De Vazut, Important

La Cluj, cafeaua aduce poliţiştii mai aproape de cetățeni, în cadrul unui eveniment atipic (FOTO)

La Cluj, cafeaua aduce poliţiştii mai aproape de cetățeni, în cadrul unui eveniment atipic

Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să îți savurezi cafeaua preferată alături de un om al legii, nu la un interogatoriu, ci în cafeneaua ta favorită, discutând problemele locale pe care le-ai sesizat ori lansând anumite curiozități pe care doar polițiștii ți le pot satisface?

Dacă nu ai făcut-o deja până acum, o poți face săptămânal, de acum înainte.

Cu polițiștii la cafea – un eveniment atipic

Narcoffee Roasters găzduiește, în Cluj-Napoca, evenimentul “Cops and Narcos having coffee” la care, în fiecare marți, de la ora 10:00, membri ai Inspectoratului de Poliție Județean Cluj ajung mai aproape de cetățeni printr-o cafea și o discuție despre subiecte precum relația autorități-comunitate, percepția oamenilor despre autorități și despre competența acestora, dar și modalități prin care noi, cetățenii, ne putem consolida încrederea în instituția care aplică legea.

În fiecare săptămână, reprezentanți ai secțiilor de poliție din Cluj vin să discute cu cetățenii pe diferite teme de interes precum cea din această săptămână – cazurile de furt și modalități de acțiune – sau ordinea publică, circulația rutieră, deținerea, portul și folosirea armelor.

Nimic nu este formal, totul se desfășoară relaxat, prin discuții libere, informale cu cei pe care, în general,  tindem să îi vedem mult prea sus și mult prea greu de atins.

Ei sunt sursa de informație pe care noi, cetățenii, avem dreptul să o deținem. Iar oamenii legii sunt mai mult decât dispuși să ne ofere această informație. Cu toate că există teme prestabilite, întrebările pe care le poți adresa pot fi diverse astfel încât să obții răspunsuri ori direcții la problemele care te interesează.

narcoffe roasters cluj

Coffee with a Cop – programul internațional în România

M.A.I, prin Inspectoratul Județean de Poliție Cluj, a inițiat oficial proiectul la noi în țară, evenimentele fiind parte a programului internațional Coffee with a Cop, care a început în anul 2011, în Hawthorne, California, SUA și care astăzi, este susținut în toate cele 50 de state ale Americii de Nord dar și în Europa, Australia, Africa și America Latină.

În acest moment, România este singura țară din Europa de Est care găzduiește evenimentul Coffee with a Cop.

Ceea ce este, cu siguranță, îmbucurător este faptul că acest eveniment nu are o limită în timp și se dorește a se permanentiza. Ne vom obișnui cu ideea că omul legii nu este un bau-bau în uniformă care ne pândește din umbră pentru a ne da vreo amendă, ci este partenerul nostru de băut cafeaua și sursa noastră de informație în privința bunului mers al lucrurilor în societate.

Datorită succesului pe care l-a avut până acum în Cluj-Napoca, proiectul se va extinde, curând și în alte orașe ale țării. Următorul este, cu siguranță, București, iar Narcoffee Roasters va fi partenerul Poliției și în capitală, unde îi va trezi, cu miros de cafea, atât pe cetățeni, cât și pe oamenii legii.

narcoffe roasters cluj politisti

De ce Coffee with a Cop?

Totul a pornit de la decizia ofițerilor Departamentului de Poliție al orașului Hawthorne, din California, de a fi mai orientați spre comunitate. Mai exact, scopul întregului proiect este de a rupe barierele existente între comunitate și autoritățile locale și naționale prin interacțiuni dese dintre aceste două părți, în afara situațiilor critice în care, inevitabil, se întâlnesc.

Consolidarea încrederii cetățenilor în oamenii legii, umanizarea celor în uniformă, facilitarea comunicării și menținerea unor relații apropiate cu membrii comunității sunt finalitățile ce se doresc atinse.

Dacă vrei să afli care sunt problemele principale cu care se confruntă Poliția, în țară și-n oraș, cum să acționezi în diverse cazuri din viața de zi cu zi sau să afli tot felul de informații utile pe care nu le cunoșteai, adu-ți întrebările cu tine.

Reprezentanții IPJ Cluj vor aduce răspunsurile, iar cei de la Narcoffee Roasters îți vor pregăti cafeaua favorită numai bună pentru împărtășirea ideilor și satisfacerea curiozităților într-o discuție cât se poate de deschisă și prietenoasă cu cei care, când nu poartă uniforma, sunt membri ai comunității – la fel ca tine.


Articol realizat de Irina Pelin

Foto: Narcoffee



2 Comments

  1. Hai să vă povestesc eu, pe scurt, cum a fost la „o cafea” cu un om al legii. Eu împreună cu încă 3 prieteni am fost să vedem un meci de fotbal într-un bar des frecventat de către noi la momentul respectiv. Pe la pauza meciului au întrat în bar 5-6 persoane civile care s-au așezat la masa de lângă noi (nu știam în acel moment ca sunt polițiști). După aproximativ 15 minute a mai intrat în bar încă o persoana, tot civil, dar amețită bine de alcool, la braț cu o domnișoară mult mai tânără decât aceasta (nu o să comentez care era relația între aceștia pentru că nu o cunosc și nici nu am aflat-o). Am constat că această persoană este superiorul celorlalți 5-6 din cum s-au salutat, cum veneau alții de la alte mese să-l salute pe acest ultim intrat și ulterior despre ce subiecte se discutau (probleme tipice de servici). După câteva momente de la intrarea acestora în bar am constat că nu au scaune suficiente și m-am oferit să le dau unul din scaunele în plus de la masă noastră. „Șeful” a refuzat răspunzând că nu are nevoie și că stă în picioare. Am răspuns cu „okay, îl iau înnapoi atunci” ;mare greșeală. În acel moment „șeful” a început să vorbească cu mine la modul: „bă tu ști cine sunt eu?! Vrei să te omor aici? Te calc în picioare! Mame și alte neamuri și alte cuvinte jignitoare pe care nu pot să le reproduc aici. Restul meciului l-am vizionat doar în injurii de la această persoană și amenințări cu bătăi, moarte și alte semne „demne” de un om al legii. În tot acest timp subalternii vedeau, constatau, se uitau la mine și la restul persoanelor de la masa mea și … își continuau relaxați băuturile, că na, cum să te iei de șefu? Am plecat din bar fix cum s-a terminat meciul (era Champions League 😆) tot în amenințări și injurii și m-am culcat cu gândul că fix de asta nu agreez absolut niciun om al legii. Țin să menționez că toată treaba nu s-a întâmplat în Cluj ci în alt oraș aproape la fel de dezvoltat și doar acum 2 ani.

Lasă un răspuns

Site creat de