Alexandru Coman, căpitanul echipei de handbal masculin U Cluj, împărtășește în acest interviu acordat pentru cluju.ro experiențele sale valoroase adunate de-a lungul anilor pe terenul de joc. Reflectând asupra carierei sale, Alexandru Coman rememorează momente memorabile, cum ar fi debutul său în Liga Zimbrilor la vârsta de 20 de ani.
Cu o pasiune profundă pentru handbal și o devotare neclintită față de echipa sa, Alexandru Coman subliniază importanța perseverenței, ambiției și lucrului în echipă în atingerea excelenței pe teren. În plus, implicarea lui Alexandru Coman în inițiativele comunitare, cum ar fi proiectele educaționale în școli și promovarea cititului, arată un angajament profund față de a da înapoi comunității și de a inspira generația următoare de sportivi.
Interviu Alexandru Coman – căpitanul echipei de handbal masculin ‘U’ Cluj:
- Cum ai ajuns să fii căpitanul echipei de handbal masculin U Cluj și ce înseamnă acest rol pentru tine?
Acesta este al șaptelea sezon în care joc pentru echipa U Cluj și sunt unul dintre cei mai vechi jucători din echipă. Cred că acesta este unul dintre motivele pentru care antrenorul Ionuț Ramba mi-a oferit această oportunitate de a fi căpitan al echipei.
Relațiile bune pe care le am cu colegii, bazate pe respect reciproc, au contribuit de asemenea la această decizie; pe această cale aș vrea să le mulțumesc pentru această oportunitate. Având în vedere tradiția clubului Universitatea Cluj, pentru mine este o mândrie, dar și o responsabilitate, să fiu căpitanul unei echipe cu un asemenea renume în România.
- Ce lecții valoroase ai învățat în calitate de sportiv și cum te ajută acestea în dezvoltarea ta ca lider al echipei?
Cea mai valoroasă lecție în viața sportivă este că niciodată nu trebuie să te dai bătut, indiferent de situație, iar acest lucru m-a ajutat să lupt în fiecare minut pe teren. O altă lecție importantă este aceea că echipa trebuie să rămână unită atât în momentele de bucurie, cât și după o înfrângere. Să învățăm împreună din fiecare experiență și să luptăm pentru scopul propus.
- Care sunt principalele obiective ale echipei în Liga Zimbrilor în acest sezon și cum vă pregătiți pentru a le atinge?
Principalele obiective ale echipei sunt să acumulăm cât mai multe puncte în acest sezon și să încercăm să ne menținem pe un loc cât mai bun în clasamentul Ligii Zimbrilor. Ne pregătim intens la antrenamente în fiecare zi, abordând diferit, din punct de vedere tehnico-tactic, fiecare adversar în funcție de stilul de joc al acestuia.
- Cum gestionezi presiunea și așteptările care vin odată cu jocul în prima ligă națională a României?
Presiunea și așteptările sunt firești în viața unui sportiv. La acest nivel, miza este însă mult mai mare. Jucând sub presiune, este mult mai palpitant; deciziile de pe teren trebuie luate cu mare responsabilitate într-un timp cât mai scurt, iar concentrarea este ridicată. Fiecare victorie în prima ligă este o concretizare a așteptărilor.
- Care sunt principalii rivali ai echipei U Cluj în Liga Zimbrilor și cum te pregătești pentru confruntările cu aceștia?
Tratăm fiecare meci cu aceeași importanță. Ne pregătim cu seriozitate și luptăm pentru fiecare punct. Ne dorim victoria indiferent de valoarea echipei adverse.
- Cum încurajezi și motivezi echipa, mai ales în momentele dificile ale unui meci?
Îi încurajez în fiecare moment al meciului. Sunt alături de echipă fie că pierdem sau câștigăm. În momentele dificile din timpul meciului, le transmit colegilor că trebuie să luptăm până în ultimul minut și că nu trebuie să ne dăm bătuți;le dau încredere că putem să câștigăm.
- Cum vede Alexandru Coman viitorul handbalului românesc la nivel de club și national?
După părerea mea, viitorul handbalului românesc, atât la nivel de club, cât și la nivel național, începe să arate tot mai bine, având în vedere că Echipa Națională a reușit să se califice la Campionatul European după 28 de ani, iar la nivel de club, avem în România echipe ca Dinamo, CSM Constanța și CS Minaur, care joacă și câștigă meciuri în European League. Cred că dacă se continuă tot așa, handbalul masculin din România va ajunge să fie la nivelul la care era în trecut.
- Care a fost cel mai memorabil moment din cariera ta de handbal până în prezent și de ce?
Unul dintre cele mai memorabile momente din cariera mea a fost la vârsta de 20 de ani, în primul sezon în care am jucat în Liga Zimbrilor. În acel sezon am reușit să fiu principalul marcator al echipei, fiind pe locul 5 în clasamentul golgheterilor din Liga Națională. Tot în acel sezon am fost selectat pentru prima dată la o acțiune cu Echipa Națională a României.
- Ce sfaturi ai oferi tinerilor sportivi care aspiră să joace handbal la nivel înalt?
Sfaturile mele pentru tinerii sportivi sunt să își fixeze în minte un obiectiv și nivelul la care își doresc să ajungă, iar după aceea să aibă ambiție, dăruire, perseverență, motivație și să muncească îndeajuns de mult încât să reușească să-și îndeplinească obiectivul și, de ce nu, să ajungă mai sus decât nivelul pe care și l-au propus.
- Alexandru Comanm ce acțiuni sau proiecte sociale sunt inițiate de echipa U Cluj în beneficiul comunității și cum te implici tu personal în aceste demersuri?
Recent, am participat la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și la Școala Gimnazială „Ion Creangă” în cadrul activităților desfășurate sub egida „Școlii Altfel”. Acolo ne-am întâlnit cu elevii și i-am inițiat în jocul de handbal.
În cadrul acțiunii „De la studenți, cărți pentru elevi”, la inițiativa Șepcilor Roșii, echipa noastră a îndemnat suporterii să aducă la meci o carte. Cărțile adunate au fost donate bibliotecilor școlilor din Comuna Cojocna.
Săptămâna Europeană a Sportului a fost marcată printr-o acțiune desfășurată la Baza Sportivă „La Terenuri” Mănăștur.
La Liceul Teoretic Elf, în cadrul proiectului „Invitații de pe acoperiș”, am fost profesori de sport pentru sute de copii, elevi ai acestui liceu.