Important, Sport

Interviu Alexandra Uiuiu – căpitanul „U” Cluj – despre viitorul baschetului feminin

Alexandra Uiuiu

Alexandra Uiuiu, căpitanul echipei de baschet feminin „U” Cluj, se distinge ca o adevărată forță motrice pe teren și un liant esențial între jucătoare și staff-ul tehnic.

Într-un interviu exclusiv pentru cluju.ro, Alexandra Uiuiu ne împărtășește viziunea sa despre dinamica și coeziunea echipei, despre provocările și realizările personale și colective, precum și despre rolul său ca lider.

Alexandra Uiuiu vorbește despre importanța caracterului, încredere și colegialitate în atingerea succesului și despre cum oamenii din Cluj se arată tot mai interesați de baschetul feminin. Alexandra Uiuiu nu se sfiește să abordeze subiectul creșterii vizibilității baschetului feminin și împărtășește cu sinceritate gândurile sale despre cum ar putea fi inspirate tinerele sportive să îmbrățișeze această disciplină sportivă.

Așezându-ne alături de ea într-o călătorie prin experiențele sale valoroase, ne pregătim să aflăm cum Alexandra Uiuiu și echipa sa aspiră să îmbogățească scena baschetului feminin și să marcheze fiecare meci cu amprenta talentului și dedicării lor.

Interviu Alexandra Uiuiu – căpitanul echipei de baschet feminin „U” Cluj:

  • Care consideri că este cel mai important rol al tău ca și căpitan al echipei de baschet feminin U Cluj în atingerea obiectivelor echipei?

Pe lângă aportul pe care îl aduc pe terenul de baschet, vreau să fiu un canal de comunicare eficient între echipa și staff-ul tehnic, să ofer încredere, susținere și siguranță atunci când avem nevoie de asta, și să mă asigur că avem un grup unit care muncește cu plăcere împreună pentru același obiectiv.

  • Cum îți evaluezi performanța personală și a echipei în ultimul sezon, și ce îmbunătățiri crezi că pot fi aduse?

Sezonul trecut a fost unul bun atât pentru mine individual, cât și colectiv. Am avut jucătoare cu profiluri diferite și cred că ne-am completat foarte bine în joc. Păstrând un nucleu de bază și adăugând jucătoare experimentate la el, cred că îmbunătățirile au fost deja făcute. Rămâne să demonstrăm asta prin rezultatele din sezonul acesta.

  • Care au fost principalele provocări cu care te-ai confruntat în calitate de căpitan, și cum le-ai depășit?

Nu cred că am avut neapărat provocări din acest rol, din fericire staff-ul nostru este deschis și înțelegător cu nevoile noastre, iar colegele au avut personalități frumoase și am lucrat mereu într-un mediu plin de respect, colegialitate și bună dispoziție.

  • Care sunt planurile tale de viitor, atât la nivel personal cât și cu echipa U Cluj, în competițiile interne?

Să rămân sănătoasă, să ajut cât de bine pot echipa și să ne atingem obiectivele stabilite pentru sezonul curent.

Alexandra Uiuiu
Interviu Alexandra Uiuiu - căpitanul "U" Cluj - despre viitorul baschetului feminin 4
  • Ce lecții importante ai învățat din participarea în calificările pentru EuroCup Women și cum intenționezi să le aplici în competițiile viitoare?

Am simțit că nivelul jocului este unul mult mai ridicat decât în competițiile interne, atât din punct de vedere fizic, cât și tehnic și tactic. Am observat că diferența dintre un meci câștigat sau pierdut stă de multe ori în detalii aparent simple/evidente și în cât de bine reușești să le execuți individual și colectiv. Și am mai observat că oamenii din Cluj sunt interesați să vină la sală să se uite la baschet feminin atunci când se promite a fi un meci de calitate.

  • Ai avut vreun mentor sau un model în baschetul feminin care te-a inspirat în cariera ta? Dacă da, cine a fost și cum te-a influențat?

Pot spune că am avut diferite modele pe parcursul carierei mele, care au fost de obicei colege de echipă sau de lot național mai mari și experimentate decât mine. Le-am admirat în primul rând pentru caracterul lor frumos și pentru faptul că îmi dădeau siguranță și încredere pe teren, și bineînțeles pentru felul în care jucau. Monica Broșovski, Svetlana Drăgușin, Anne-Marie Părău, Bianca Drăguș, Cristina Ciocan și Flori Diaconu sunt câteva dintre ele.

  • Cum crezi că pot fi atrași mai mulți suporteri la meciurile echipei feminine de baschet U Cluj, și cum ai descrie relația actuală dintre jucătoare și suporteri?

Relația actuală dintre jucătoarele și suporterii este una foarte modestă, iar din păcate, eu personal, nu știu care ar fi modalitatea ideală de a aduce mai mulți oameni spre baschetul feminin. În schimb, pot să spun că ar fi foarte plăcut să se întâmple asta și să jucăm meciurile într-o sală plină de energie și oameni pasionați de sport!

baschet feminin u cluj

  • Ce sugestii ai avea pentru a atrage mai multe tinere spre sportul de baschet feminin și cum crezi că poate contribui echipa U Cluj la popularizarea acestui sport în rândul tinerelor?

Cred că o cale de a atrage tinere sportive spre baschet ar fi să găsim modalități prin care ele să simtă cum e să faci parte din lumea sportului. Fie stând de vorbă cu jucătoare din Liga Națională, românce și străine, fie cu junioarele care deja practică sportul și sunt de vârstă apropiată, pentru a le împărtăși experiențele lor.

De asemenea, organizarea unor acțiuni de promovare a sportului de performanță și a dezvoltării armonioase prin intermediul sportului în școli cred că ar ajuta. Echipa noastră a avut o astfel de acțiune recent la Școala Generală Ion Agârbiceanu, unde am povestit cu copiii, ne-am jucat și le-am arătat cum se desfășoară un antrenament de baschet.

Poate chiar participarea copiilor la meciurile de senioare ar avea un efect benefic, și implicarea lor în mici concursuri la pauza mare.
Lasă un răspuns

Site creat de