IT

LCD sau LED, care televizor este mai bun?

LCD sau LED

Doriți să cumpărați un televizor nou și nu sunteți sigur dacă cea mai bună opțiune este un televizor LCD sau unul LED? Vă vom arăta diferențele și vă vom ajuta să găsiți televizorul perfect pentru nevoile dvs.

Diferențe între LED și LCD

Primul lucru de reținut este că, strict vorbind, toate televizoarele de astăzi sunt televizoare LCD și, în cel mai strict sens, sunt și televizoare LED. Abrevierea LCD înseamnă afișajul cu cristale lichide și, cu excepția televizoarelor cu plasmă, care nici măcar nu mai sunt fabricate, toate modelele de televizoare au acum o acoperire cu cristale lichide care este iluminată din spate de LED-uri.
În trecut, tuburile cu catod rece (CCFL) erau utilizate pentru iluminat. Tipul și calitatea LED-urilor utilizate pentru iluminare variază de la model la model și este adevăratul detaliu de luat în considerare atunci când căutați noul dvs. televizor.

Ce LED-uri ne interesează cel mai mult?

Următoarea întrebare la care trebuie să răspundeți atunci când vă pregătiți de cumpărarea unui nou televizor este cât de mult doriți să investiți în dispozitiv și cât de multă importanță acordați luminozității și contrastelor de culoare. În funcție de asta, vom decide asupra unuia sau altui tip de televiziune

Vezi si oferte televizor eMag

1. Edge-LED: în televizoarele Edge-LED, diodele emițătoare de lumină sunt atașate la margini, iar tehnologia oglinzii luminează și pixelii din mijlocul suprafeței ecranului. O imagine care nu este sută la sută uniformă, dar aceasta are puține consecințe în ceea ce privește mișcările prezentate în filme sau jocuri și este foarte economică.

2. Direct-LED / Full-Backlight: Pentru cele mai bune rezultate, diodele sunt plasate pe întreaga suprafață a ecranului, permițând contraste deosebit de clare.
Oferte televizoare eMAG

3. Televizoarele QLED cu lumina – diode emițătoare numite puncte cuantice sunt dezvoltarea în continuare a dispozitivelor LED convenționale. În aceste modele, punctele de lumină sunt iluminate direct într-o anumită culoare și nu exclusiv cu lumină albă. Rezultatul este tonuri negre profunde și contraste ridicate. Cu toate acestea, spațiul de culoare, adică numărul de gradații de culoare care pot fi reprezentate, este mai mic decât cel al modelelor OLED.

4. LED-urile organice sunt utilizate în așa-numitele televizoare OLED. Acestea oferă avantajul că pot fi controlate individual și oprite complet; rezultatul este negru profund („negru adevărat”) și contraste clare. În plus, televizoarele OLED se caracterizează printr-o imagine uniformă. Nu în ultimul rând, sunt modele care pot afișa o gamă de culori mai largă decât alte televizoare.

Alte aspecte de luat în considerare

În afară de caracteristicile critice ale tehnologiei de afișare, există și alte aspecte care sunt importante pentru dvs. pentru a face alegerea corectă.

– Rezoluția, care este determinată de numărul de pixeli din imagine (pixeli sau puncte) care sunt disponibile atât pe orizontală cât și pe verticală pentru a afișa imaginea. Cu cât un televizor are mai mulți pixeli, cu atât imaginile vor apărea mai clare.
– Mărimea unui televizor este determinată de dimensiunea ecranului în inci. Un bun punct de referință pentru alegerea televizorului potrivit pentru dvs. este spațiul pe care îl aveți la dispoziție.
– De asemenea, trebuie să vă gândiți dacă doriți să controlați televizorul printr-un asistent vocal, de exemplu, sau dacă acesta se va conecta la Internet ca un Smart TV. Dacă televizorul dvs. este online, puteți utiliza aplicații de streaming și video, de exemplu.
– Nu cumpărați în 2021 un televizor cu o rezoluție mai mică de 4K. Evitați Full HD sau 1080p. Un televizor nu e cumpărat pentru câteva luni sau un an, ci pentru mai mulți ani. În viitorul apropiat, tot mai multe producții vor fi în 4K și pentru a le vedea la rezoluția aceasta, trebuie să aveți un Smart TV care să suporte 4K.
– Puteți omite televizoarele 8K (deocamdată). Sunt foarte scumpe, iar filme și emisiuni de 8K nu sunt încă disponibile.
– Căutați o rată de reîmprospătare de 60Hz sau 120Hz – Când vine vorba de rate de reîmprospătare, 60Hz este bună, dar 120Hz este mai bună. O rată de reîmprospătare mai mare oferă o mișcare mai lină pentru orice, de la filme și emisiuni la sport și jocuri live.



Lasă un răspuns

Site creat de