Sport, Important

Interviu Toma Mîrzac – la doar 21 de ani a devenit căpitanul echipei de rugby U „Elbi” Cluj

Toma Mîrzac

Într-o lume în care sportul și pasiunea pentru competiție au un loc special, rugby-ul rămâne un domeniu care adună oameni de toate vârstele și categoriile sociale. Un astfel de exemplu este Toma Mîrzac, un tânăr de 21 de ani care s-a dedicat rugby-ului încă de la vârsta de 7 ani și care, acum, este căpitanul echipei de rugby CS U Elbi Cluj. Cu un palmares impresionant și o pasiune neclintită pentru acest sport, Toma Mîrzac ne dezvăluie într-un interviu exclusiv ce înseamnă pentru el să fie căpitanul unei echipe de rugby de prestigiu, cum reușește să îmbine viața academică cu cea sportivă și care sunt planurile sale pentru viitorul rugby-ului în România.

Rugby-ul este nu doar un sport pentru Toma, ci și o școală de viață, care îi dezvoltă caracterul și îl pregătește pentru provocările de pe și din afara terenului. Cu o atitudine pozitivă și o determinare de fier, Toma Mîrzac inspiră tinerii care își doresc să devină jucători de rugby și să își urmeze visul în acest domeniu. În plus, el ne vorbește despre evoluția echipei de rugby U Elbi Cluj și despre cum vede el viitorul rugby-ului în România și în Cluj-Napoca în special, inclusiv impactul calificării echipei naționale la Campionatul Mondial.

Dacă sunteți curioși să aflați mai multe despre viața și cariera lui Toma Mîrzac, dar și despre pasiunea și provocările din lumea rugby-ului, citiți acest interviu captivant care vă va dezvălui povești inspiraționale și perspective proaspete asupra acestui sport minunat.

interviu toma mirzac

Interviu Toma Mîrzac:

  • Cum ai descoperit pasiunea pentru rugby și ce te-a determinat să devii jucător de rugby?

Am început rugby-ul la vârsta de 7 ani la CSS Bârlad,  când un prieten m-a invitat la un antrenament. Ușor, ușor a început să îmi placă și am rămas în cadrul clubului până la 18 ani unde mi-am făcut foarte mulţi prieteni. Sunt mulţi factori ce m-au determinat să devin un jucător de rugby cum ar fi valorile pe care acest sport le promovează și stilul de viață care îți construiește un caracter puternic pentru viața de zi cu zi.

  • Ce înseamnă pentru tine să fii căpitanul echipei de rugby CS U Elbi Cluj? Cum te-ai pregătit pentru această responsabilitate?

Să fiu căpitanul echipei de rugby a U Elbi Cluj reprezintă o responsabilitate mare pentru mine, dar totodată și o mândrie. Să fii căpitan într-o echipă de rugby nu înseamnă să ai responsabilități doar pe teren, ci presupune să fii lider și în afara terenului, în vestiar, în autocar și nu numai. De la începutul propunerii mele în funcția de căpitan am știut că nu va fi ușor, însă colegii mei cu experiență mai mare decât mine m-au ajutat și bineînțeles că a fost un plus pentru mine. Consider că această funcție mi se potrivește, deoarece îmi place să îmi asum responsabilități și să iau decizii.

  • Cum gestionezi echilibrul între viața academică și cea sportivă, ținând cont că ai doar 21 de ani?

Cred că mă descurc destul de bine atunci când vine vorba despre împărțirea timpului între viața de student și cea de sportiv având în vedere faptul că am fost în aceeași situație și în școala generală, dar și în liceu. Este adevărat faptul că în cursul săptămânii nu prea am timp liber, dar pentru mine este bine deoarece îmi place să am o viață activă.

  • Ce sfaturi ai pentru tinerii care doresc să înceapă să practice rugby și să devină jucători profesioniști?

Sfatul meu atât pentru tinerii cât și pentru copiii care vor să devină jucători profesioniști este să muncească din greu și să își urmeze visul, pentru că sportul acesta le poate oferi atât de multe. Spre exemplu, când aveam 17 ani , după ce terminam orele la liceu, mergeam direct la antrenament unde stăteam până la ora 20:00; eram toată ziua plecat de acasă. Atunci m-am întrebat pentru ce muncesc atât de mult când toți prietenii mei se distrează?!

Însă rugby-ul mi-a răspuns câteva zile mai târziu, când am aflat că am fost selectat să merg 2 săptămâni la cea mai cunoscută academie de rugby din lume, în Noua Zeelandă. A fost un vis pe care nu credeam că o să mi-l îndeplinesc atât de devreme, trăind experiențe de neuitat alături de jucători pe care îi admiram la TV și pe care nu credeam că îi voi întâlni vreodată. Așa că sfatul meu pentru tineri este să muncească pentru visul lor, căci viață nu va întârzia să îi răsplătească!

  • Cum a evoluat echipa de rugby U Cluj în ultimii ani și care sunt obiectivele voastre pentru viitor?

Echipa noastră a evoluat considerabil în ultimii ani, având în vedere faptul că în echipă sunt foarte multi jucatori tineri care încă sunt în curs de dezvoltare. Avem o echipă tânără în jurul căreia sunt sponsori și oameni care fac multe eforturi pentru a o susține, iar nouă jucătorilor ne rămâne să ne antrenăm din greu și să ne dezvoltăm de la zi la zi din punct de vedere rugbystic. Obiectivele echipei sunt menținerea în primele 5 echipe din țară și promovarea jucătorilor tineri care  în viitor vor bate la porțile echipei naționale.

rugby u cluj

  • Care consideri că sunt principalele calități ale unei echipe de rugby de succes și cum le dezvoltați în cadrul echipei CS U Elbi Cluj?

Consider că principalele calități ale unei echipe de rugby de succes sunt unitatea și omogenitatea grupului, atât pe teren cât și înafara lui. La rugby avem o vorbă după care se ghidează multe echipe: “Nu contează pe cine ai în față, contează pe cine ai alături”. Cred că noi dezvoltăm foarte bine aceste calități susținându-ne și încurajându-ne la antrenamente și meciuri, dar și făcând diverse activități de grup, cum ar fi ieșitul în oraș, mersul la grătare etc.

  • Care sunt cele mai mari provocări cu care vă confruntați ca echipă de rugby in România și cum le depășiți?

Una dintre provocările cu care ne confruntăm în momentul de față este lipsa unui număr mai mare de jucători. Având în vedere faptul că suntem la jumătatea campionatului, din păcate avem câțiva jucători accidentați, iar ca să putem trece peste acest impediment, suntem nevoiți să jucăm pe posturi pe care nu suntem obișnuiți sau pe care nu am mai jucat până acum.

Consider că ar trebui să avem un număr mai mare de jucători la antrenament pentru a exista o concurență constructivă pe fiecare post.

O altă problemă cu care rugby-ul din România se confruntă este numărul mic de suporteri prezenți la stadion. Cred că acest sport  merită să fie promovat mai mult pentru ca tribunele să fie pline la fiecare meci, deoarece oamenii vor avea parte de spectacol garantat.

Interviu Toma Mîrzac - la doar 21 de ani a devenit căpitanul echipe de rugby U "Elbi" Cluj

  • Cum vedeți evoluția și popularitatea rugby-ului în România și în Cluj-Napoca în special?

Rugby-ul din România se află într-o continuă dezvoltare, având în vedere faptul că în țară există centre de performanță pentru juniori, care alimentează încontinuu echipele de seniori. Este adevărat că rugby-ul nu este foarte popular la noi în țară, dar cred că oamenii ar trebui să își îndrepte atenția spre acest sport, luând în considerare faptul că echipa națională de rugby este singura echipă din România calificată la un campionat mondial, care se desfășoară anul acesta în Franța.

  • Care sunt planurile tale personale și ale echipei pentru viitorul apropiat în ceea ce privește rugby-ul și dezvoltarea sportului în zonă?

Plănuim să aducem cât mai mulţi oameni aproape de acest fenomen, atât sponsori cât și copii care reprezintă viitorul rugby-ului. Am fost împreună cu echipa în mai multe școli din Cluj, dar și din apropierea orașului, unde am făcut diverse activități legate de rugby cu copiii de acolo.

Le-am oferit invitații la meci și le-am prezentat beneficiile sportului cu balonul oval. Copiii au fost încântați și chiar i-am văzut în tribune la meciuri. Sperăm să facă următorul pas și să vină la antrenamentele de juniori.

  • Cum crezi că performanța echipei naționale de rugby a României, calificarea la Campionatul Mondial, poate influența dezvoltarea și popularitatea rugby-ului în țară și poate motiva tinerii să se implice mai activ în acest sport?

Calificarea echipei naționale la Campionatul Mondial de rugby înseamnă foarte mult pentru sportul din România. Cred că este cel mai frumos sentiment pentru un rugby-ist să își poată reprezenta țara pe cea mai înaltă scenă a rugby-ului din lume.

Cu siguranță tinerii vor fi mult mai atrași și mult mai motivați când vine vorba de rugby după ce vor urmări un meci al României de la Campionatul Mondial, având în vedere faptul că joacă împotriva celor mai bune echipe din lume, pe cele mai mari stadioane cu tribunele arhipline.

Sper ca această performantă a echipei naționale să atragă cât mai mulţi oameni alături de acest minunat sport, și în viitor stadioanele să fie pline la meciuri ca în țările din occident.



Lasă un răspuns

Site creat de