment participă elevii liceului și formația Renașterea a Liceului „Báthory István”.
Organizator: Liceul Teoretic „Báthory István”
Loc: Galeria Club a Liceului Teoretic „Báthory István”

16:00  TüKör. Vernisaj bilingv al expoziției sculptorului Nemes Csaba.
Organizator: Asociația Culturală Origo
Loc: Palatul Urania

17:00  Expoziția de fotografie și artă a celei de-a XXIV-a ediții a taberei de creație din Țara Călatei (Jebucu). Curatori: Essig Klára și Essig József
Organizator: Galeria Stars
Loc: Galeria Stars

17:00  Protectorii Patrimoniului. Dezbatere în limba maghiară. Invitați: Kádár Magor, Maksay Ágnes, Tamás Ágnes, Tulkos Tamás. Moderator: Hegedüs Csilla
Organizator: Departamentul Cultural al UDMR, Fundația Communitas
Loc: Casa TIFF

17:00  Expunerea lucrărilor fotografice din cadrul concursului „Sculpturile Clujului” și anunțarea rezultatelor. Expoziția va fi deschisă de Gaal György, președintele Asociației Kelemen Lajos pentru Ocrotirea Monumentelor și Buchwald Péter, președintele Asociației Kolozsvár Társaság
Organizator: Asociația Kelemen Lajos pentru Ocrotirea Monumentelor, Asociația Asociația Kolozsvár Társaság, Consulatul General al Ungariei din Cluj.
Loc: Holul Consulatului General al Ungariei la Cluj

17:00  O plimbare în Bratislava și în Cluj. Istorie gastronomică. Prezentare în limba maghiară a Asociației Civice Pozsonyi Kifli, o plimbare virtuală prin fosta capitală. Prezintă: Korpás Árpád, ghid și vicepreședintele Asociației Civice Pozsonyi Kifli
La pas. Prezentarea publicației KorLépésben, prezentarea seriei de caiete de lucru pentru familii publicată de Asociația Korzo.
Organizator: Asociația Korzo
Loc: Spațiul comunitar K+

17:00  Femei în literatura memorialistică – de la Szendrey Júlia la Csinszka. Dezbatere în limba maghiară. Participă: Szebeni Zsuzsa, directorul Centrului din Sfântu Gheorghe al Institutului Balassi, Kovács Attila Zoltán, directorul Editurii Szépmíves din Budapesta. Cu colaborarea actriței Vindis Andrea și a pianistului Szép András.
Organizator: Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania Casa Memorială Györkös Mányi Albert, Institutul Balassi Centrul Cultural Maghiar, Sfântu Gheorghe
Loc: Casa Memorială Györkös Mányi Albert

17:00  Din două puncte de vedere. Schiffer András și L. Simon László discută despre politică și viața publică. Dezbatere în limba maghiară.
Organizator: Consulatul General al Ungariei din Cluj
Loc: Sala de evenimente a Consulatului General al Ungariei la Cluj

18:00  Expoziții de fotografie Kállai Márton: Slatina (Ucraina) și Mucsy Szilvia: Paralele. Vernisaj în limba română.
Organizator: PhotoRomania Festival, Futures Photography, Photo Europe Network
Loc: Galeria Wincon (Dragalina 93)

18:00  Deschiderea Zilelor Filmului Maghiar, ediția a IX-a. Eveniment la care se servește gulaș la ceaun.
Organizator: Fundația Tranzit
Loc: Casa Tranzit

18:00  Degustare de pălincă. Se degustă produsele multipremiate ale distilăriei Potio Nobilis Sankt Georgius din Sfântu Gheorghe. Taxa de participare: 60 lei/persoană. Înscrieri la numărul de telefon 0770.163.152 sau pe site-ul Bistro 1568.
Organizator: Bistro 1568
Loc: Bistro 1568

18:00  Invazia (Kud Ljud, Slovenia). Spectacol în aer liber.
Organizator: Asociația Teatrală Shoshin
Loc: Piața din fața Casei Matia Corvin

18:15  A XX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”. Parada costumelor populare și un amalgam de dansuri populare în inima Clujului. Ruta: Sediul Fundațiai Heltai – Piața Păcii – Strada Napoca – Scena mare din Piața Unirii
Organizator: Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul Folcloric Szarkaláb

18:30–23:00 Lumea copiilor (Loc de joacă)
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail

19:00  Degustare de vin: vinuri din regiunea Tokaj, Tokaj-Hegyalja, prezentate de Balassa István
Organizator: Asociația Borvadász, Asociația Clujul Comoară
Loc: Casa Libertății Religioase

19:00  Să nu vă credeți niciodată ochilor! Spectacolul interactiv de magie susținut de Belloni (participare fără limită de vârstă)
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Sala festivă a Liceului Teoretic „Báthory István”

19:00  A XX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”. Gala Internațională a Dansului Popular din Cluj
Organizator: Fundația Bibliotecară „Heltai Gáspár”, Ansamblul Folcloric Szarkaláb
Loc: Piața Unirii, scena mare

19:00  Prezentare în limba maghiară a orgii Bisericii Reformate cu două turnuri. Prezintă: Sipos Dávid. La orgă: Sógor Csilla și Sógor Sámuel
Organizator: Episcopia Reformată din Orașul de Jos
Loc: Biserica Reformată cu două turnuri

19:00  Taurul negru și alte povestiri. Spectacol în aer liber.
Organizator: Asociația Teatrală Shoshin
Loc: Piața din fața Casei Matia Corvin

20:00  Lévay Szilveszter–Michael Kunze: „Mozart!” Musical în interpretarea corului Liceului Teoretic „Apáczai Csere János”. Regizor: Lovassy Cseh Tamás. Biletele pot fi cumpărate la fața locului.
Organizator: Liceul Teoretic „Apáczai Csere János”
Loc: Sala Mare a Teatrul Maghiar de Stat din Cluj

20:00  Întâlnirea cu publicul a Asociației Teatrale Shoshin și Asociației Kud Ljud.
Organizator: Asociația Teatrală Shoshin
Loc: Casa Bocskai, sala Óváry

20:00  Zilele Filmului Maghiar, ediția a IX-a: Deschidere. Concert live-performance din muzica de film al lui Márkos Albert.
Organizator: Fundația Tranzit
Loc: Casa Tranzit

21:00  Zilele Filmului Maghiar, ediția a IX-a: Întoarcerea Regelui Matei Corvin
Felméri Cecília: Matei, Matei / Mátyás, Mátyás (2010, 13’, subtitrare: RO)
Czabán György – Pálos György: Globul crucifer / Országalma (1998, 100’, subtitrare: EN)
Organizator: Fundația Tranzit
Loc: Casa Tranzit

21:00–01:00 DJ Party (new funk, ska, reggae, electro swing, balkan, rockabilly, new jazz)
Loc: Curtea Berilor Artizanale și spațiul comunitar Planetariu

22:00  Concertul grupului de tineret Laudate
Organizator: Episcopia Reformată din Orașul de Jos
Loc: Biserica Reformată cu două turnuri

22:00 Afterparty cu Lăutarii din Palatca Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Curtea Bánffy

23:00  Seară de dansuri populare la Heltai
Organizator: Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár
Loc: Heltai Folk Center

23:00  Magia de marți: Mini și Hunay
Organizator: Cafeneaua Literară Bulgakov
Loc: Cafeneaua Literară Bulgakov

Miercuri

22 august

9:00–18:00   Cros ZCMC-Donaton – înscrieri
Organizator: Asociația ORCA, Fundația Eurotrans, EMNT Centrul Pentru Democrație, Asociația Clujul Comoară
Loc: Standul Info de pe strada Kogălniceanu

10:00  Excursie la Izvorul Ascuns din Pădurea Făget. Întâlnire la capătul liniei de troleibuze și tramvaie din Mănăștur. Ghid: Székely Lavotta
Organizator: Societatea Carpatină Ardeleană – Cluj 1891

10:00  Comemorare la mormântul halterofilului Tasnádi István, premiat cu medalia olimpică de argint
Organizator: Asociația Academică Orbán Balázs, Partidul Civic Maghiar
Loc: Cimitirul Central

10:00–18:00 Jocuri: Cum ni se modifică starea după folosirea de LSD, Ecstasy, marijuana și după consumul excesiv de alcool? Încearcă ochelarii de simulare a stării de ebrietate.
Cum e să conduci beat? Simulatorul stării de ebrietate
Jocuri cu întrebări și răspunsuri pe tema prevenției (în limba maghiară). Tombole cu premii. Expoziție de obiecte ornamentale și articole de cadou create de rezidenții Centrului de Terapie din Ozd (județul Mureș), cu posibilitate de cumpărare
Organizator: Fundația Bonus Pastor
Loc: Cortul Bonus Pastor, strada Kogălniceanu

11:00  Rețeaua de localități a Clujului în Evul Mediu. Prezentare în limba maghiară. Invitat: geologul Wanek Ferenc. Gazda evenimentului: Veress Enikő
Organizator: Asociația Kolozsvár Társaság
Loc: Sediul Asociației Kolozsvár Társaság

11:00  Dacă aș fi Regele Matia. Spectacol în limba maghiară al Teatrului de păpuși Puck. Autor: Demeter Ferenc. Regizor: Urmánczi Jenő. Păpuși și scenografie: Liviu Bora
Organizator: Teatrul de păpuși Puck
Loc: Teatrul de păpuși Puck

11:00  Portretul aristocratic de secol XVIII în colecția Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Ghidaj in limba română susținut de Alexandra Sârbu.
Organizator: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Loc: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

12:00  Paradă. Compozițiile în aer liber ale studenților din anul doi de la secția Teatru (UBB). Recomandat atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Organizator: Asociația Teatrală Shoshin
Loc: Curtea Bánffy

12:00–12:30 Concertul de orgă de la prânz. Microrecital susținut de Szabó Szilvia.
Organizator: Episcopia Reformată din Orașul de Jos
Loc: Biserica Reformată (strada Kogălniceanu)

12:00–13:00 Dansuri Populare în Piața Unirii. Prezentarea ansamblurilor participante la cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”
Organizator: Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul Folcloric Szarkaláb
Loc: Piața Unirii

13:00–13:50 De unde vine cultura? De la muzee la festivaluri. Dezbatere în limba maghiară.
Participanți la masa rotundă: Csiki Réka Orsolya – masterand, anul I; Gondos Emőke – Studii culturale, anul II; Molnár Bea – Școala Doctorală, Studii de Hungarologie, Departamentul de Etnografie și Antropologie Maghiară, UBB
Organizator: Universitatea Babeș–Bolyai
Loc: Cortul UBB, strada Kogălniceanu

13:00–16:00 Rucsacul magic. Activități de pedagogie muzeală pentru copii și adulți.
Organizator: Biserica Unitariană Maghiară, Organizația Națională de Tineret Dávid Ferenc, Biserica Unitariană din Centrul Clujului
Loc: Casa Libertății Religioase

14:00  Zilele Folk Heltai, ediția a II-a: Casa Meșteșugurilor (pâslire, olărit, modelajul în lut, legat mărgele, „Colțul cu povești”)
Organizator: Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Heltai Folk Center

14:00  Dialog baroc. Spectacol de muzică și poezie prezentat de Grupul de Teatru Literar Universitar THÉ-Trupp. Director muzical: Haáz Bence.
Organizator: Societatea Muzeului Ardelean, Secția de Filologie-Lingvistică și Istorie, Institutul de Literatură Maghiară al UBB, Grupul de Teatru Literar Universitar THÉ-Trupp
Loc: Facultatea de Litere, Sala Popovici

14:00–14:50 Cum să conducem o instituție publică? Dezbatere în limba maghiară.
Participanți la masa rotundă: Balogh Márton, conferențiar universitar și Cziprián-Kovács Lóránd, conferențiar universitar, Departamentul de Administrație Publică
Organizator: Universitatea „Babeș–Bolyai” din Cluj-Napoca
Loc: Cortul UBB, strada Kogălniceanu

14:00  First Cut: Selecție din filmele studenților la specializarea cinematografie, fotografie și media, Universitatea Sapientia
Incze Kata: Small Talk (12 minute)
Patrubány Csilla: Mușchi / Moha (9 minute)
Kovács Nóra: Nova (13 minute)
Dózsa Endre: Panka (5 minute)
Török Etele: Film cu bătăi / Verekedős film (12 minute)
Frunza Roland: Duminică / Vasárnap (19 minute)
Tasnádi Levente: Somnambul / Alvajáró (30 minute)
Csurka László: Salut, Laci / Szevasz, Laci (10 minute)
Organizator: Universitatea Sapientia, Facultatea din Cluj, Consulatul General al Ungariei din Cluj, Asociația Filmtett, Asociația Clujul Comoară
Loc: Sala Hunyadi Mátyás (Aula Magna) a Universității Sapientia EMTE, Facultatea din Cluj

15:00–15:50 Pedagogie creativă și inovativă în Transilvania – prezentul și viitorul formării cadrelor didactice. Dezbatare în limba maghiară. Participanți la masa rotundă: Szállassy Noémi, asistent universitar și Demény Piroska, conferențiar universitar, Departamentul de Pedagogie și Didactica Aplicată
Organizator: Universitatea „Babeș–Bolyai” din Cluj-Napoca
Loc: Cortul UBB, strada Kogălniceanu

15:00  Expoziția de artă bisericească a Parohiei Romano-Catolice Sfântul Mihail din Cluj. Tur ghidat în limba română.
Organizator: Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail
Loc: Strada Iuliu Maniu nr. 4

15:00  Zilele Folk Heltai, ediția a II-a: Concert pentru copii, prezentarea instrumentelor, dansuri pentru copii cu orchestra Juhász
Organizator: Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Heltai Folk Center

15:00  Matthias Corvinus, regele născut la Cluj. Dezbatere în limba română.
Invitați: Mihai Hasan, Lukács József, Alexandru Simon, Tudor Sălăgean, Sebastian Moga și Victor Salcă
Organizator: Asociația Vechiul Cluj
Loc: Curtea Bánffy

16:00  Zilele Folk Heltai, ediția a II-a: Concertul formației Juhász (Voivodina)
Organizator: Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Heltai Folk Center

16:00  Farkas Wellmann Endre: Gyalu, șmecherul; Arany János: Toldi. Dezbatere cu traducere în limba română. Moderator: Varga Melinda.
Organizator: Academia Scriitorilor Előretolt Helyőrség
Loc: Cafeneaua Insomnia

17:00  Deschiderea Străzii Vinului. Povestiri vesele lângă un pahar de vin în interpretarea Companiei Görömbő
Organizator: Asociația Borvadász, Asociația Clujul Comoară, Consulatul General al Ungariei din Cluj
Loc: Strada Potaissa

17:00  Față-n față. Statuia Regelui Matia Corvin văzută de aproape. Vernisajul expoziției restauratorului și sculptorului Kolozsi Tibor și a fotografului Matei László.
Organizator: Breasla Barabás Miklós
Loc: Galeria Barabás Miklós

17:00  #cultural entrepreneurship. Dezbatere în limba maghiară
Organizator: Kreatív Kolozsvár / Clujul Creativ
Loc: Spațiul comunitar K+

17:00  Cufărul cu comori: Transilvania. Prezentarea în maghiară a proiectului – Maszol, Erdély FM, Erdély TV. Invitați: Ambrus Laura, Tasi Annabella, Németh Szabolcs Előd. Moderator: Hegedüs Csilla.
Organizator: Departamentul Cultural al UDMR, Fundația Communitas
Loc: Casa TIFF

17:00  Gárdos Éva: Budapest Noir (2017, 95 minute, subtitrare: RO), dramă, Ungaria. Filmul nu este recomandat copiilor sub 16 ani!
Organizator: Universitatea Sapientia, Facultatea din Cluj, Consulatul General al Ungariei din Cluj, Asociația Filmtett, Asociația Clujul Comoară
Loc: Sala Hunyadi Mátyás (Aula Magna) a Universității Sapientia, Facultatea din Cluj

17:00  Dacă nu sunt hedonist, pot deveni dependent cu ușurință? Prelegere în limba maghiară susținută de profesorul universitar Horváth Levente (Institutul Teologic Protestant din Cluj)
Organizator: Fundația Bonus Pastor
Loc: Cortul Bonus Pastor, strada Kogălniceanu

17:00  Zilele Filmului Maghiar, ediția a IX-a: Ateliere de film din Cluj / Minimum Party
Filmele Minimum Party din 2018 (60 minute)
Dezbatere. Invitați: Lőrincz Ildikó, Molnár István, Schneider Tibor.
Organizator: Fundația Tranzit
Loc: Casa Tranzit

17:00 Concert Jóvilágvan
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Strada Kogălniceanu

18:00  Street Walker (Kud Ljud/Asociația Shoshin). Tur ghidat cu performance, o plimbare cu prezentare. Punct de pornire: în fața Casei Matia Corvin
Organizator: Asociația Teatrală Shoshin

18:00  Concert Rekegő
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Curtea Bánffy

18:30  Concert Knock out
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Piața Unirii

18:30  Zilele Filmului Maghiar, ediția a IX-a: Ateliere de Film din Cluj / UBB, Facultatea de Teatru și Televiziune
Best of UBB, Facultatea de Teatru și Televiziune 2017–18 (selecție din filmele studenților din anul universitar 2017–2018)
Balázs Botond: Meșterii lutului / Agyagmesterek (11’40”, film documentar, subtitrare: EN)
Prokop Bence: Noul val secuiesc / Székely újhullám (11’55”, film documentar, subtitrare: EN)
Labaditis Iulian: Nero (14’33”, film documentar, subtitrare: EN)
Kovács Kitti: Chatarsis (18’06”, film de scurt metraj, subtitrare: EN)
Dezbatere. Invitați: Katona József și Tárkányi János.
Organizator: Fundația Tranzit
Loc: Casa Tranzit

 

18:30–23:00 Lumea copiilor (Loc de joacă)
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Parohia Sfântul Mihail

19:00  Degustare de vin: vinurile cramei Kaláka – Tállya, Tokaj-Hegyalja, prezentate de Alkonyi László
Organizator: Asociația Borvadász, Asociația Clujul Comoară
Loc: Casa Libertății Religioase

19:00  Seară gastronomică cu enologul Kolonics Károly. Degustare de vinuri din Somló. Taxă de participare: 90 lei/persoană. Înscrieri la telefon 0770.163.152 sau pe site-ul Bistro 1568.
Organizator: Bistro 1568
Loc: Bistro 1568

19:00  Stagiunea de concerte de vară la Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu. Concert de orgă susținut de Luisa Râpă (Würzburg)
Organizator: Episcopia Reformată din centrul Clujului
Loc: Biserica Reformată (Strada Kogălniceanu)

19:00–22:00 Gala cântecelor maghiare cu participarea lui Koós Éva, Vigh Ibolya, Buta Árpád, Maneszes Márton, Petres Tibor. Acompaniază: Ansamblul Folcloric din Mădăraș
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Strada Kogălniceanu

20:00  Zilele Filmului Maghiar, ediția a IX-a
Călătorie în timp / Istoria filmului mut la Cluj
Zágoni Bálint: Pe urmele filmului Sárga csikó. Film documentar despre istoria filmului mut din Cluj (50’, subtitrare: RO)
Discuții cu autorul..
Organizator: Fundația Tranzit
Loc: Casa Tranzit

20:00  Concert Générique (Iszlai József/Albert-Nagy Örs)
Organizator: Asociația Teatrală Shoshin
Loc: Galeria Quadro

21:00–01:00 DJ Party (new funk, ska, reggae, electro swing, balkan, rockabilly, new jazz)
Loc: Curtea berilor artizanale și spațiul comunitar Planetariu

 

21:00 Concert Lovasi ‘18
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Piața Unirii

23:00  Seară de dansuri populare la Heltai
Organizator: Fundația Bibliotecară „Heltai Gáspár”, Ansamblul Folcloric Szarkaláb
Loc: Heltai Folk Center

23:00  Înapoi în viitor: Gergő și Hunay
Organizator: Cafeneaua literară Bulgakov
Loc: Cafeneaua literară Bulgakov

23:00  Concert Baricz
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Curtea Bánffy

Joi

23 august

9:00–18:00   Cros ZCMC-Donaton – înscrieri
Organizator: Asociația ORCA, Fundația Eurotrans, EMNT Centrul Pentru Democrație, Asociația Clujul Comoară
Loc: Standul Info de pe strada Kogălniceanu

10:00  Plimbare prin Cimitirul Central. Tur ghidat în limba engleză condus de Sipos Dávid. Întâlnire la poarta cimitirului.
Organizator: Asociația Clujul Comoară

10:00–13:30 Locul de joacă Bóbita – Meșterii curții regale: fabricarea bijuteriilor regale
Organizator: Asociația Copacul Vieții
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00–13:00 Experimente ludice de fizică
Organizator: Asociația EmpirX
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00–13:00 Întâlnire cu Asociația Dentiștilor Clujeni pentru Îngrijire Dentară: modul corect de spălare a dinților pentru cei mici și cei mari, jocuri cu întrebări și răspunsuri pentru avansați
Organizator: Asociația Copacul Vieții
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00–14:00 Colțul Napsugár (plastilină din făină de sare, colaj floral etc.)
Organizator: Revista pentru copii Napsugár – Szivárvány
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00–16:00 Regele Matia Corvin nu a mințit nici măcar din glumă. Putem să credem ce spune gaița albastră, numită și „pasărea lui Matia”? Activități interactive de cunoștințe despre natură.
Organizator: Departamentul de Biologie și Ecologie, linia maghiară, Muzeul Zoologic, Vivariul, Asociația Apáthy István
Loc: Grădina Mikó, sala de expoziții temporare a Muzeului Zoologic, în hol, dacă vremea permite: în curte

10:00–17:00 Groapa uriașă cu nisip, labirint de antrenament pentru trupe și construirea de castele din carton
Organizator: Grădinița Mikó
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00–17:00 Activități organizate de Filiala Cluj a Uniunii Cercetașilor Maghiari din România
Organizator: Uniunea Cercetașilor Maghiari din România
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00–17:00 Antrenament ludic de fotbal cu Tatár Tamás (întreaga zi)
Organizator: Clubul de Fotbal Juniorul
Loc: Liceul Teoretic Báthory István, curte de sport

10:00–18:00 Aventuri în tabăra lui Matia: activități de meșteșugărit, cortul cavalerilor, tir cu arcul, tir cu arbaleta, cursuri de scrimă pentru copii, jocuri populare și de curte din perioada renascentistă, expoziție de instrumente, prezentarea instrumentelor, muzică de epocă și populară live, spectacole de păpuși de târg
Organizator: Emese Park, Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00–18:00 Pe urmele Regelui Matia Corvin din punct de vedere geologic. Activitate condusă de: Kis Boglárka Mercédesz
Organizator: Departamentul de Geologie UBB, linia maghiară
Loc: Aleea Muzeelor, strada Kogălniceanu

10:00–18:00 Kahoot! Concurs interactiv; Puzzle uriaș și carte de colorat uriașă; Expoziție despre trecutul și prezentul unitarianismului; Puncte de întâlnire: un perete care prezintă caracteristicile comune ale personalităților noastre individuale; Cutia poștală magică; Flash moburi
Organizator: Biserica Unitariană Maghiară, Organizația Națională de Tineret Dávid Ferenc, Biserica Unitariană din Centrul Clujului
Loc: Cortul Szabad Pont, strada Kogălniceanu

10:00–18:00 Jocuri: Cum ni se modifică starea după folosirea de LSD, Ecstasy, marijuana și după consumul excesiv de alcool? Încearcă ochelarii de simulare a stării de ebrietate.
Cum e să conduci beat? Simulatorul stării de ebrietate
Jocuri cu întrebări și răspunsuri pe tema prevenției (în limba maghiară). Tombole cu premii. Expoziție de obiecte ornamentale și articole de cadou create de rezidenții Centrului de Terapie din Ozd (județul Mureș), cu posibilitate de cumpărare.
Organizator: Fundația Bonus Pastor
Loc: Cortul Bonus Pastor, strada Kogălniceanu

10:00–18:00 Publicațiile Societății Maghiare de Cultură din Transilvania. Ce cred tinerii despre cultură? Expoziție, înregistrări audio și proiecție de film, activități de meșteșugărit, jocuri lingvistice
Organizator: Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania Organizația de Tineret, Asociația Ocrotitorilor Limbii Materne, Asociația Georgius Aranka, Revista Művelődés
Loc: Cortul Societății Maghiare de Cultură din Transilvania, strada Kogălniceanu

11:00  Povești clujene. Spectacol în limba maghiară Teatrului de păpuși Puck. Scriitor și dramaturg: Zágoni Balázs. Regizor: Varga Ibolya. Scenografie și păpuși: Elena Ilaș. Muzică: Kötő Áron
Organizator: Teatrul de păpuși Puck
Loc: Teatrul de păpuși Puck

11:00  Portretul aristocratic de secol XVIII în colecția Muzeului de Artă Cluj. Ghidaj in limba română susținut de Alexandra Sârbu.
Organizator: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Loc: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

11:00–13:00 Prezentare ludică de instrumente (în limba maghiară).
Organizator: Asociația InstruMentor
Loc: Refectoriul mănăstirii franciscane

11:00–13:00 Crearea de aranjamente florale pentru cei mici și cei mari
Organizator: Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului
Loc: Cortul Clujul cu flori, strada Kogălniceanu

11:00–19:00 Peretele cu fotografii și biblioteca „Colțul cu cărți”, jocuri cu întrebări și răspunsuri, darts, proiecte Communitas
Organizator: Fundația Communitas
Loc: Cortul Communitas, strada Kogălniceanu

11:00–12:00 Veselie cu Herman Anita și Miklós Gyuri. Cântece la chitară pentru copii.
Organizator: Asociația Copacul Vieții
Loc: Grădina Matia Corvin

12:00  Pálos György: Let the Dragon Out (2018, 74 minute), film documentar, Ungaria
Organizator: Universitatea Sapientia, Facultatea din Cluj, Consulatul General al Ungariei din Cluj, Asociația Filmtett, Asociația Clujul Comoară
Loc: Sala Hunyadi Mátyás (Aula Magna) a Universității Sapientia, Facultatea din Cluj

12:00–12:30 Muzica de orgă de la prânz. Microrecital susținut de Potyó István
Organizator: Episcopia Reformată din centrul Clujului
Loc: Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu

12:00–12:50 Administrațiile locale în lumea virtuală. Știi cum comunică orașul tău în spațiul online? Dezbatere în limba maghiară. Participanți la masa rotundă: Kádár Magor, conferențiar universitar și Benedek István, doctorand, Departamentul de Comunicare, Relații Publice și Publicitate, UBB
Organizator: Universitatea „Babeș–Bolyai” din Cluj-Napoca.
Loc: Cortul UBB, strada Kogălniceanu

12:00–13:00 Dans pe strada Kogălniceanu. Prezentarea ansamblurilor participante la cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”.
Organizator: Fundația Bibliotecară „Heltai Gáspár”, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Strada Kogălniceanu

12:00–14:00 Jocuri de societate cu doboz.ro
Organizator: Asociația Copacul Vieții
Loc: Grădina Matia Corvin

12:00–17:00 Societatea Bolyai – Ziua porților deschise.
Organizator: Asociația Bolyai – Editura Egyetemi Műhely
Loc: B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 116

12:30  Expoziție cu fotografiile realizate în cursul edițiilor anterioare ale Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Vernisaj.
Organizator: Consiliul Național Maghiar din Transilvania, Partidul Popular Maghiar din Transilvania, Organizația de Tineret Minta, Asociația A-PRO-K, Asociația Vigyázó
Loc: Cortul EMNT, strada Kogălniceanu

12:30  Teatru de hârtie la Colțul cu Povești
Organizator: Asociația Copacul Vieții
Loc: Grădina Matia Corvin

12:30  Cei patru piloni ai unui stil de viață sănătos. Prelegere susținută în limba maghiară de Fodor Alpár, consultant.
Organizator: Asociația Academică Orbán Balázs, Partidul Civic Maghiar
Loc: Cortul PCM, strada Kogălniceanu

13:00–13:50 Utilizarea energiei din surse regenerabile. Reciclarea voluntară a deșeurilor. Campanii de conștientizare a problemelor de mediu. Campanii food waste. Dezbatere în limba maghiară: Participanți la masa rotundă: Réti Kinga, conferențiar universitar, expert în protecția mediului; Begy Róbert, conferențiar universitar, Facultatea de Știința Mediului și Ingineria Mediului, UBB; Székely Biborka și Kovrig Zsuzsa, mămici conștiente de problemele de mediu care conduc gospodării ecologice.
Organizator: Universitatea „Babeș–Bolyai” din Cluj-Napoca
Loc: Cortul UBB, strada Kogălniceanu

13:00–14:30 Expoziția costumelor populare din Inucu
Organizator: Asociația Áldás Népesség
Loc: Grădina Matia Corvin

13:00–16:00 Rucsacul magic. Activități de pedagogie muzeală pentru copii și adulți.
Organizator: Biserica Unitariană Maghiară, Organizația Națională de Tineret Dávid Ferenc, Biserica Unitariană din Centrul Clujului
Loc: Casa Libertății Religioase

13:30–14:30 Tradiții vii. Prezentare a maiștrilor meșteșugari, creatorilor de artă populară și designeri din Transilvania.
Organizator: Consiliul Național Maghiar din Transilvania, Asociația Breasla Meșteșugarilor din Transilvania
Loc: Cortul CNMT, strada Kogălniceanu

13:30–17:00 Locul de joacă Bóbita – jocuri de dexteritate
Organizator: Asociația Copacul Vieții
Loc: Grădina Matia Corvin

14:00  Libertatea religioasă la patru voci. Discuții interreligioase despre libertatea religioasă cu preotul luteran Kerékgyártó Imola, preotul reformat Dávid István, preotul catolic Takó István și preotul unitarian Rácz Norbert. Dezbatare în limba maghiară.
Organizator: Biserica Unitariană Maghiară, Organizația Națională de Tineret Dávid Ferenc, Biserica Unitariană din Centrul Clujului
Loc: Cortul Szabad Pont, strada Kogălniceanu

14:00  Kostyál Márk: Coiotul / Kojot (2017, 126 minute), film artistic, Ungaria. Film nerecomandat copiilor sub 16 ani.
Organizator: Universitatea Sapientia, Facultatea din Cluj, Consulatul General al Ungariei din Cluj, Asociația Filmtett, Asociația Clujul Comoară
Loc: Sala Hunyadi Mátyás (Aula Magna) a Universității Sapientia, Facultatea din Cluj

14:00  Zilele Folk, ediția a II-a: Casa Meșteșugurilor. Dansuri populare pentru copii.
Organizator: Fundația Bibliotecară „Heltai Gáspár”, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Heltai Folk Center

14:00–14:50 Majestatea sa, consumatorul media online. Cine este jurnalist și ce sunt știrile în ziua de azi în Transilvania? Dezbatere în limba maghiară. Participanți la masa rotundă: Botházi Mária, conferențiar universitar, UBB; Cseke Péter Tamás, redactorul șef al Maszol; Gazda Árpád, reporter MTI; Papp Attila Zsolt, reporter-șef la Főtér.ro și Vig Emese, redactorul șef al emisiunii în limba maghiară la TVR Cluj.
Organizator: Universitatea „Babeș–Bolyai” din Cluj-Napoca
Loc: Cortul UBB, strada Kogălniceanu

14:00–17:00 Grădinăritul urban – practici de grădinărit
Organizator: Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului
Loc: Cortul Clujul cu flori, strada Kogălniceanu

14:20  Agnus Radio: Despre Fadrusz János. Dezbatere cu Murádin Jenő. Emisiune live.
Organizator: Centrul de Presă Reformat
Loc: Cortul REFO, strada Kogălniceanu

14:30  Regele Matia și bătrânul plugar, Regele Matia își învață propriul frate valoarea muncii. Spectacol prezentat de elevii din clasa a IV-a a Școlii „Báthory István” din Șimleul Silvaniei
Organizator: Asociația Copacul Vieții
Loc: Grădina Matia Corvin

14:30–15:00 Prezentarea activității Asociației Áldás Népesség
Organizator: Asociația Áldás Népesség
Loc: Grădina Matia Corvin

15:00  Expoziția de artă bisericească a Parohiei Romano-Catolice Sfântul Mihail din Cluj. Tur ghidat în limba română.
Organizator: Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail
Loc: Strada Iuliu Maniu nr. 4

15:00  Goodwill Consulting: Care e situația finanțărilor UE pentru companii? Prezentare în limba maghiară.
Loc și organizator: Curtea berilor artizanale și spațiul comunitar Planetariu

15:00–15:50 Cine va conserva patrimoniul nostru arhitectural? Educația inginerilor de specialitate din Cluj a împlinit 20 de ani. Dezbatere în limba maghiară. Participanți la masa rotundă: Eke Zsuzsanna, doctorand la Facultatea de Istorie și Filosofie a UBB; Berki Tímea, director de programe la Fundația Transilvania Trust
Organizator: Universitatea ’Babeș–Bolyai” din Cluj-Napoca
Loc: Cortul UBB, strada Kogălniceanu

15:00–17:00 Activități de meșteșugărit din Inucu: colier de perle, ouă cu perle
Organizator: Asociația Áldás Népesség
Loc: Grădina Matia Corvin

15:00–17:00 Colțul cu desene animate cu Kassay Réka
Organizator: Asociația Copacul Vieții
Loc: Grădina Matia Corvin

16:00  Comunicarea între arte. Vernisaj bilingv al expoziției de prezentare a Grupului de Artă Artwise, pe tema Festivalului de Artă Contemporană Mimesis (100 ani de dialog paralel), reacțiile artiștilor.
Organizator: Grupul Artwise
Loc: H33 Social Innovation Hub

16:00  Zilele Folk, ediția a II-a: Prezentarea muzicii populare instrumentale din Țara Călatei oferită de Könczei Csongor. Interpretează: Varga István Kiscsipás și orchestra sa.
Organizator: Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Heltai Folk Center

16:00–17:00 Dansuri populare pentru copii
Organizator: Asociația Mókatár
Loc: Grădina Matia Corvin

17:00  Galló Béla: Întotdeauna patria. Lansare de carte în limba maghiară. Galló Béla stă de vorbă cu Szili Katalin despre cartea sa autobiografică.
Organizator: Consulatul General al Ungariei din Cluj
Loc: Consulatul General al Ungariei din Cluj

17:00  Concert de muzică de cameră. Interpretează: Haáz Bence la oboi, Trombitás István la vioară, Molnár József la violă, Zágoni Előd la violoncel. Program: piese de Johann Baptist Vanhal, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Muzeul Etnografic al Transilvaniei

17:00  Descoperă drumul regelui cavaler – Drumul Sfântului Ladislau. Dezbatere în limba maghiară. Invitați: Tamás Ágnes, Kádár Magor, Lepedus-Siskó Péter. Moderator: Hegedüs Csilla
Organizator: Departamentul Cultural al UDMR, Fundația Communitas
Loc: Casa TIFF

17:00  #trend. Dezbatere în limba maghiară
Organizator: Kreatív Kolozsvár / Clujul Creativ
Loc: Spațiul comunitar K+

17:00  Nimeni nu scapă? Atelier de prevenție sub conducerea Bartha Éva, psiholog clinic.
Organizator: Fundația Bonus Pastor
Loc: Cortul Bonus Pastor, strada Kogălniceanu

17:00  Zilele Filmului Maghiar, ediția a IX-a
Ateliere de film din Cluj / Televiziunea Cluj
Pákai Enikő: Summa. De vorbă cu personalități științifice din Transilvania. (30 minute)
Organizator: Fundația Tranzit
Loc: Casa Tranzit

17:00  Concert Loose Neckties Society
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Strada Kogălniceanu

17:00–20:00 Muzică populară. Activități de meșteșugărit pentru copii
Organizator: Fundația Bibliotecară „Heltai Gáspár”, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Strada Vinului

17:30  Zilele Filmului Maghiar, ediția a IX-a
In memoriam Kányádi Sándor / Ateliere de film din Cluj / Televiziunea Cluj
De la copac la copac / Fától fáig cu Kányádi Sándor – O compilație din arhivele Emisiunii în Limba Maghiară a TVR Cluj (poezii citite de poet, interviuri, discuții, înregistrări din anii 90), 30’
Dezbatere. Invitați: Balázs Imre József și Demény Péter
Organizator: Fundația Tranzit
Loc: Casa Tranzit

18:00  Tamási Áron: Alinare strămoșească. Spectacol susținut de Teatrul Jókai din Békéscsaba. Regizor: Béres László. Biletele pot fi cumpărate la casa de bilete a teatrului sau pe biletmaster.ro
Organizator: Teatrul Jókai din Békéscsaba, Asociația Clujul Comoară
Loc: Teatrul Maghiar de Stat din Cluj stúdióterme

18:00  Turul orgilor. Tur ghidat în limba română condus de Györgyjakab Miklós. Întâlnire în fața Bisericii Reformate de pe strada Kogălniceanu. La orgă: Sipos Lehel
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj

18:00  Messieur, how embarassing! Teatro tascabile di Bergamo, Italia. Spectacol cu clovni recomandat atât copiilor, cât și adulților. Prețul biletelor: 15 lei pentru adulți, 10 lei pentru elevi.
Organizator: Asociația Teatrală Shoshin
Loc: Refectoriul mănăstirii franciscane

18:00  Generarea și gestionarea ecologică a energiei. Prelegere în limba maghiară susținută de Vallasek István.
Organizator: Societatea Muzeului Ardelean, Secția de Științe Naturale și Secția de Științe Agrare
Loc: Sediul Societății Muzeului Ardelean

18:00  Muzica și cuvântul: dialog între literatură și muzică. Invitat: chitaristul Varga András. Cu colaborarea membrilor Grupului de Teatru Literar Universitar THÉ-Trupp
Organizator: Grupul de Teatru Literar Universitar THÉ-Trupp
Loc: Facultatea de Litere – Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Sala Popovici

18:00  Concert ARGÓ
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Curtea Bánffy

18:30  Zilele Filmului Maghiar, ediția a IX-a
In memoriam Gáll Ernő / Ateliere de film din Cluj / Televiziunea Cluj
Víg Emese: Cei 101 ani ai lui Gáll Ernő / Gáll Ernő 101 éve, 30’– film documentar
Dezbatere. Invitați: Magyari Nándor László și Víg Emese.
Organizator: Fundația Tranzit
Loc: Casa Tranzit

 

18:30–23:00 Lumea copiilor (Loc de joacă)
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Parohia Sfântul Mihail

19:00  Prezentarea orgii Bisericii Reformate cu două turnuri. Prezintă Sipos Dávid, în limba maghiară. La orgă: Sógor Csilla și Sógor Sámuel
Organizator: Episcopia Reformată din Orașul de Jos
Loc: Biserica Reformată cu două turnuri

19:00  Pe urmele comorilor Bánffy. Dezbatere în limba maghiară. Invitați: Csók Zsolt și Bajusz Mátyás, arheologi. Moderator: Hegedűs Csilla
Organizator: Departamentul Cultural al UDMR, Fundația Communitas
Loc: Casa TIFF

19:00  „Vinuri ungurești – arome ardelene”. Seară gastronomică cu degustare de vin. Taxa de participare: 90 lei/persoană. Înscrieri la telefon 0770.163.152 sau pe site-ul Bistro 1568.
Organizator: Consulatul General al Ungariei din Cluj, Bistro 1568
Loc: Bistro 1568

19:00  Degustare de vin: vinurile cramei Frittmann – Soltvadkert, Regiunea Kunság, prezentate de Frittmann Péter
Organizator: Asociația Borvadász, Asociația Clujul Comoară
Loc: Casa Libertății Religioase

19:00 Operett Group Projekt: Magia operetei
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Strada Kogălniceanu

19:00 Concert Szabó Balázs Bandája
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Piața Unirii

20:00  Prezentare de dansuri indiene clasice. Teatro tascabile di Bergamo, Italia. Prețul biletelor: 15 lei pentru adulți, 10 lei pentru elevi.
Organizator: Asociația Teatrală Shoshin
Loc: Refectoriul mănăstirii franciscane

20:00  Zilele Filmului Maghiar, ediția a IX-a
Filme documentare din Cluj
Csibi László: Nussbaum. 95736 (2017, 52’, subtitrare: RO)
Dezbatere. Invitați: Csibi László, Nuszbaum László și Tibori Szabó Zoltán.Organizator: Fundația Tranzit
Loc: Casa Tranzit

20:00  Concert Európa Kiadó
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Curtea Bánffy

21:00  Întâlnirea cu publicul a companiei italiene Teatro tascabile di Bergamo
Organizator: Asociația Teatrală Shoshin
Loc: Refectoriul mănăstirii franciscane

21:00 Concert Rúzsa Magdi
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Piața Unirii

22:00  Zilele Filmului Maghiar, ediția a IX-a
Producători clujeni – Kántor László
Révész Bálint: Granny Project (2017 – 90’, Ungaria, subtitrare: EN)
Film documentar în limba engleză, germană și maghiară. Dezbatere. Invitați: Kántor László.
Organizator: Fundația Tranzit
Loc: Casa Tranzit

22:30  Seara de chitară cu Miklós Gyuri
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Curtea Bánffy

23:00  Seară de dansuri populare la Heltai
Organizator: Fundația Bibliotecară „Heltai Gáspár”, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Heltai Folk Center

23:00  O mică nebunie: Pici, Massive și Raymi
Organizator: Cafeneaua Literară Bulgakov
Loc: Cafeneaua Literară Bulgakov

23:00–02:00 DJ Party (new funk, ska, reggae, electro swing, balkan, rockabilly, new jazz)
Loc: Curtea berilor artizanale și spațiul comunitar Planetariu

Vineri

24 august

9:00–18:00   Cros ZCMC-Donaton – înscrieri
Organizator: Asociația ORCA, Fundația Eurotrans, EMNT Centrul Pentru Democrație, Asociația Clujul Comoară
Loc: Standul Info de pe strada Kogălniceanu

10:00  Vizită turistică prin oraș. Tur ghidat în limba engleză condus de ghidul turistic Sipos Dávid. Loc de întâlnire: la standul Info din Centru.
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj

10:00  Ziua porților deschise la Departamentul de Istorie din Cluj, linia maghiară. Vernisajul expoziției „În piața din Pápa”, parte a programului „Lendület” al Academiei Ungare de Științe
Organizator: Departamentul de Istorie, limba maghiară, UBB
Loc: Institutul de Istorie

10:00–13:30 Locul de joacă Bóbita – Meșterii curții regale: fabricarea instrumentelor regale
Organizator: Asociația Copacul Vieții
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00–14:00 Colțul Napsugár (plastilină din făină de sare, colaj floral etc.)
Organizator: Revista pentru copii Napsugár – Szivárvány
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00–17:00 Activități organizate de Filiala Cluj a Uniunii Cercetașilor Maghiari din România
Organizator: Uniunea Cercetașilor Maghiari din România
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00–16:00 Regele Matia Corvin nu a mințit nici măcar din glumă. Putem să credem ce spune gaița albastră, numită și „pasărea lui Matia”? Activități interactive de cunoștințe despre natură.
Organizator: Departamentul de Biologie și Ecologie, linia maghiară, Muzeul Zoologic, Vivariul, Asociația Apáthy István
Loc: Grădina Mikó, sala de expoziții temporare a Muzeului Zoologic, în hol (dacă vremea permite, în curte)

10:00–17:00 Groapa uriașă cu nisip, labirint de antrenament pentru trupe și construirea de castele din carton
Organizator: Grădinița Mikó
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00–17:00 Activități de meșteșugărit din Inucu: colier de perle, ouă cu perle
Organizator: Asociația Áldás Népesség
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00–17:00 Activități de meșteșugărit de la Izvoru Crișului: crearea de jucării artizanale ingenioase
Organizator: Asociația Áldás Népesség
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00  Întâlnirea absolvenților Departamentului Literatură și Lingvistică Maghiară – Universitatea „Babeș–Bolyai”
Organizator: Universitatea „Babeș–Bolyai” – Facultatea de Litere – Linia maghiară
Loc: Facultatea de Litere

10:00–18:00 Aventuri în tabăra lui Matia: activități de meșteșugărit, cortul cavalerilor, tir cu arcul, tir cu arbaleta, cursuri de scrimă pentru copii, jocuri populare și de curte din perioada renascentistă, expoziție de instrumente, prezentarea instrumentelor, muzică de epocă și populară live, spectacole de păpuși de târg
Organizator: Emese Park, Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00–18:00 Experimente de fizică ușor de realizat. Demonstrații și experimente interactive de fizică.
Organizator: Departamentul de Fizică, UBB, linia maghiară, Asociația Empirix
Loc: Aleea Muzeelor, strada Kogălniceanu

10:00–18:00 Experimente distractive (și sigure) de chimie. Demonstrații și experimente interactive de chimie.
Organizator: Departamentul de Chimie și Inginerie Chimică, UBB, linia maghiară,
Loc: Aleea Muzeelor, strada Kogălniceanu

10:00–18:00 Kahoot! Concurs interactiv; Puzzle uriaș și carte de colorat uriașă; Expoziție despre trecutul și prezentul unitarianismului; Puncte de întâlnire: un perete care prezintă caracteristicile comune ale personalităților noastre individuale; Cutia poștală magică; Flash moburi
Organizator: Biserica Unitariană Maghiară, Organizația Națională de Tineret Dávid Ferenc, Biserica Unitariană din Centrul Clujului
Loc: Cortul Szabad Pont, strada Kogălniceanu

10:00–18:00 Jocuri: Cum ni se modifică starea după folosirea de LSD, Ecstasy, marijuana și după consumul excesiv de alcool? Încearcă ochelarii de simulare a stării de ebrietate.
Cum e să conduci beat? Simulatorul stării de ebrietate
Jocuri cu întrebări și răspunsuri pe tema prevenției (în limba maghiară). Tombole cu premii. Expoziție de obiecte ornamentale și articole de cadou create de rezidenții Centrului de Terapie din Ozd (județul Mureș), cu posibilitate de cumpărare
Organizator: Fundația Bonus Pastor
Loc: Cortul Bonus Pastor, strada Kogălniceanu

10:00–18:00 Publicațiile Societății Maghiare de Cultură din Transilvania. Ce cred tinerii despre cultură? – expoziție, înregistrări audio și proiecție de film, activități de meșteșugărit, jocuri lingvistice
Organizator: Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania Organizația de Tineret, Asociația Ocrotitorilor Limbii Materne, Asociația Georgius Aranka, Revista Művelődés
Loc: Cortul Societății Maghiare de Cultură din Transilvania, strada Kogălniceanu

11:00  Concurs de căutare de flori. Eveniment pentru familii. Pornirea de la Cortul Clujul cu flori.
Organizator: Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului
Loc: Cortul Clujul cu flori, strada Kogălniceanu

11:00  Pod, beci, arhivă? Dezbatere în limba maghiară cu arhiviști. Moderator: Nagy Róbert
Organizator: Departamentul de Istorie, limba maghiară, UBB
Loc: Institutul de Istorie

11:00  Portretul aristocratic de secol XVIII în colecția Muzeului de Artă Cluj. Ghidaj in limba română susținut de Alexandra Sârbu.
Organizator: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Loc: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

11:00–12:00 Povești cântate cu Szabó Kinga
Organizator: Asociația Copacul Vieții
Loc: Grădina Matia Corvin

11:00–12:30 Invitata Asociației Dentiștilor Clujeni pentru Îngrijire Dentară este Lurfa, periuța de dinți vorbitoare. Prezentarea poveștilor „cu dinți” scrise de Kerekes-Máthé Bernadette. De vorbă cu autorul despre carte și importanța prevenției dentare
Organizator: Asociația Copacul Vieții
Loc: Grădina Matia Corvin

11:00–19:00 Peretele cu fotografii și biblioteca „Colțul cu cărți”, jocuri cu întrebări și răspunsuri, darts, proiecte Communitas
Organizator: Fundația Communitas
Loc: Cortul Communitas, strada Kogălniceanu

12:00  Imagini ale cultului regilor sfinți ai Ungariei din secolul XVIII în Cluj. Prelegere în limba maghiară susținută de Kovács Zsolt, profesor UBB
Organizator: Departamentul de Istorie, limba maghiară, UBB
Loc: Institutul de Istorie

12:00  M. Kiss Csaba, Rohonyi Gábor: Brazilienii / Brazilok (2017, 95 minute, subtitrare: RO), film artistic, Ungaria. Film recomandat copiilor sub vârsta de 12 ani doar sub supravegherea părinților
Organizator: Universitatea Sapientia, Facultatea din Cluj, Consulatul General al Ungariei din Cluj, Asociația Filmtett, Asociația Clujul Comoară
Loc: Sala Hunyadi Mátyás (Aula Magna) a Universității Sapientia, Facultatea din Cluj

12:00–12:30 Concertul de orgă de la prânz. Microrecital susținut de Móra Emese
Organizator: Episcopia Reformată din Centrul Clujului
Loc: Biserica Reformată (Strada Kogălniceanu)

12:00–13:00 Dans pe strada Kogălniceanu. Prezentarea ansamblurilor participante la cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”
Organizator: Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Strada Kogălniceanu

12:00–14:00 Jocuri de societate cu doboz.ro
Organizator: Asociația Copacul Vieții
Loc: Grădina Matia Corvin

12:30  Teatru de hârtie la Colțul cu Povești
Organizator: Asociația Copacul Vieții, Biblioteca Comunitară Mesekuckó
Loc: Grădina Matia Corvin

12:30  Tradiții vii. Întâlnire cu meșteri ardeleni, creatori de produse de artă populară și designeri.
Organizator: Consiliul Național Maghiar din Transilvania, Asociația Breasla Meșteșugarilor din Transilvania
Loc: Cortul CNMT, Strada Kogălniceanu

13:00  Despre arheologie un pic altfel. Prelegere în limba maghiară susținută de Molnár-Kovács Zsolt, profesor UBB
Organizator: Departamentul de Istorie, limba maghiară, UBB
Loc: Institutul de Istorie

13:00–13:50 De la Cluj în Canada prin Harvard. Studenții UBB la Facultatea de Științe Economice la concursurile internaționale de studii de caz. Participanți la masa rotundă: Szász Levente, conferențiar universitar, prodecan; Éltes Rita (anul III, specializarea Management), Kelemen Kincső (Anul II, specializarea Informatică Economică), Szabó Norbert (anul III, specializarea Finanțe și Bănci), Departamentul de Economie și Gestiunea Afacerilor, linia maghiară, UBB
Organizator: Universitatea „Babeș–Bolyai” din Cluj-Napoca
Loc: Cortul UBB, strada Kogălniceanu

13:00–16:00 Rucsacul magic. Activități de pedagogie muzeală pentru copii și adulți.
Organizator: Biserica Unitariană Maghiară, Organizația Națională de Tineret Dávid Ferenc, Biserica Unitariană din Centrul Clujului
Loc: Casa Libertății Religioase

13:00–18:00 Concurs cu întrebări și răspunsuri în garaj: Cine sunt eu? Jocuri de societate; talcioc, vizită în culise.
Organizator: Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Loc: Cortul Teatru, strada Kogălniceanu

13:30  Activități de meșteșugărit: atelier de broderie. Activități conduse de Albert Bea.
Organizator: Consiliul Național Maghiar din Transilvania
Loc: Cortul CNMT, strada Kogălniceanu

13:30  Regele Matia și judecătorul din Cluj. Spectacol prezentat de Compania de Comedie Keljfeljancsi. Regizor: Demeter Ferenc
Organizator: Compania de Comedie Keljfeljancsi
Loc: Grădina Matia Corvin

13:30–17:00 Locul de joacă Bóbita – Meșterii curții regale: fabricarea lămpilor folosite în curtea regală
Organizator: Asociația Copacul Vieții
Loc: Grădina Matia Corvin

14:00  Ecoul unei iubiri fără speranță. Vernisajul expoziției de cărți poștale din perioada 1914– 1918. Curatori: Lőrincz Dénes, Hunyadi Attila Gábor
Organizator: Departamentul de Istorie, limba maghiară, UBB
Loc: Institutul de Istorie

14:00  Lumea episcopului unitarian și fizicianului Körmöczi János. Activitate condusă de elevii cercului de fizică din cadrul Colegiului Unitarian „János Zsigmond”
Organizator: Biserica Unitariană Maghiară, Organizația Națională de Tineret Dávid Ferenc, Biserica Unitariană din Centrul Clujului
Loc: Cortul Szabad Pont, strada Kogălniceanu

14:00  Moștenirea noastră, Clujul. Dezbatare despre piețele publice și clădirile orașului, precum și conservarea acestora.
Organizator: Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului
Loc: Cortul Clujul cu flori, strada Kogălniceanu

14:00  Zilele Folk, ediția a II-a: Casa Meșteșugurilor. Dansuri populare pentru copii.
Organizator: Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Heltai Folk Center

14:00–14:50 Specializarea cinematografie și fotografie la UBB. Participanți la masa rotundă: Bátori Anna, conferențiar universitar și Márkus Etelka, cadru didactic universitar, realizator TV, Departamentul de Cinematografie, Fotografie și Media, UBB
Organizator: Universitatea „Babeș–Bolyai” din Cluj-Napoca
Loc: Cortul UBB, strada Kogălniceanu

14:00–17:00 Și eu vreau să mă joc! Activități de sensibilizare cu Berszán Lídia
Organizator: Asociația Copacul Vieții
Loc: Grădina Matia Corvin

15:00  Creatorii Communitas! Întâlnire cu bursierii creatori ai Fundației Communitas. Invitați: bursierii din anul 2017–2018.
Organizator: Fundația Communitas
Loc: Casa TIFF

15:00  Mărșăluind sub steaguri grele. Momente din „socialismul real” construit la Cluj timp de jumătate de secol. Prelegere în limba maghiară susținută de Lönhárt Tamás, cadru didactic la Universitatea „Babeș–Bolyai” din Cluj-Napoca
Organizator: Departamentul de Istorie, limba maghiară, UBB
Loc: Institutul de Istorie

15:00–15:50 Dincolo de artă (oportunități și provocări în formarea și practica contemporană teatrală). Dezbatere în limba maghiară. Participanți la masa rotundă: Tompa Andrea, conferențiar universitar, scriitor, redactorul-șef al revistei Színház; Sipos Krisztina, creator teatral (muzician, regizor, performer); Csoma Nóra, expert în comunicare, Incubator Communication Company; Köllő Csongor, doctorand, membru fondator al Asociației Teatrală Shoshin
Organizator: Universitatea „Babeș–Bolyai” din Cluj-Napoca
Loc: Cortul UBB, strada Kogălniceanu

15:00–17:00 Colțul cu desene animate cu Kassay Réka
Organizator: Asociația Copacul Vieții
Loc: Grădina Matia Corvin

15:30  Dansuri populare pentru copii pe muzica populară a ceangăilor, cu orchestra Rekegő.
Organizator: Consiliul Național Maghiar din Transilvania
Loc: Cortul CNMT, strada Kogălniceanu

16:00  Vivat Mathias! Vernisajul bilingv al expozițiilor organizate în cadrul Anului Jubiliar Regele Matia: expozițiile de panouri bilingve Regele Matia – patronul artelor și soldatul, Epoca glorioasă a Huniazilor, precum și Spațiile Regelui Matia. Expoziții deschise de Csibi Krisztina, directorul Institutului Magyarság Háza; Gaal Gergely, președintele consiliului consultativ pentru Anul Jubiliar Matia Corvin și Radu Lupescu, istoric
Organizator: Institutul Magyarság Háza, Asociația Pro Patria, Asociația Clujul Comoară
Loc: Biserica Reformată (Strada Kogălniceanu)

16:00  Bătălie verbală maraton. În vizor politicienii UDMR: Kelemen Hunor, Porcsalmi Bálint, Csoma Botond, Hegedüs Csilla, Horváth Anna.
Organizator: UDMR, Fundația Communitas
Loc: Strada Iuliu Maniu nr. 4

16:00  Zilele Clujene ale Șahului Erkel Ferenc, ediția a IV-a.
Discuții și simultan de șah cu Portisch Lajos, Sportivul Națiunii (Ungaria), maestru internațional de șah, campionul Ungarie de nouă ori. Interlocutor: Nagy Elek, om de afaceri.
Organizator: Asociația Clujul Comoară
Loc: Sala festivă a Colegiului Unitarian „János Zsigmond”

16:00  Transilvania și proclamarea libertății religioase. Prelegere în limba maghiară susținută de Rüsz-Fogarasi Enikő, profesor universitar, Universitatea „Babeș–Bolyai” din Cluj-Napoca.
Organizator: Departamentul de Istorie, limba maghiară, UBB
Loc: Institutul de Istorie

16:00  Zilele Folk, ediția a II-a: Concertul muzicienilor populari din jurul Clujului
Organizator: Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Heltai Folk Center

16:00  Expoziție de design de bijuterii, prezentare interactivă de modă. Prezentarea tinerilor designeri prin tema realizării de contacte și a dialogului.
Organizator: Grupul Artwise
Loc: H33 Social Innovation Hub

16:00–17:00 Cum să facem un aranjament Kokedama?
Organizator: Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului
Loc: Cortul Clujul cu flori, strada Kogălniceanu

16:00–20:00 Cursuri de tenis pentru cei mici și cei mari
Organizator: Asociația de Sport Tenszki
Loc: Curtea Liceului Teoretic Báthory István

17:00  Vivat Mathias! Muzică de cor renascentistă în interpretarea formației de muzică veche Claudiopolis.
Organizator: Asociația Egyházzene Kolozsvár, Asociația Clujul Comoară
Loc: Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu

17:00  Cercetarea Casei Episcopale Unitariene din punct de vedere al istoriei artei. Prelegere în limba română susținută de Radu Lupescu și Kovács Zsolt, cadre didactice universitare
Organizator: Biserica Unitariană Maghiară, Organizația Națională de Tineret Dávid Ferenc, Biserica Unitariană din Centrul Clujului
Loc: Casa Libertății Religioase

17:00  Fiecare locuitor contează. Măsuri administrative pentru combaterea violenței în familie și a sărăciei. Dezbatere în limba maghiară. Invitată: László Éva, psiholog. Moderator: Oláh Emese, viceprimarul Clujului.
Organizator: Fundația Communitas
Loc: Casa TIFF

 

17:00  Întâlnirea absolvenților. Întâlnire istorică cu absolvenții departamentelor de istorie, istoria artei, arheologie, arhivistică, studii europene, relații internaționale și turism cultural
Organizator: Departamentul de Istorie, limba maghiară, Universitatea „Babeș–Bolyai” din Cluj-Napoca
Loc: Curtea Institutului de Istorie

17:00  Expoziția de artă bisericească a Parohiei Romano-Catolice Sfântul Mihail din Cluj. Tur ghidat în limba română
Organizator: Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail
Loc: Strada Iuliu Maniu nr. 4

17:00  #influencer. Dezbatere
Organizator: Clujul Creativ
Loc: Spațiul comunitar K+

17:00  Csupó Gábor: Pappa pia (2017, 105 minute), comedie romantică, Ungaria. Film recomandat copiilor sub vârsta de 12 ani doar sub supravegherea părinților.
Organizator: Universitatea Sapientia, Facultatea din Cluj, Consulatul General al Ungariei din Cluj, Asociația Filmtett, Asociația Clujul Comoară
Loc: Sala Hunyadi Mátyás (Aula Magna) a Universității Sapientia, Facultatea din Cluj

17:00  Zilele Filmului Maghiar, ediția a IX-a
Ateliere de film din Cluj / Filmtett – Atelier Duna
Filmele celei de-a 16-a ediții ale taberei de creație Filmtett, 2017
Bertóti Attila, Vezsenyi Tamás: Semnal / Szignál (2017, 1’, subtitrare: RO)
Besenyei Katalin: Medicul tatălui meu nu lucrează / Apám orvosa nem praktizál (2017, 15’, subtitrare: EN)
Csont Zsombor: Frica tatălui / Apapara (2017, 1’)
Dobi Ferenc: Înnebunitor / Észveszejtő (2017, 12’, subtitrare: RO)
Zeleny Ákos: Icar / Ikarosz (2017, 4’)
Lokodi Melinda: Fifi (2017, 4’)
Németh Imre Zoltán: Paradise Park (2017, 3’)
Vácz Péter: Fața de pernă / Párnaarc (2017, 11’)
Kántor Zsolt: Prometeu, chițcanul / Prométeusz, a cickány (2017, 4’)
Szucher Ágnes: Știi de ce mă tem / Tudod, mitől félek? (2017, 5’, subtitrare: RO)
Sztercey Benedek Szabolcs: Your Face Through the Screen (2017, 10’, subtitrare: RO)
În plus: filme surpriză din creațiile taberei Filmtett de anul acesta.
De vorbă cu creatorii. Invitat: Jakab-Benke Nándor.
Organizator: Fundația Tranzit
Loc: Casa Tranzit

17:00  Campionat de fotbal Dribli cu participarea unor persoane publice, ediția a 5-a
Organizator: Clubul de Fotbal pentru copii „Dribli”
Loc: Curtea Liceului Teoretic Báthory István

17:00  Concert Misztrál
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Strada Kogălniceanu

17:00–20:00 Muzică populară. Activități de meșteșugărit pentru copii
Organizator: Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Strada Vinului

18:00  Gárdonyi Zoltán: Văduva din Sarepta. Oratoriu mic pentru voce solo, cor mixt și orgă. Interpretează: Corul mixt al Episcopiei Reformate din Orașul de Jos.
La orgă: Sógor Sámuel, dirijor Sógor Csilla
Organizator: Episcopia Reformată din Orașul de Jos
Loc: Biserica Reformată cu două turnuri

18:30  Zilele Filmului Maghiar, ediția a IX-a
Ateliere de film din Cluj / Universitatea Sapientia, specializarea cinematografie, fotografie și media
Sapi First Cut (selecție din filmele studențești din anul 2017–2018, 110 minute)
Incze Kata: Small Talk (12 minute)
Patrubány Csilla: Mușchi / Moha (9 minute)
Kovács Nóra: Nova (13 minute)
Dózsa Endre: Panka (5 minute)
Török Etele: Film cu bătăi / Verekedős film (12 minute, subtitrare: RO)
Frunza Roland: Duminică / Vasárnap (19 minute, subtitrare: RO)
Tasnádi Levente: Somnambul / Alvajáró (30 minute, subtitrare: RO)
Csurka László: Salut, Laci / Szevasz, Laci (10 minute)
De vorbă cu creatorii.
Organizator: Fundația Tranzit
Loc: Casa Tranzit

18:00  Turul orgilor. Tur ghidat în limba maghiară condus de Sipos Dávid. Întâlnire în fața Bisericii Reformate de pe strada Kogălniceanu. La orgă: Sipos Lehel
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj

18:00  Ce este în sticlă? Degustare de beri artizanale din Cluj acompaniată de o prezentare despre istoria berii și fabricarea berii
Loc: Curtea berilor artizanale și spațiul comunitar Planetariu

18:00  Concert Musica Historica
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Curtea Bánffy

18:30  Concert The Carbonfools
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Strada Kogălniceanu

18:30–23:00 Lumea copiilor (loc de joacă)
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Parohia Sfântul Mihail

19:00  Degustare de vin: Vinuri și gastronomie în prezentarea Asociațiai Borbarátnők (Prietenele vinului)
Organizator: Asociația Borbarátnők, Asociația Clujul Comoară
Loc: Casa Libertății Religioase

19:00  Concert Keresztes Ildikó
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Piața Unirii

21:00  Zilele Filmului Maghiar, ediția a IX-a
Întoarcerea Regelui Matia Corvin / Ateliere de film din Cluj / Video Pontes
Maksay Ágnes: Mathias Rex, film documentar (2011, 30 minute)
De vorbă cu creatorul
Organizator: Fundația Tranzit
Loc: Casa Tranzit

21:00 Concert Révész Sándor – Závodi János: Piramis évek
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Piața Unirii

21:00–03:00 DJ Party (new funk, ska, reggae, electro swing, balkan, rockabilly, new jazz)
Loc: Curtea berilor artizanale și spațiul comunitar Planetariu

22:00  Zilele Filmului Maghiar, ediția a IX-a
Actori clujeni – Molnár Levente „Kecske”
Bogdán Árpád: Geneza / Genezis, film artistic, Ungaria (2018, 120’, subtitrare: EN)
Dezbatere. Invitați: Bogdán Árpád și Molnár Levente „Kecske”
Organizator: Fundația Tranzit
Loc: Casa Tranzit

22:30  Concert Bohemian Betyars
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Curtea Bánffy

23:00  Seară de dansuri populare la Heltai
Organizator: Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Heltai Folk Center

23:00  Cheful de vineri seara: Barneey, Czika și Johnny
Organizator: Cafeneaua Literară Bulgakov
Loc: Cafeneaua Literară Bulgakov

Sâmbătă

25 august

9:00  Bucuria gătitului și pregătirea unui taur la proțap
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Curtea Liceului Apáczai

9:00–10:00   Cros ZCMC Donaton – înscrieri
Organizator: Asociația ORCA, Fundația Eurotrans, EMNT Centrul Pentru Democrație, Asociația Clujul Comoară
Loc: Standul Info de pe strada Kogălniceanu

9:00–10:30   Cros ZCMC – distribuire kit de înscriere
Organizator: Asociația ORCA, Fundația Eurotrans, EMNT Centrul Pentru Democrație, Asociația Clujul Comoară
Loc: Standul Info de pe strada Kogălniceanu

9:00–21:00   Cupa de fotbal seniori KEK, ediția a VIII-a
Organizator: Asociația Tectum, Asociația de Tineret și Sport din Transilvania
Loc: Parcul Sportiv Iuliu Hațieganu – terenul de fotbal cu gazon artificial

10:00  Zilele Clujene ale Șahului Erkel Ferenc, ediția a IV-a. Concurs de șah rapid deschis pentru amatori
Organizator: Asociația Clujul Comoară
Loc: Liceul Teologic Unitarian „János Zsigmond”, Sala festivă „Felvinczi György”

10:00  Bijuteriile baroce ale Clujului. Tur ghidat în limba română condus de Tóth-Gödri Iringó, istoric de artă (doctorand, UBB). Întâlnire în fața Bisericii Romano Catolice Sf. Mihail
Organizator: Fundația de Istoria Culturii Entz Géza, Departamentul de Istorie, limba maghiară, UBB, Catedra de Arheologie și Istoria Culturii

10:00–11:00 Oră de literatură maghiară în clădirea Marianum: „Cei a căror inimă a trăit acolo sus”- Criterii în simbolistica și retorica cultului sfinților. Prelegere susținută de Gábor Csilla, profesor universitar
Organizator: Facultatea de Litere UBB, linia maghiară
Loc: Marianum – Clădirea Facultății de Litere UBB

10:00–12:00 Cafele artizanale. Prezentare și degustare.
Loc: Curtea berilor artizanale și spațiul comunitar Planetariu

10:00–13:00 Locul de joacă Bóbita – Meșterii curții regale: herghelia regală
Organizator: Asociația Copacul Vieții
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00–14:00 Colțul Napsugár (plastilină din făină de sare, colaj floral etc.)
Organizator: Revista pentru copii Napsugár – Szivárvány
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00–16:00 Regele Matia Corvin nu a mințit nici măcar din glumă. Putem să credem ce spune gaița albastră, numită și „pasărea lui Matia”? Activități interactive de cunoștiințe despre natură.
Organizator: Departamentul de Biologie și Ecologie, linia maghiară, Muzeul Zoologic, Vivariul, Asociația Apáthy István
Loc: Grădina Mikó, sala de expoziții temporare a Muzeului Zoologic, în hol (dacă vremea permite, în curte)

10:00–17:00 Groapa uriașă cu nisip, labirint de antrenament pentru trupe și construirea de castele din carton
Organizator: Grădinița Mikó
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00–17:00 Activități organizate de Filiala Cluj a Uniunii Cercetașilor Maghiari din România
Organizator: Uniunea Cercetașilor Maghiari din România
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00–17:00 Activități de meșteșugărit din Inucu: colier de perle, ouă cu perle
Organizator: Asociația Áldás Népesség
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00–17:00 Activități de meșteșugărit de la Izvoru Crișului: crearea de jucării artizanale ingenioase
Organizator: Asociația Áldás Népesség
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00–18:00 Publicațiile Societății Maghiare de Cultură din Transilvania. Ce cred tinerii despre cultură? Expoziție, înregistrări audio și proiecție de film, activități de meșteșugărit, jocuri lingvistice.
Organizator: Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania Organizația de Tineret, Asociația Ocrotitorilor Limbii Materne, Asociația Georgius Aranka, Revista Művelődés
Loc: Cortul Societății Maghiare de Cultură din Transilvania, strada Kogălniceanu

10:00–18:00 Aventuri în tabăra lui Matia: activități de meșteșugărit, cortul cavalerilor, tir cu arcul, tir cu arbaleta, cursuri de scrimă pentru copii, jocuri populare și de curte din perioada renascentistă, expoziție de instrumente, prezentarea instrumentelor, muzică de epocă și populară live, spectacole de păpuși de târg
Organizator: Emese Park, Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00–18:00 Pe urmele Regelui Matia: pietre de construcție folosite în Cluj. Activitate condusă de Gál Ágnes
Organizator: Departamentul de Geologie, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, linia maghiară
Loc: Aleea Muzeelor, strada Kogălniceanu

10:00–18:00 Campionat Crusaders Flag Football V (adulți)
Organizator: Asociația Tectum, Asociația de Tineret și Sport din Transilvania
Loc: Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu” (terenul cu gazon)

10:00–18:00 Campionat Crusaders Flag Football II (tineret)
Organizator: Asociația Tectum, Asociația de Tineret și Sport din Transilvania
Loc: Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu” (terenul cu gazon)

10:00–18:00 Campionat Crusaders Flag Football I (femei)
Organizator: Asociația Tectum, Asociația de Tineret și Sport din Transilvania
Loc: Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu” (terenul cu gazon)

10:00–18:00 Kahoot! Concurs interactiv; Puzzle uriaș și carte de colorat uriașă; Expoziție despre trecutul și prezentul unitarianismului; Puncte de întâlnire: un perete care prezintă caracteristicile comune ale personalităților noastre individuale; Cutia poștală magică; Flash moburi
Organizator: Biserica Unitariană Maghiară, Organizația Națională de Tineret Dávid Ferenc, Biserica Unitariană din Centrul Clujului
Loc: Cortul Szabad Pont, strada Kogălniceanu

10:00–18:00 Jocuri: Cum ni se modifică starea după folosirea de LSD, Ecstasy, marijuana și după consumul excesiv de alcool? Încearcă ochelarii de simulare a stării de ebrietate.
Cum e să conduci beat? Simulatorul stării de ebrietate
Jocuri cu întrebări și răspunsuri pe tema prevenției (în limba maghiară). Tombole cu premii. Expoziție de obiecte ornamentale și articole de cadou create de rezidenții Centrului de Terapie din Ozd (județul Mureș), cu posibilitate de cumpărare
Organizator: Fundația Bonus Pastor
Loc: Cortul Bonus Pastor, strada Kogălniceanu

10:00–19:00 Peretele cu fotografii și biblioteca „Colțul cu cărți”, jocuri cu întrebări și răspunsuri, darts, proiecte Communitas. Vânătoare de comori. Înscrieri de la ora 15:30 la Cortul Communitas; se pot înscrie echipe formate din minimum două persoane.
Organizator: Fundația Communitas
Loc: Cortul Communitas, strada Kogălniceanu

11:00  Campionat de fotbal Dribli cu participarea unor persoane publice
Organizator: Clubul de Fotbal pentru copii „Dribli”
Loc: Curtea Liceului Teoretic „Báthory István”

11:00  Rongy Elek, un model de urmat. Satiră interpretată în limba maghiară de Teatrul de Păpuși Napsugár din Békéscsaba. Regizor: Béres László
Organizator: Asociația Clujul Comoară
Loc: Curtea Bánffy

11:00  Reprezentarea grafică a Regelui Matia Corvin. Concurs de desene.
Organizator: Centrul de Presă Reformat
Loc: Cortul REFO, strada Kogălniceanu

11:00  Portretul aristocratic de secol XVIII în colecția Muzeului de Artă Cluj. Ghidaj in limba română susținut de Alexandra Sârbu.
Organizator: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Loc: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

11:00–12:00 Ora de etnografie în clădirea Marianum. Formele limbajului ritual: cântece, strigături, recitări de poezie. Prelegere susținută de Keszeg Vilmos, profesor universitar
Organizator: Facultatea de Litere – Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, linia maghiară
Loc: Marianum/clădirea Facultății de Litere – Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca

11:00–14:00 Schimb de plante și flori
Organizator: Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului
Loc: Cortul Clujul cu flori, strada Kogălniceanu

12:00  Expoziția „Hollósy și colonia de artiști de la Baia Mare”. Tur ghidat în limba engleză condus de Iakob Attila, curator.
Organizator: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Loc: Palatul Bánffy /Muzeul de Artă

12:00  Ujvári László: Povești despre Regele Matia Corvin (1982–1983, 115 minute), desene animate, Ungaria
Organizator: Universitatea Sapientia, Facultatea din Cluj, Consulatul General al Ungariei din Cluj, Kecskemétfilm, Asociația Filmtett, Asociația Clujul Comoară
Loc: Sala Hunyadi Mátyás (Aula Magna) a Universității Sapientia, Facultatea din Cluj

12:00–12:30 Concertul de orgă de la prânz. Microrecital susținut de Miriam Marinescu.
Organizator: Episcopia Reformată din Centrul Clujului
Loc: Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu

12:00–12:50 Rolul instituțiilor în facilitarea conviețuirii om-urs. Invitați: Hartel Tibor, conferențiar universitar și Gál László, biolog, Departamentul de Biologie și Geologice, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, linia maghiară
Organizator: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca
Loc: Cortul UBB, strada Kogălniceanu

12:00–13:00 Dans pe strada Kogălniceanu. Prezentarea ansamblurilor participante la cea de-a XX-a ediție a Festivalului de Dans Popular „Sfântul Ștefan”
Organizator: Fundația Bibliotecară „Heltai Gáspár”, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Strada Kogălniceanu

12:00–14:00 Jocuri de societate cu doboz.ro
Organizator: Asociația Copacul Vieții
Loc: Grădina Matia Corvin

12:00–14:00 Tur ghidat în limba română în Casa Libertății Religioase renovată, condus de Radu Lupescu
Organizator: Biserica Unitariană Maghiară, Organizația Națională de Tineret Dávid Ferenc, Biserica Unitariană din Centrul Clujului
Loc: Casa Libertății Religioase

12:00–18:00 Cursuri de tenis pentru cei mici și cei mari
Organizator: Asociația de Sport Tenszki
Loc: Curtea Liceului Teoretic Báthory István

12:30  Tradiții vii. Întâlnire cu meșteri ardeleni, creatori de produse de artă populară și designeri.
Organizator: Consiliul Național Maghiar din Transilvania, Asociația Breasla Meșteșugarilor din Transilvania
Loc: Cortul CNMT, Strada Kogălniceanu

12:30  Experiențe și recomandări din viața cotidiană a unei companii de succes. Prezentare susținută de Fodor Alpár, fostul director marketing al Carion.
Organizator: Asociația Academică Orbán Balázs, Partidul Civic Maghiar
Loc: Cortul PCM, strada Kogălniceanu

13:00–13:50 Viața după absolvirea Facultății de Filosofie. Participanți la masa rotundă: Serestély Zalán, cadru didactic universitar, poet, Bíró Noémi (filosof, proaspăt absolvent al program de studii masterale Teorie critică și studii multiculturale din cadrul UBB, redactor al portalului de științe sociale, literatură și critică „A Szem”), Kész Orsolya (filosof, proaspăt absolvent al program de studii masterale Studii de lingvistică și literatură maghiară din cadrul UBB, redactor al portalului de științe sociale, literatură și critică „A Szem”), Benke András (filosof, doctorand la Studii de hungarologie din cadrul UBB, redactor al portalului de științe sociale, literatură și critică „A Szem”)
Organizator: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca
Loc: Cortul UBB, strada Kogălniceanu

13:00–16:00 Rucsacul magic. Activități de pedagogie muzeală pentru copii și adulți.
Organizator: Biserica Unitariană Maghiară, Organizația Națională de Tineret Dávid Ferenc, Biserica Unitariană din Centrul Clujului
Loc: Casa Libertății Religioase

13:00–17:00 Jocuri și activități de meșteșugărit împreună cu profesorii și elevii Școlii Waldorf din Cluj
Organizator: Școala Waldorf din Cluj
Loc: Grădina Matia Corvin

13:00–17:00 Regândirea garderobei. Cum să creăm piese și obiecte noi din hainele uzate sau din cele de care ne-am plictisit.
Organizator: Atelierul de creație Artwise
Loc: Grădina Matia Corvin

13:00–18:00 Jocuri dramatice pentru copii, talcioc, vizită în culise, căutarea de comori în clădirea Teatrului Maghiar de Stat
Organizator: Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Loc: Cortul Teatru, strada Kogălniceanu

13:30  Regele Matia merge la furat. Spectacolul Ansamblului de teatru de păpuși Bábjátszótér din Cluj. Regizor: Vadas László.
Organizator: Ansamblul de teatru de păpuși Bábjátszótér
Loc: Grădina Matia Corvin

13:30–14:30 Activități de meșteșugărit pentru copii: pictatul stemelor în curtea Regelui Matia. Activitate condusă de Schwartz Róbert.
Organizator: Consiliul Național Maghiar din Transilvania
Loc: Cortul CNMT, strada Kogălniceanu

13:30–17:00 Locul de joacă Bóbita – jocuri de dexteritate
Organizator: Asociația Copacul Vieții
Loc: Grădina Matia Corvin

14:00  Zilele Folk, ediția a II-a: Casa Meșteșugurilor, dansuri populare pentru copii
Organizator: Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Heltai Folk Center

14:00  Mészáros Márta: Aurora Borealis – Lumina nordului (2017, 104 minute, subtitrare: RO), dramă, Ungaria. Film nerecomandat copiilor sub 16 ani!
Organizator: Universitatea Sapientia, Facultatea din Cluj, Consulatul General al Ungariei din Cluj, Asociația Filmtett, Asociația Clujul Comoară
Loc: Sala Hunyadi Mátyás (Aula Magna) a Universității Sapientia, Facultatea din Cluj

14:00  Concert 3AD
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Strada Kogălniceanu

14:00–14:50 Chatboturi: Când managerul tău de rețele sociale este inteligența artificială. Dezbatere în limba maghiară. Participanți la masa rotundă: Szenkovits Annamária, membru fondator Brainy, asistent universitar și
Kelemen László, membru fondator Brainy
Organizator: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca
Loc: Cortul UBB, strada Kogălniceanu

14:00–15:00 Întâlnire și discuții cu membrii Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului
Organizator: Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului
Loc: Cortul Clujul cu flori, strada Kogălniceanu

15:00  Școala femeilor de succes. Dezbatere. Invitați: Pákai Enikő, Székely Zsuzsa și Bolla Emese. Moderator: Horváth Anna și Hegedüs Csilla
Organizator: Organizația de femei a UDMR Cluj
Loc: Casa TIFF

15:00  10 gânduri despre unitarianism – lucruri interesante despre crezurile de bază. Prelegere susținută de Rácz Norbert, preot
Organizator: Biserica Unitariană Maghiară, Organizația Națională de Tineret Dávid Ferenc, Biserica Unitariană din Centrul Clujului
Loc: Cortul Szabad Pont, strada Kogălniceanu

15:00  Turul orgilor. Tur ghidat în limba română condus de Györgyjakab Miklós. Întâlnire în fața Bisericii Reformate de pe strada Kogălniceanu. La orgă: Sipos Lehel
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația ZCMC

15:30  Maghiarii și românii: vorbim în paralel de 100 de ani? – dezbatere bilingvă.
Invitați la masa rotundă: Dan Clinci, Eckstein-Kovács Péter, Lucian Nastasă-Kovács, Szenkovics Dezső.
Moderator: Szántai János
Organizator: Asociația Culturală Origo
Loc: Cafeneaua Insomnia

15:30  Gardian și domn – lansarea volumului comemorativ dedicat lui Borbély Imre. Volum prezentat de Toró T. Tibor, președintele executiv al Partidului Popular Maghiar din Transilvania și Borbély Zsolt Attila, vicepreședintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania.
Organizator: Consiliul Național Maghiar din Transilvania, Partidul Popular Maghiar din Transilvania
Loc: Cortul CNMT, strada Kogălniceanu

15:00–17:00 Colțul cu desene animate cu Kassay Réka
Organizator: Asociația Copacul Vieții
Loc: Grădina Matia Corvin

16:00  Creații baroce timpurii: cvintetul C’Antique. Cântă Starmüllesr Éva (soprană 1), Rodica Trandafir (soprană 2), Laura Essig (alto), Șerban Marcu (tenor), Andrei Cărăsi (bas).
Organizator: Centrul de Presă Reformat
Loc: Cortul REFO, strada Kogălniceanu

16:00  Zilele Folk, ediția a II-a: prelegere susținută de Könczei Csongor cu titlul Muzica populară instrumentală de dans din regiunea Mureș–Târnave. Interpretează: Orchestra din Ceauș
Organizator: Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Heltai Folk Center

16:00–17:00 Spectacolul ansamblului Operettissimo
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Strada Kogălniceanu

16:30  Gala de premiere a concursului ex-libris intitulat „Regele Matia și imperiul său”
Organizator: Consiliul Național Maghiar din Transilvania
Loc: Cortul CNMT, strada Kogălniceanu

17:00  Herendi Gábor: Kincsem (2017, 121 minute), film de aventuri, Ungaria. Film recomandat copiilor sub vârsta de 12 ani doar sub supravegherea părinților
Organizator: Universitatea Sapientia, Facultatea din Cluj, Consulatul General al Ungariei din Cluj, Asociația Filmtett, Asociația Clujul Comoară
Loc: Sala Hunyadi Mátyás (Aula Magna) a Universității Sapientia, Facultatea din Cluj

17:00  Puterea și intelectualitatea. Rolul intelectualității maghiare din România în regimul Ceaușescu. Dezbatere în limba maghiară. Invitat: senatorul Novák Zoltán. Moderator: Csoma Botond, deputat parlamentar
Organizator: Filiala Județeană Cluj a UDMR
Loc: Casa TIFF

17:00  Omerta – cartea tăcerii. Teatru-lectură în limba maghiară pe baza romanului lui Tompa Andrea. Texte alese și regizate de Albert Csilla și Dimény Áron. Invitată: Tompa Andrea, scriitoare. Moderator: Hegedűs Csilla
Organizator: Filiala Cluj a UDMR
Loc: Sala festivă a Liceului Teoretic Apáczai Csere János

17:00  Porți deschise sau „Știm cum merge treaba?”. O privire în viața cotidiană a Centrului de Terapie din Ozd (județul Mureș). Dezbatere în limba maghiară. Invitați: Bartha Éva, Horváth Mária
Organizator: Fundația Bonus Pastor
Loc: Cortul Bonus Pastor, strada Kogălniceanu

17:00  Am fost aici… – Expoziția lui Magyari Hunor și Juhász Ábel kiállitása. Expoziție de fotografie imortalizând starea nefericită a 21 de biserici ale Episcopiei Reformate din Transilvania în perioada 2015–2017.
Organizator: Centrul de Presă Reformat
Loc: Cortul REFO, strada Kogălniceanu

17:00–19:00 Beri aromatizate. Prezentare și degustare de beri artizanale din Cluj
Loc: Curtea berilor artizanale și spațiul comunitar Planetariu

17:00–20:00 Muzică populară. Activități de meșteșugărit pentru copii
Organizator: Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Strada Vinului

18:00  Concert pentru copii Iszkiri
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Strada Kogălniceanu

18:00  Gárdonyi Zoltán: Fiul risipitor, oratoriu mic pentru voce solo, cor mixt și orgă. Interpretează corul mixt al Episcopiei Reformate din Orașul de Jos. La orgă: Sógor Sámuel, dirijori Sógor Csilla, Adorjáni J. Katalin
Organizator: Episcopia Reformată din Orașul de Jos
Loc: Biserica Reformată cu două turnuri

18:00  Carte deschisă. De vorbă cu un rezident al Centrului de Terapie din Ozd (județul Mureș)
Organizator: Fundația Bonus Pastor
Loc: Cortul Bonus Pastor, strada Kogălniceanu

18:00  Concert Bordó Sárkány
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Curtea Bánffy

18:30–23:00 Lumea copiilor (loc de joacă)
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Parohia Sfântul Mihail

19:00  Concert Bagossy Brothers Company
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Piața Unirii

19:00  Degustare de vin: crama Somló prezentată de Kis Tamás
Organizator: Asociația Borvadász, Asociația Clujul Comoară
Loc: Casa Libertății Religioase

19:00  Adrian Sitaru – Alina Grigore: Ilegitim. Spectacol susținut de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Regizor: Adrian Sitaru. Biletele pot fi cumpărate la casa de bilete a teatrului sau pe biletmaster.ro
Organizator: Teatrul Maghiar de Stat din Cluj
Loc: Sala studio a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj

19:00  Programul de gală al Antologiei de Dansuri Populare, ediția a XII-a
Organizator: Asociația Dansului Popular Maghiar din România, Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul Folcloric Szarkaláb
Loc: Sala mare a Operei Maghiare din Cluj

20:00  Concert Vintage Dolls
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Strada Kogălniceanu

21:00  Concert Demjén Ferenc
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Piața Unirii

21:00–04:00 DJ Party (new funk, ska, reggae, electro swing, balkan, rockabilly, new jazz)
Loc: Curtea berilor artizanale și spațiul comunitar Planetariu

22:30  Concert Stoned
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Curtea Bánffy

23:00  Seară de dansuri populară la Heltai
Organizator: Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Heltai Folk Center

23:00  Petrecerea de sâmbătă: NRB, Hunay. Karaoke
Organizator: Cafeneaua Literară Bulgakov
Loc: Cafeneaua Literară Bulgakov

00:00 Petrecere cu DJ Matheus
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Curtea Bánffy

Duminică

26 august

9:30–19:30   Cupa de fotbal seniori KEK, ediția a VIII-a
Organizator: Asociația Tectum, Asociația de Tineret și Sport din Transilvania
Loc: Parcul Sportiv Iuliu Hațieganu – terenul de fotbal cu gazon artificial

10:00  Expoziția „Hollósy și colonia de artiști de la Baia Mare”. Tur ghidat în limba română condus de muzeograful Iakob Attila
Organizator: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Loc: Palatul Bánffy /Muzeul de Artă- Napoca

10:00–12:00 Cafele artizanale. Prezentare și degustare
Loc: Curtea berilor artizanale și spațiul comunitar Planetariu

 

10:00–17:00 Groapa uriașă cu nisip, labirint de antrenament pentru trupe și construirea de castele din carton
Organizator: Grădinița Mikó
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00–17:00 Campionatul de badminton pentru amatori, ediția a IV-a
Organizator: Asociația de Sport – Badminton Club Cluj
Loc: Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu”, Gheorghe Roman Terem

10:00–18:00 Campionat Crusaders Flag Football V (adulți)
Organizator: Asociația Tectum, Asociația de Tineret și Sport din Transilvania
Loc: Parcul Sportiv”Iuliu Hațieganu” (terenul cu gazon)

10:00–18:00 Campionat Crusaders Flag Football II (tineret)
Organizator: Asociația Tectum, Asociația de Tineret și Sport din Transilvania
Loc: Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu” (terenul cu gazon)

10:00–18:00 Campionat Crusaders Flag Football I (femei)
Organizator: Asociația Tectum, Asociația de Tineret și Sport din Transilvania
Loc: Parcul Sportiv „Iuliu Hațieganu” (terenul cu gazon)

10:00–18:00 Cursuri de tenis pentru cei mici și cei mari
Organizator: Asociația de Sport Tenszki
Loc: Curtea Liceului Teoretic Báthory István

10:00–18:00 Aventuri în tabăra lui Matia: activități de meșteșugărit, cortul cavalerilor, tir cu arcul, tir cu arbaleta, cursuri de scrimă pentru copii, jocuri populare și de curte din perioada renascentistă, expoziție de instrumente, prezentarea instrumentelor, muzică de epocă și populară live, spectacole de păpuși de târg
Organizator: Emese Park, Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Grădina Matia Corvin

10:00–18:00 Kahoot! Concurs interactiv; Puzzle uriaș și carte de colorat uriașă; Expoziție despre trecutul și prezentul unitarianismului; Puncte de întâlnire: un perete care prezintă caracteristicile comune ale personalităților noastre individuale; Cutia poștală magică; Flash moburi
Organizator: Biserica Unitariană Maghiară, Organizația Națională de Tineret Dávid Ferenc, Biserica Unitariană din Centrul Clujului
Loc: Cortul Szabad Pont, strada Kogălniceanu

10:00–18:00 Publicațiile Societății Maghiare de Cultură din Transilvania. Ce cred tinerii despre cultură? Expoziție, înregistrări audio și proiecție de film, activități de meșteșugărit, jocuri lingvistice.
Organizator: Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania Organizația de Tineret, Asociația Octotitorilor Limbii Materne, Asociația Georgius Aranka, Revista Művelődés
Loc: Cortul Societății Maghiare de Cultură din Transilvania, strada Kogălniceanu

10:00–18:00 Jocuri: Cum ni se modifică starea după folosirea de LSD, Ecstasy, marijuana și după consumul excesiv de alcool? Încearcă ochelarii de simulare a stării de ebrietate.
Cum e să conduci beat? Simulatorul stării de ebrietate
Jocuri cu întrebări și răspunsuri pe tema prevenției (în limba maghiară). Tombole cu premii. Expoziție de obiecte ornamentale și articole de cadou create de rezidenții Centrului de Terapie din Ozd (județul Mureș), cu posibilitate de cumpărare
Organizator: Fundația Bonus Pastor
Loc: Cortul Bonus Pastor, strada Kogălniceanu

10:00–19:00 Peretele cu fotografii și biblioteca „Colțul cu cărți”, jocuri cu întrebări și răspunsuri, darts, proiecte Communitas. „Fii și tu Elevul Înțelept pentru o zi” – jocuri concurs
Organizator: Fundația Communitas
Loc: Cortul Communitas, strada Kogălniceanu

11:00  Portretul aristocratic de secol XVIII în colecția Muzeului de Artă Cluj. Ghidaj în limba română susținut de Alexandra Sârbu.
Organizator: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
Loc: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

11:00  Jocuri de memorie (cu cărți de memorie)
Organizator: Centrul de Presă Reformat
Loc: Cortul REFO, strada Kogălniceanu

11:00–13:00 Să desenăm cărți de povești. Activitate pentru copii de vârsta grădiniței și a școlii primare.
Organizator: Zanazug
Loc: Grădina Matia Corvin

12:00–13:00 Dans pe strada Kogălniceanu. Prezentarea ansamblurilor participante la cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”
Organizator: Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Strada Kogălniceanu

12:00–13:00 Tradiții vii. Întâlnire cu meșteri ardeleni, creatori de produse de artă populară și designeri.
Organizator: Consiliul Național Maghiar din Transilvania, Asociația Breasla Meșteșugarilor din Transilvania
Loc: Cortul CNMT, strada Kogălniceanu

12:00–14:00 Istoria berii. Prezentare și degustare de beri artizanale din Cluj, degustare de cașcaval din oferta producătorilor locali
Loc: Curtea berilor artizanale și spațiul comunitar Planetariu

12:00–14:00 Jocuri de societate cu doboz.ro
Organizator: Asociația Copacul Vieții
Loc: Grădina Matia Corvin

12:30  Marketing cultural în Transilvania. Prelegere în limba maghiară susținută de economistul Plesa Róbert
Organizator: Asociația Academică Orbán Balázs, Partidul Civic Maghiar
Loc: Cortul PCM, strada Kogălniceanu

13:00  Ruleta Superstarurilor. Prezentarea interactivă în limba maghiară a unitarienilor celebri.
Organizator: Biserica Unitariană Maghiară, Organizația Națională de Tineret Dávid Ferenc, Biserica Unitariană din Centrul Clujului
Loc: Cortul Szabad Pont, strada Kogălniceanu

13:00  Povești interactive: Regele Matia și judecătorul din Cluj. În interpretarea lui Vincze László
Organizator: Centrul de Presă Reformat
Loc: Cortul REFO, strada Kogălniceanu

13:00  Dansuri populare pentru copii
Organizator: Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Strada Kogălniceanu

13:00–16:00 Rucsacul magic. Activități de pedagogie muzeală pentru copii și adulți.
Organizator: Biserica Unitariană Maghiară, Organizația Națională de Tineret Dávid Ferenc, Biserica Unitariană din Centrul Clujului
Loc: Casa Libertății Religioase

14:00  Zilele Folk, ediția a 2-a: Casa Meșteșugurilor, dansuri populare pentru copii
Organizator: Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Heltai Folk Center

14:00  Ospitalitate și tradiție în Cluj. Prezentare în maghiară susținută de Tóth Csaba (Pensiunea Déjà Vu, Cluj)
Organizator: Consiliul Național Maghiar din Transilvania, Pensiunea Déjà Vu
Loc: Cortul CNMT, strada Kogălniceanu

15:00  Ruleta Superstarurilor. Prezentarea interactivă a unitarienilor celebri.
Organizator: Biserica Unitariană Maghiară, Organizația Națională de Tineret Dávid Ferenc, Biserica Unitariană din Centrul Clujului
Loc: Cortul Szabad Pont, strada Kogălniceanu

15:30  O afacere de succes: Motor Force Impex Kft. Noi provocări în comercializarea produselor tehnice. Dezbatere în limba maghiară. Interlocutori: Orosz Csaba, vicepreședintele Uniunii Naționale a Angajatorilor și Actorilor Industriali din Ungaria, Bántó Csaba, directorul executiv al societății Motor Force Impex Kft, Schwartz Róbert, președintele Filialei Județene Cluj a CNMT
Organizator: Consiliul Național Maghiar din Transilvania, Motor Force Impex Kft.
Loc: Cortul CNMT, strada Kogălniceanu

15:00  Violența împotriva femeilor nu este problemă personală! Mișcarea inițiată de Organizația de femei a UDMR pentru combaterea violenței împotriva femeilor. Invitați: Csép Éva Andrea, Hegedüs Csilla. Moderator: Bagaméri Noémi
Organizator: Organizația de femei a UDMR Cluj
Loc: Casa TIFF

16:00  Zilele Folk, ediția a 2-a. Prelegere susținută de Könczei Csongor cu titlul „Muzica populară instrumentală de dans din regiunea Câmpia Transilvaniei”. Interpretează Orchestra din Pălatca.
Organizator: Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Heltai Folk Center

16:00  Cântece ungurești fără frontiere – gala cântecelor ungurești, cu participarea lui Madarász Katalin (Érd), Hajnal Nikolett (Tét), Vigh Ibolya (Cluj-Napoca), Szabó Sándor (Nyíregyháza) și Maneszes Márton (Cluj-Napoca). Acompaniament: Miskolci Balogh Zoltán și orchestra sa.
Loc: Strada Kogălniceanu

17:00  Slujbă ecumenică pentru tineret
Organizator: FIKE, ODFIE, KEL, CAL
Loc: Biserica Unitariană din centrul Clujului

17:00  Transilvanismul de ieri și de azi (un secol al intelectualității maghiare din Transilvania). Dezbatere în limba maghiară. Invitați: Kelemen Hunor, Markó Béla, Tompa Gábor, Visky András. Moderator: Tibori Szabó Zoltán
Organizator: Fundația Communitas
Loc: Casa TIFF

17:00  Slam poetry: Slam născut din tensiune
Organizator: Grupul Artwise
Loc: Palatul Urania

17:00  Expoziția de artă bisericească a Parohiei Sfântul Mihail din Cluj. Tur ghidat în limba română.
Organizator: Parohia Sfântul Mihail
Loc: Strada Iuliu Maniu nr. 4

17:00  Concertul cvartetului Flautett.
Program: W. A. Mozart – Uvertura Figaro; F. Chopin – Valse brillante; E. Bozza – Trois Pieces; F. Mendelssohn-Bartholdy – Rondo Capriccioso; J. S. Bach – Preludiu și fugă în c-moll; M. Berthomieu – Chats; Kodály Z. – Cântec de seară; L. Delibes – din baletul Pizzicato a Sylvia
Loc: Muzeul Etnografic din Transilvania

17:00  Prezentul și perspectivele pieței imobiliare. Prelegere în limba maghiară susținută de Frinkuly Árpád, investitor imobiliar
Organizator: Asociația Academică Orbán Balázs, Partidul Civic Maghiar
Loc: Cortul PCM, strada Kogălniceanu

17:00–20:00 Muzică populară. Activități de meșteșugărit pentru copii
Organizator: Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Strada Vinului

18:00  Concertul Trioului Nagy János
Organizator: Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Asociația Clujul Comoară
Loc: Curtea Bánffy

18:00  Concertul Simó Annamária
Organizator: Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania – Organizația de Tineret, Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare sin Cluj
Loc: Curtea Bánffy

18:30–23:00 Lumea copiilor (Loc de joacă)
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Parohia Sfântul Mihail

19:00  Degustare de vin: vinuri din Crama Koch, Regiunea Hajós-Baja, prezentate de Koch Csaba
Organizator: Asociația Borvadász, Asociația Clujul Comoară
Loc: Casa Libertății Religioase

20:00  Concert FUNKorporation
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Strada Kogălniceanu

20:30  Gala de închidere a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediția a 9-a. Concert extraordinar al Budapest Gypsy Symphony Orchestra
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Piața Unirii – Scena mare

21:00–04:00 DJ Party (new funk, ska, reggae, electro swing, balkan, rockabilly, new jazz)
Loc: Curtea berilor artizanale și spațiul comunitar Planetariu

22:30  Concert Transylvanium
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Curtea Bánffy

23:00  Petrecere de închidere
Organizator: Cafeneaua Literară Bulgakov
Loc: Cafeneaua Literară Bulgakov

23:00  Seară de dansuri populare la Heltai
Organizator: Fundația Bibliotecară Heltai Gáspár, Ansamblul Folcloric Szarkaláb, Casa Tradițiilor – Transilvania
Loc: Heltai Folk Center

00:00 Petrecere cu DJ Matheus
Organizator: Asociația Clujul Comoară, Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj
Loc: Curtea Bánffy

 



Lasă un răspuns

Site creat de