Timp liber, Important

Mâine începe Cluj Pride, festivalul comunităţii LGBT din Cluj | Sâmbătă va avea loc marşul Cluj Pride

Comunitatea LGBT a anunţat un nou marş în Cluj-Napoca

Cluj Pride, festivalul de vizibilitate al comunității LGBTQ din Cluj ajunge la cea de-a doua ediție și se va desfășura pe parcursul a patru zile în perioada 20 – 24 iunie, în diferite locații din oraș.

În cadrul evenimentelor, pentru prima dată în Cluj-Napoca, organizatorii au pregătit un târg ce se dorește a fi o incursiune în activismul local clujean cât și două expoziții interactive pe Bulevardul Eroilor (“Pentru un Cluj al toleranței” și “Biblioteca Vie”).

Cluj Pride este primul eveniment de acest tip desfășurat în Transilvania și, potrivit organizatorilor, își dorește să încurajeze participarea persoanelor LGBTQ în cadrul activităților din comunitate și să contribuie la dialogul național pe teme ce ne ating pe noi și familiile noastre. Astfel, vor avea loc: proiecția filmului “Nico și Dani” oferit de Ambasada Spaniei la București; dezbateri pe diferite teme comunitare de actualitate; un debate organizat în colaborare cu Ardor Transilvania pe tema “PRO și CONTRA Pride”; spectacolul de teatru “#3milioane” al companiei de teatru independent Create.Act.Enjoy; ateliere cât și activități de socializare, participarea la toate aceste evenimente fiind gratuită.

Ne-am decis să reunim toate organizațiile; grupurile de inițiativă; proiectele adresate comunității LGBTQ+, cât și aliații și instituțiile publice LGBTQ+ friendly din Cluj pentru a ne cunoaște mai bine și a împărtăși publicului informații despre activitatea și proiectele trecute, prezente și de viitor.”, ne povestește Sebastian Ivan, voluntar în cadrul Cluj Pride 2018.

Evenimentul central al festivalului se va desfășura sâmbătă, 23 iunie, atunci când clujenii sunt așteptați la marșul de solidaritate Cluj Pride, un marș pentru recunoașterea drepturilor pe care membrii comunității LGBTQ+ din România fie nu le au, fie le sunt încălcate.

La eveniment va participa comunitatea LGBTQ+ clujeană susținută de familii, prieteni, colegi de muncă, cât și de persoane publice locale și internaționale. În acest an, mesajul organizatorilor Cluj Pride, care este și numele unei întregi campanii, este unul concis, simplu și imposibil de ignorat: #SuntemAici!

Participanții sunt așteptați pe platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian” începând cu ora 17.00, iar la ora 17.30 invitații, printre care se numără și Andreas Wolter, vice-primarul orașului Koln (oraș înfrățit cu Cluj-Napoca), vor deschide cea de-a doua ediție a primului Pride din Transilvania. Invitația de participare a fost adresată oficial de către organizatori și primarului Emil Boc care, până la acest moment nu a oferit niciun răspuns. La ora 18.00 se va porni în marș de pe platoul Sălii Sporturilor pe traseul aprobat de municipalitatea clujeană: Splaiul Independenței – Podul Napoca – B-dul. 1 Decembrie 1918 – Str. Giuseppe Garibaldi – Splaiul Independenței – platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian”. Participanții sunt invitați să poarte pancarte cu propriile revendicări și mesaje care să invite la solidaritate, respect reciproc și asumarea identității cu încredere, materiale pe care le pot crea inclusiv în cadrul a două ateliere programate în timpul festivalului. Manifestația va dura 3 ore și se va închide cu un Piano Bar Concert chiar pe platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian”, de la ora 19.00, având-o ca protagonistă pe AMINDA, acompaniată la pian de Roje.

Cu toate că organizatorii au solicitat aprobarea de către municipalitate a marșului Cluj Pride pe străzile din zona centrală, nici de această dată răspunsul nu a fost unul pozitiv, motivul invocat de către autoritățile locale fiind acela că se fac lucrări de reabilitare a străzilor.

Este imperios necesar să ieșim la rampă ori de câte ori avem ocazia, să ne arătăm, așa cum suntem, sa ne spunem poveștile, să ne descoperim. Cum altfel ne-ar putea cunoaște, cum altfel ne-ar putea accepta și recunoaște drepturile, dacă noi nu suntem aici să le cerem? Împreună cu vulnerabilitatea și expunerea ce vin odată cu vizibilitatea, putem spera la eliminarea tabuurilor, a stereotipurilor și a preconcepțiilor, putem atrage apartenența și normalizarea. Nu peste noapte ci în timp. În ritm constant și sigur.” (Lucian Dunăreanu, președintele asociației LGBTQ clujene PRIDE România, organizator Cluj Pride)

Cluj Pride este un motiv de celebrare a întregii comunități clujene și un pas înainte spre o Românie civilizată, în care drepturile fiecărei persoane sunt respectate și în care abuzurile asupra persoanelor LGBTQ+ nu mai sunt acceptate tacit ori chiar cu acordul celor care ar trebui să ne reprezinte pe toți. În același timp, Cluj Pride reprezintă vocea unei comunități care are curajul să spună acum public #SuntemAici, în Cluj și în orice alt oraș sau sat din România, și să-și revendice drepturile sprijiniți de prieteni, familie ori colegii de muncă”. (Andra Camelia Cordoș, Președinte Go Free și membru al Comitetului Național Coordonator al Campaniei No Hate Speech în România, organizator Cluj Pride).

Despre invitați

Andreas Wolter – viceprimar Koln (oraș înfrățit cu Cluj-Napoca)

Andreas Wolter a fost ales viceprimar de către Consiliul Local al orașului Koln în 2014. Este membru al Partidului Verde din 1983. S-a născut în 1964 în mediul rural din Germania de Vest. Din 2013 este căsătorit cu partenerul său. Este tată mândru a două fiice dintr-o căsătorie anterioară. Este membru în diferite comitete europene și germane. Din 2016 este Ambasador al Alianței pentru Clima (Climate Alliance).

Despre Cluj Pride și activismul local LGBT

Campania #spunedrept din cadrul Cluj Pride 2017 a câștigat Premiul I la categoria Participarea Tinerilor în Comunitate la Gala Tineretului din România 2017, organizată de Ministerul Tineretului și Sportului și s-a numărat printre finaliști la Gala Natională a Voluntarilor, la categoria Proiectul de voluntariat al anului în domeniul activism civic și drepturile omului. Echipa de activiști locali LGBTQ & Friends a fost premiată de asemenea de ActiveWatch în mai 2018, în cadrul Galei Hate Awards, pentru promovarea unui discurs responsabil în spațiul public.

Festivalului comunitar clujean Cluj Pride este organizat de Asociația PRIDE România – organizație LGBTQ+ clujeană, GO FREE-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) și Les Sisterhood Cluj și beneficiază de susținerea altor organizații ale societății civile de la nivel local, național și internațional.

Întreg programul festivalului poate fi accesat aici: www.clujpride.ro/program

Cum a fost anul trecut:

800 de oameni au participat la marşul comunităţii LGBTQ+ de la Cluj-Napoca (VIDEO/FOTO)Site creat de