Uncategorized

INTERVIU Bogdan Dascalu – student la Cluj, campion si vicecampion national la scrima

Bogdan Dascalu

Bogdan Dascalu – Drumul spre succes: viata sportiva plus perspective de viitor

Bogdan Iulian Dascalu este un tanar student in anul II la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai. Originar din Brasov, studentul a ales sa se mute la Cluj-Napoca pentru a-si continua cariera de scrimer la cel mai inalt nivel. In acest moment, Bogdan Dascalu este legitimat la Clubul Sportiv Universitatea Cluj, unde este antrenat de Peter Habala, unul dintre cei mai buni antrenori din tara.

Cat despre Bogdan, acesta a devenit in 2012 campion national la juniori. Trei ani la rand si-a pastrat titlul de campion national (floreta), iar in 2013 si 2014 a obtinut titlul de campion national la tineret. In 2015, Bogdan Dascalu a castigat medalia de bronz la Campionatul National.

La sfarsitul anului trecut, studentul devine dublu vicecampion national la individual, campion national cu echipa si vicecampion cu echipa in Cupa Romaniei. Mai mult scrimerul legitimat la Universitatea Cluj este multiplu medaliat la diferite competitii interne si nationale.

Cea mai mare provocare a sportivului Bogdan Dascalu este lipsa unui investitor care sa creada in el si sa il sprijine financiar. Competiile internationale sunt costistoare, insa numai asa scrimerul va fi mai aproape de implinirea visului sau: calificarea la Jocurile Olimpice din Tokyo 2020.

Momentan, Bogdan Dascalu primeste bursa de studiu de la Facultatea de Istorie din Cluj, iar pentru performantele sale Universitatea Babes-Bolyai i-a oferit si o bursa de performanta sportiva.

Va invitam sa aflati mai multe despre viata sportiva a lui Bogdan Iulian Dascalu intr-un interviu acordat pentru cluju.ro:

Cum ai ajuns sa practici scrima?

  • Faptul ca eu am ajuns sa practice acest sport (n.r. – 179791_1177931778901438_1468567128023708810_nscrima) a fost o pura intamplare. Spun asta deoarece am ajuns aici la indrumarea unui medic din Brasov care m-a sfatuit sa urmez unul dintre cele doua sporturi (inotul sau scrima) pentru a-mi ameliora problemele pe care le aveam cu spatele . Astfel, in mai putin de o saptamana de la sfatul doctorului am ajuns in sala de scrima de la Forex Brasov (primul club la care am activat in cariera mea), iar de acolo am fost preluat de catre prima mea antrenoare: Monica Teaca.
  • Dupa 6 luni de zile am participat la primul meu concurs, la Satu Mare (Cupa 1 Decembrie), unde am obtinut si prima de medalie – cea de bronz. Cred ca acest lucru m-a ambitionat sa continui cu practicarea acestui sport; acea senzatie pe care am avut-o in momentul inmanarii primei mele medali, pot spune ca a contribuit decisiv.

Cum ai ajuns la Cluj?

  • Este adevarat ca de doi ani de zile activez in cadrul Clubului Sportiv Universitar Cluj-Napoca. Dar trebuie sa amintesc ca inainte de ajunge aici am trecut prin mana mai multor antrenori care merita mentionati de fiecare data, deoarece si-au pus amprenta asupra carierei mele de scrimer. Acestia sunt Nina Porusniuc, cea care m-a preluat ca sportiv, dupa plecarea doamnei Monica Teaca in Franta la un alt club de scrima, si care m-a initiat si m-a ajutat sa ma dezvolt in continuare pana la varsta de 14 ani. Apoi am fost preluat de catre  Lengyel Eva si File Atilla , antrenorii pe care i-am avut in decurs de 5 ani de zile la Lotul National de Juniori si care au avut un aport semnificativ la sportivul care sunt astazi.
  • Referitor la ajungerea mea la Cluj pot spune ca am ales cea mai buna varianta din mai multe puncte de vedere; insa a primat criteriul sportiv. Spun asta deoarece am avut oferta si din partea unui club din Timisoara, dar am ales Clujul datorita antrenorului (Peter Habala care, din punctul meu de vedere, este cel mai bun antrenor de floreta din tara) si a colectivului care se afla aici. In momentul acela am considerat ca aceasta este cea mai buna solutie si iata ca nu m-am inselat.

Recent ai trecut la seniori, iar anul acesta ai obtinut cateva medalii importante. Povesteste-ne putin despre aceasta performanta.

  • 12010505_477331452442897_6215017772488227770_oTrecerea la seniori am facut-o prin castigarea a doua medalii de argint la individual, la care se adauga una de aur si una de argint la echipe. Acestea au fost castigate la Campionatul National de Seniori, respectiv Cupa Romaniei. Pot spune ca pe plan national am fost obisnuit cu nivelul, deoarece am mai participat la competitii de seniori, dar la nivel international se simte o diferenta foarte mare. Competitia este de alt nivel, dar fiecare adversar ma ajuta sa aflu mai multe despre mine, sa descoper de ce am nevoie pentru urmatorul pas in antrenament. La concursurile internationale te intalnesti cu cei mai buni adversari din toata lumea, iar acolo experienta isi spune cuvantul. Sunt convins, insa, ca in viitor voi ajunge si eu acolo.

Visul tau este sa te califici la Olimpiada de la Tokyo din 2020. Cum decurge pregatirea?

  • Intr-adevar visul meu este sa ajung la Olimpiada, precum este visul oricarui sportiv. Consider ca este cea mai inalta treapta unde poate ajunge un sportiv. Referitor la dificultatile intampinate, pot sa ma refer doar la cele de ordin financiar pentru ca lipsa finantarii este un minus foarte mare. Acest lucru ma impiedica sa particip la mai multe competitii internationale care m-ar ajuta sa capat experienta si o data cu aceasta incredere in sansele proprii, direct proportionale cu rezultatele bune pe plan international.
  • Pentru a rezuma putin, pot spune ca o stabilitate financiara ar oferi linistea de care avem nevoie – conditiile necesare sunt clasarea pe locuri fruntase la concursuri precum Cupe Mondiale sau Grand Prix-uri, care automat iti confera un punctaj in clasamentul mondial, iar clasarea cat mai sus in clasasment iti poate oferi sansa de a ajunge la Olimpiada.

Exista la Cluj-Napoca conditiile necesare pentru antrenamentele care sa te duca la cele mai importante competitii nationale si internationale?

  • Bineinteles ca exista conditiile necesare, iar pe langa acestea aici se regaseste si un colectiv extraordinar care ma ajuta sa ma dezvolt. Colegii mei si antrenorul meu sunt cei care ma ajuta sa devin mai bun, iar pe langa acest lucru in momentul de fata trebuie sa mentionez de un program suplimetar de pregatire.
  • Este vorba de Building ATLAS, un program sportiv in continua dezvoltare, un program prototip, care reuneste specialisti din mai multe domenii. Momentan este personalizat pentru nevoiile mele si adresat practicantilor de scrima. Este o idee la care am inceput sa lucram din vara anului trecut, iar acum o saptamana eforturile noastre s-au materializat. Programul urmareste sa alcatuiasca o echipa suport in jurul meu, de la un plan de pregatire fizica generala, la pregatire fizica specializata, nutritie, asistenta medicala si psihologica de profil, dar si promovare. Suntem la inceput de drum, dar este un drum promitator. Pentru mai multe detalii vizitati pagina mea de Facebook: Bogdan Iulian Dascălu.

12748140_526415670867808_6374115851110042872_o

Care a fost cel mai frumos moment din cariera ta sportiva?

  • Inca nu am catalogat “cel mai frumos moment din cariera mea”, deoarece sunt multe obiective pe care mi le-am propus si am reusit sa le duc la indeplinire . Totusi, eu astept indeplinirea unui obiectiv pe plan international, deoarece imi doresc sa ma afirm in cadrul celor mai importante competitii.
  • Cand urci pe podium, insa, este un sentiment unic pe care doresc sa il traiesc de cat mai multe ori in viitor. In momentul in care esti acolo te simti satisfacut de orele de munca depuse in sala de scrima. In spatele a ceea ce poate parea o lovitura norocoasa stau ore de concentrare, munca si mai ales sacrificii.

Cum reusesti sa imparti scrima cu facultatea si viata privata?

  • Trebuie sa recunosc ca incerc sa-mi dozez timpul cat mai bine pentru a reusi sa cuprind toate activitatile pe care le am fara sa neglijez niciuna dintre ele. Sportul impune prin practicare o disciplina nu doar in orarul de zi cu zi, ci si mentala. Acest lucru ma ajuta sa prioritizez: daca stii ce iti doresti de la viata reusesti sa le cuprinzi pe toate.

Poti supravietui, din punct de vedere financiar, din acest sport?

  • 12322403_497088533800522_2810153142312779149_oNu cred ca poti spune ca un scrimer ar face acest sport pentru bani, deoarece acest sport nu “vinde” precum alte sporturi. Pot spune ca este loc si de mai bine, dar suntem multumiti si cu ceea ce avem. Pentru a face performanta la nivel international este nevoie, insa, de mult mai mult. Mai multa sustinere si implicare la toate nivelurile.

Sportul pe care il practici nu se numara printre cele mai cunoscute din Romania. In ce directie crezi ca se dezvolta acum scrima?

  • Scrima a crescut in ultimii ani foarte mult, dar nu indeajuns de mult pentru a ne putea bucura de o popularitate, cel putin precum este a baschetului sau a voleiului, sau chiar de cea a fotbalului. Este nevoie de o miscare de popularizare mult mai mare a acestui sport, de o organizare mult mai buna, dar trebuie sa existe si dorinta de dezvoltare. Un lucru primordial este acela ca trebuie sa se deschida orizonturile si pentru scrima din afara Bucurestiului.

Unde ar putea un clujean curios de acest sport sa il practice? Cat l-ar costa? Ce pasi ar trebui urmati?

  • Invit toti clujenii sa incerce macar practicarea acestui sport, deoarece nu vor regreta niciun moment. Scrima iti dezvolta foarte multe capacitati, printre care si acelea de agilitate si spontaneitate. Trebuie mentionat ca scrima poate sa fie practicata de copii de la 7 ani pana la persoane de 80 de ani, deoarece nu exista limita in acest sport. Sala de scrima se regaseste pe strada Arges langa Liceul Balcescu, deasupra salii de gimnastica. Taxa lunara ar fi in jurul sumei de 100 de lei, dar va garantez investitia merita.
  • Scrima este un sport al unei persoane cu multa determinare si cere focusare pe un obiectiv clar, insa cu varibile dincolo de matematica, intrucat ceea ce zdrobesti  este vointa adversarului si nu corpul sau. Mintea umana este cea mai mare arma, este un duel al vointei si al spiritului care se incruciseaza in florete sau spade. 
  • Incercati acest sport, deoarece merita! Eu va invit sa ne antrenam impreuna.

Pentru mai multe detalii intrati pe pagina de Facebook: Bogdan Iulian Dascălu



Lasă un răspuns

Site creat de