Nu mai este un secret faptul că municipiul Cluj-Napoca găzduiește prima comunitate de investitori din țară. Invest Club reprezintă locul în care ideile și experiențele împărtășite se îmbină armonios, în așa fel încât activitățile desfășurate să fie cât mai interesante și eficace.
Însă, mai multe detalii privind procesul de realizare al clubului dar și alte informații utile, le puteți descoperi în interviul următor, acordat de Tudor Irimiea, broker , economist și, totodată, unul dintre inițiatorii proiectului pentru cluju.ro:
Ce te-a determinat să deschizi o afacere în premieră în România, tocmai în Cluj?
Faptul că a pornit la Cluj e cât se poate de circumstanțial, deoarece e orașul meu natal și aici își desfășoară activitatea majoritatea membrilor. Recunosc că e și o mândrie să demonstrăm tuturor că nu tot ce e bun pornește din capitală, cu atât mai mult cu cât Clujul are una din cele mai frumoase povești de succes din domeniul bancar.
De unde a pornit ideea și când a început să prindă contur?
Ideea a pornit în anul 2014 când împreună cu Ionuț Cazan am început să abordăm oficialii Bursei de Valori București cu propunerea de a desfășura un proiect la nivel de țară de educație financiară. Ulterior, am concluzionat că un club de investitori ar răspunde nevoii de educație și, totodată, de promovare a pieței de capital. Domeniul mi-a plăcut întotdeauna și asta pentru că e un domeniu greu, nu e accesibil oricui și nici nu se pretează oricui.
Ce obiective ai avut în momentul inițierii Invest Club?
Obiectivele noastre erau modeste. Ne gândeam cum ar fi dacă am ajunge să avem 50 de membri în club, să fim invitați în țară la evenimente. Un an jumătate mai târziu clubul are 250 de membri, e prezent în patru orașe, am avut zeci de evenimente la care am fost prezenți și cel mai important, am încheiat parteneriate și beneficiem de susținerea celor mai importante instituții financiare ale țării.
Ce fel de persoane cauți pentru colaborare sau ce calități cauți la astfel de persoane?
Noi suntem în continuare în căutare de idei și de proiecte, ceea ce înseamnă că vrem să păstrăm caracterul inovator al clubului. În consecință persoanele cu care colaborăm ne dorim să fie deschise, îndrăznețe, cool și fără prejudecați. Vrem ca acești oameni să se implice nu pentru că e interesant și că le-ar aduce beneficii, ci pentru că e greu și sunt nevoiți să își găsească singuri oportunitățile.
Ai riscat și..ai câștigat? Sau eșecurile nu te-au ocolit?
Bună întrebare. Întotdeauna se întâmpla să pierd. A nu se confunda cu noua mentalitate a antreprenorilor care spune că „orice eșec nu e un eșec, ci un proces de învățare”. Întotdeauna iei pierderea în calcul, singurele considerente sunt ca potențialul câștig să depășească posibila pierdere și procentul din dețineri pe care ești dispus să îl investești în acea oportunitate. Dar dacă ar fi să îl numești eșec, nu cred că am avut parte de așa ceva pe bursă. Din nou, a nu se confunda o pierdere cu un eșec (cum e un faliment).
Pentru cei care nu au cunoștințe în domeniu, ce reprezintă bursa de valori?
Locul în care cei ce conduc un Rolls Royce primesc sfaturi de la cei ce vin cu autobusul.
Bursa e o piață unde se tranzacționează acțiuni la diferite prețuri, în funcție de cererea și oferta pentru ele, prin urmare se stabilește valoarea de piață a unei companii sau capitalizarea acesteia, în limbaj de specialitate.
Care sunt oportunitățile investițiilor la bursă?
Un eveniment îndeosebi acceptat ca oportun e o listare a unei companii la bursă pentru prima dată. Acest lucru se poate produce oricând. Însă statistic, și bine ai intuit, perioada investițională optimă e din octombrie până în mai. Repet, din punct de vedere statistic, unde ultimii 50 de ani au fost luați în calcul.
Care a fost cea mai mare provocare întâlnită în domeniul în care ai ales să investești?
Cea mai mare provocare e să înțelegi cum funcționează compania, ramificațiile acesteia, însă cel mai important e să încerci să intuiești cum se va transforma compania în timp. Spre exemplu. în momentul în care Facebook s-a listat la bursă, acțiunile ei, la scurt timp, au început să scadă. Ulterior, Facebook a anunțat introducerea reclamelor plătite, fapt care a propulsat-o de la un preț de 20$ pe acțiune până la prețul de 130$ pe acțiune, incluzând și evenimentele ulterioare. Această companie a înmulțit de 6 ori banii acționarilor în ultimii 4 ani.
Facebook este o dezamăgire personală, pentru că nu am cumpărat-o crezând tot timpul că e supraevaluată … deși văd că oamenii în jurul meu nu se mai satură de Facebook și nu își pot imagina o lume fără ea.
Mă întrebai mai devreme de un eșec. Facebook pentru mine e un eșec, intelectual sau de viziune, unde nu am pierdut bani, însă am pierdut o oportunitate prin lipsa de înțelegere.
Cum vezi Clujul peste 5-10 ani din punct de vedere al investițiilor/al dezvoltării economice?
Îl las pe domnul Boc sa răspundă la această întrebare (ne-a declarat Tudor zambind)
Văd Clujul într-o continuă dezvoltare din punct de vedere al forței de muncă de tipul celei calificate, al oportunităților sau chiar al inițiativelor de business mai mici. Însă poate vom vedea un schimb al raportului dintre sectoarele forței de muncă (servicii, IT) ce va reprezenta un interes pentru viitorii angajați. Cu siguranță Clujul va continua să fie un punct de investiții pentru companiile străine. Tot ce îmi doresc e să fie previzibil.
Câteva motive pentru care clujenii și nu numai, ar trebui să calce pragul Invest Cafe.
Dă-mi voie să te întreb ceva. Ai vrea să stai la masă cu managerul celui mai mare fond de investiții din țară și să îi ceri o carte de vizită? Ai vrea să participi la un cocktail party unde poți da mâna cu cei mai mari brokeri din țară? Ai vrea să ceri sfaturi și să schimbi opinii cu cei mai mari bancheri ai zonei? Nu cred că poți face asta altundeva.
Care a fost cel mai mare eveniment găzduit de Invest Cafe?
Unul dintre cele mai mari evenimente a fost inaugurarea cafenelei investitorilor, când un număr mare de manageri ai celor mai importante companii de investiții din țară ne-au onorat cu prezența.
Ce evenimente pregătește Invest Cafe pentru cei din domeniu?
Doar din categoria celor pe care nu le mai întâlnești în altă parte. Cu siguranță nu am vrea să schimbăm ceva în evenimentele cu tematică financiară sau de business, ci dorim să facem cât mai multă lume interesată de aceste subiecte.
Ce sfaturi ai pentru tinerii din Cluj care vor să își deschidă o afacere?
Am auzit un sfat interesant de la îndrumătorii contemporani: „motivul pentru care nu reușești este că nu ai suficientă răbdare”. Aceeași „sfătuitori” uită să îți spună cât trebuie să aștepți. Nu știu, o zi, un an, 10? Sună biblic ce spun ei și probabil că în final profeția se va împlini, însă nu pentru că ai avut răbdare și că ai perseverat, ci pentru că ai cheltuit, ai pierdut timp, ai muncit în zadar.
Unul ca mine, bineînțeles, va calcula și cuantifica timpul tău pierdut, va aduna la acea sumă investițiile deja făcute, după care va aduna și un cost de oportunitate, care înseamnă că ai pierdut bani făcând ceva neproductiv, când puteai alege altceva mai profitabil. În fine, să-ți răspund. Dacă ai o idee genială – FĂ-O! Dacă nu, investește alături de Zuckerberg. El cu siguranță știe ce face.
Ce ne poți spune despre Student Invest Club?
Student Invest Club este un proiect realizat în colaborare cu BCR și Facultatea de Business, un proiect pilot care vine în ajutorul studenților, interesați de piața de capital, prin informare, cursuri, workshop-uri.
Studenții au ocazia ca în cadrul întâlnirilor săptămânale să învețe de la profesioniști calificați, cu bagaje mari de cunoștințe, din diverse departamente – începând de la departamentul de brokeraj până la cel de investiții.
Pe de altă parte, membrii clubului administrează un anumit fond de investiții, urmărind în baza unei analize în prealabil să aducă profit în orice instrument financiar (acțiuni, mărfuri, valute).
Pentru cei care nu fac parte din Student Invest Club și au nevoie de informații în acest domeniu am <<construit>> în incinta Facultății de Business o adevărată bibliotecă a investitorilor de unde deținătorii permisului de bibliotecă UBB pot împrumuta cărți.
În consecință, da, suportul va fi întotdeauna gratuit pentru cei interesați, suport care constă în consiliere, mentorat și beneficii pentru cei care fac parte din acest club.
Invest Cafe este situată pe strada Republicii, nr.7, în Cluj-Napoca
Interviu realizat de Comșa Bianca
